Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zaposlovanje ukrajinskih beguncev: jezik največji izziv

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 05. 04. 2022 / 14:35
Oznake: Slovenija, Ukrajina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.04.2022 / 14:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zaposlovanje ukrajinskih beguncev: jezik največji izziv
Ker so med begunci večinoma ženske in matere, bo potrebno poskrbeti za varstvo otrok. FOTO: Tamino Petelinšek

Zaposlovanje ukrajinskih beguncev: jezik največji izziv

Na zavod za zaposlovanje so se že prijavili prvi ukrajinski begunci s priznano začasno zaščito, ki bi se želeli zaposliti v Sloveniji. Ključna izziva sta dokazilo o izobrazbi in neznanje slovenščine.

Pogoj za prijavo na zavod je status osebe z začasno zaščito. Ta, glede na nedavno aktivirani vladni zakon, traja eno leto in se lahko podaljša največ dvakrat po šest mesecev.

Enakovredna obravnava z drugimi brezposelnimi

V zadnjih dneh so se prvi ukrajinski državljani, ki so v Sloveniji že pridobili omenjeni status, prijavila na zavod. Takih je trenutno manj kot pet, je povedal generalni direktor zavoda Mitja Bobnar. Zavod bo te osebe obravnaval enakovredno drugim brezposelnim osebam, jih pa bo zavod prednostno pošiljal na tečaje slovenskega jezika, je napovedala direktorica področja zaposlovanja na zavodu Damijana Košir.

Svetovalci zavoda so begunce že obiskali v nastanitvenih centrih v Logatcu in na Debelem Rtiču in jim podali prve informacije o razmerah na slovenskem trgu dela. Vzpostavili bodo tudi informacijsko točko za tujce, poroča STA.

Vse informacije imajo ukrajinski državljani na spletnih straneh zavoda na voljo tudi v ukrajinščini.

Večinoma ženske in matere, potrebno zagotoviti varstvo otrok

Ta srečanja so pokazala, da je za begunce značilna paleta različnih poklicev. Ker gre večinoma za ženske in matere, bo treba poskrbeti tudi za možnost varstva otrok.

Ključne informacije za delodajalce

Za delodajalce pa so na spletnih straneh zavoda objavili usmeritve, napotke in obrazce glede zaposlovanja ukrajinskih državljanov v ukrajinskem jeziku. Pripravili so tudi slovarček Prvih 500 po slovensko, ki so ga razdelili v vse območne službe za pomoč državljanom Ukrajine pri učenju slovenščine.

Na zavodu beležijo veliko povpraševanje delodajalcev po tej delovni sili, največ iz dejavnosti gostinstva in turizma. Pri tem zagotavljajo, da bodo tako kot v primeru vseh ostalih brezposelnih skrbno preverjali podjetja, h katerim bodo napotovali Ukrajince. Kot vedno jim bo v pomoč lista delodajalcev z negativnimi referencami.

Iz visokotehnološkega podjetja Dewesoft, ki ima hčerinsko podjetje v Rusiji in zato pozorno spremlja vojno v Ukrajini, so danes sporočili, da bodo zaposlili ustrezno kvalificirane ljudi, ki prihajajo s konfliktnega območja.

Nalaganje
Nazaj na vrh