Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zamiži

Za vas piše:
Barbara Kastelec
Objava: 24. 08. 2022 / 13:45
Oznake: Družba, Mnenja
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.08.2022 / 07:50
Zamiži
Barbara Kastelec. FOTO: Tatjana Splichal

Zamiži

Avstrijska cesarica Elizabeta, znana kot Sissi, je skrbno pazila na svojo javno podobo. Po tridesetem letu se ni hotela več fotografirati, zato da bi njen sloves lepotice ostal neokrnjen.

Veliko je bilo poskusov, da bi razumeli žensko, ki se skriva za pravljično, ikonično podobo. Podrobnosti iz njenega življenja razkriva več biografij, romanov in filmskih upodobitev, lani decembra pa je v produkciji nemške Story House nastala nadaljevanka v šestih delih, ki jo te dni lahko gledamo na naši javni televiziji. Oglašujejo jo kot zgodbo za nove generacije – v »novem drznem preporodu«.

Ta »preporod« smo doživeli že pri ogledu prvega dela, v nadaljevanju pa še njegovo nadgradnjo. Cesarjeva zaročenka si za dvorno damo izbere prostitutko, s katero se je spentljal cesar Franc Jožef, a tudi sama se hkrati zaplete v ljubezensko razmerje z njo. V zadregi sem, ko prizor nenadoma udari z ekrana, še posebej, ker nadaljevanko gledam z otroki. »Zamiži,« reče starejša hčer naši najmlajši, še preden od osuplosti uspem reagirati. Pozneje premišljujem, ali sem ob obisku muzeja v Hoffburgu pred nekaj leti morda kaj zgrešila, saj iz tega, kar sem mimogrede slišala ali prebrala o nj...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh