Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zakaj so obeležje za vse umrle otroke postavili ravno v Velenju? [FOTO]

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 16. 05. 2023 / 11:27
Oznake: Družba, Starši
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.05.2023 / 11:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zakaj so obeležje za vse umrle otroke postavili ravno v Velenju? [FOTO]
Spominsko obeležje za vse nerojene otroke na pokopališču Podkraj pri Velenju. FOTO: FB Zavod Živim

Zakaj so obeležje za vse umrle otroke postavili ravno v Velenju? [FOTO]

Pokopališče Podkraj pri Velenju je dobilo mali park s spominskim obeležjem za vse nerojene otroke, kjer bodo starši z izkušnjo izgube otroka med nosečnostjo ali kmalu po njej lahko prižgali svečko.

Obeležje v obliki srca, ki ga ustvarjata mama in otrok, pod njunimi obrazi pa je še eno srce ter z napisom »V ljubeč spomin na naše drage otroke«, so odprli na današnji slovesnosti ob 17. uri. Obeležje je blagoslovil celjski škof Maksimilijan Matjaž.

Obeležje je blagoslovil celjski škof Maksimilijan Matjaž. FOTO: Zavod Živim

»Nastal je mali park, res čudovit, odmaknjen in obdan z zelenjem ponuja obilo miru. Tu bo prostor za žalovanje, da bodo starši lahko prižgali svečko in posedeli,« je povedala direktorica Zavoda Živim Darja Pečnik, ki se tudi iz osebne izkušnje zaveda, kako zelo je pomembno, da žalujoči starši imajo prostor za žalovanje.

Odprtje obeležja na pokopališču Podkraj pri Velenju. FOTO: Zavod Živim

Na občini izrazili sočutje žalujočim staršem

Obeležje so postavili na pobudo Zavoda Živim in Društva hospic Slovenija, s prvotno idejo pa se je na zakonca Darjo in Francija Pečnik obrnil njun znanec, zaposlen pri Komunali Velenje (ta upravlja tudi pogrebno dejavnost). »Idejo smo zgrabili z obema rokama in se za podporo pri projektu povezali s Slovenskim društvom Hospic.

Pisali smo na Občino Velenje in jim predstavili, zakaj so taka obeležja potrebna. Kmalu je prišlo do sestanka, ki je bil 'po naključju' ravno 15. oktobra lani, ki je mednarodni dan spomina na otroke, ki so umrli med nosečnostjo ali kmalu po njej.« Po besedah Pečnikove, so se sogovorniki odzvali z veliko mero sočutja, z občine pa so hitro dobili pozitiven odgovor s podporo projektu, tudi finančno.

Pečnikova je izrazila željo, da bi se praksa razširila tudi drugod po Sloveniji. Obeležje v Velenju je prvo, ki ni postavljeno v bližini porodnišnice in kjer je možen tudi pokop. V Velenju bo namreč prostor le za žalovanje, ne bo pa možen pokop teh otrok.

Darja Pečnik, direktorica Zavoda Živim. FOTO: Tatjana Splichal

Nepoznavanje zakonodaje

Ob tem je opozorila še na zakon o pokopališki dejavnosti, ki ga je državni zbor sprejel že leta 2016, a z njegovo vsebino marsikdaj niti zdravstveno osebje ni seznanjeno. Po tem zakonu je namreč končno možen pokop otroka v katerikoli gestacijski starosti. A zaradi nepoznavanja se zgodi, da ti umrli otroci nemalokrat ostanejo v porodnišnici, njegovi žalujoči starši pa nimajo prostora, kjer bi lahko žalovali. »Tu nam je občina Velenje prišla v veliki meri naproti,« je še dejala.

Pri obeležju bo odslej vsako leto 15. oktobra, na mednarodni dan spomina na otroke, ki so umrli med nosečnostjo ali kmalu po njej, tudi spominska slovesnost.

Več z odprtja in blagoslova obeležja v spodnji galeriji:

Kupi v trgovini

Razprodano
Novo upanje po splavu
Drugi priročniki
16,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh