Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zakaj pogrešam Miča Mrkaića

Za vas piše:
Ožbej Peterle
Objava: 14. 06. 2023 / 07:53
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.06.2023 / 09:37
Zakaj pogrešam Miča Mrkaića
FOTO: Arhiv Družina

Zakaj pogrešam Miča Mrkaića

Bilo je po prelomu tisočletja. Imenovali so jih mladoekonomisti: Mrkaić, Šušteršič, Pezdir, Polanec, Masten, P. Damijan itd. Med njimi so bili klasični liberalci, libertarci, celo kakšen anarho-kapitalist.

Glasni, učeni, samozavestni. V času zatona dolgoletne vladavine LDS in na višku t. i. nacionalnega interesa se je pojavila ekonomska doktrina, ki je ponujala alternativo, pa če ste se z njo strinjali ali ne.

Nanje sem se spomnil, ko gledam trenutne ekonomske podatke. Marca 2023 je bilo v javnem sektorju zaposlenih 12.600 ljudi več kot leta 2018. Masa plač se je povečala za 1,5 milijarde evrov, kar znaša 38 odstotkov. Ob najnižji stopnji brezposelnosti v zgodovini samostojne Slovenije in 10-odstotni inflaciji ima državni proračun še vedno 3 milijarde primanjkljaja. Res je, da je že minilo nekaj časa, odkar sem bral J. M. Keynesa, a tovrstnih nasvetov se tam nikakor ne spomnim, da kakšnega M. Friedmana ali F. A. Hayeka niti ne omenjam. Zdi se, kot da Slovenci še nismo povsem dojeli, kdo plača tisti evro, ki ga potroši država.

Pogled na trenutno sestavo državnega zbora nam sporoča zanimivo dejstvo. V parlamentu je samo ena stranka, ki je bila ustanovljena med letoma...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh