Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zakaj vsi ti predpisi

Za vas piše:
p. Milan Bizant
Objava: 25. 10. 2023 / 07:56
Oznake: Iz življenja, Šola
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.10.2023 / 17:19
Zakaj vsi ti predpisi
FOTO: Tatjana Splichal

Zakaj vsi ti predpisi

Pred nekaj meseci mi je sošolec iz gimnazije, pravnik po poklicu, poslal svoj članek, v katerem je pokazal ogromno produkcijo pravnih predpisov v Evropski uniji in tudi v Sloveniji.

Med drugim omenja nad 40 tisoč veljavnih pravnih aktov Evropske unije; v Sloveniji je leta 2021 izšlo čez 200 zvezkov Uradnega lista RS, skupaj več kot 12 tisoč strani.

Kdo se more znajti v vsem tem?

Kot odgovor sem mu pisal o podobni dinamiki v Jezusovem času. Imeli so 614 verskih predpisov, od tega 365 prepovedi (nekaj deset o tem, kaj je bilo prepovedano početi na sobotni dan) ter 248 zapovedi. Zato razumemo aktualnost vprašanja, katera je največja zapoved v postavi.

Kakor samega sebe

Jezus je odgovoril, da je največja in prva zapoved vezana na popolno izročenost in pripadnost Bogu. To je temeljna starozavezna drža verujočega človeka.

Druga pa je njej enaka: Ljubi svojega bližnjega kakor samega sebe. Tudi ta del je Jezus povzel iz Stare zaveze. Novost pa je neločljivost obeh zapovedi. Jezus združuje vertikalo in horizontalo. V Kristusu na križu nam je dana povezanost z Očetom, saj je Jezus do konca zvest Očetu. Obenem nam je d...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh