Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poslovil se je nekdanji športni novinar Miha Žibrat

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 08. 06. 2022 / 11:11
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.06.2022 / 12:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Poslovil se je nekdanji športni novinar Miha Žibrat
Osemkrat je komentiral na poletnih, sedemkrat pa na zimskih olimpijskih igrah. FOTO: Twitter Košarkaška zveza Slovenije

Poslovil se je nekdanji športni novinar Miha Žibrat

V 69. letu starosti je umrl Miha Žibrat, dolgoletni športni novinar in urednik na TV Slovenija. Od leta 2000 do 2010 je tudi vodil Društvo športnih novinarjev Slovenije, so objavili na RTV Slovenija. Še nedavno je sodeloval pri filmu Pot domov o nekdanjem košarkarju in trenerju Juretu Zdovcu.

Miha Žibrat je bil rojen leta 1953. Že kot študent je začel z novinarskim delom v TV Dnevniku in nato dopisništvu TV Slovenija. Leta 1977 se je kot novinar komentator zaposlil v športnem uredništvu nacionalne televizije.

Kot komentator je opravil približno 2000 neposrednih športnih prenosov. Osemkrat je komentiral na poletnih, sedemkrat pa na zimskih olimpijskih igrah, za kar je leta 2012 v Londonu prejel posebno priznanje Mednarodnega olimpijskega komiteja in Mednarodnega združenja športnih novinarjev (AIPS), navaja STA.

Ko bo trema popolnoma izginila, bodo prenosi slabi. Nekaj pozitivne treme mora biti, ker mi pomaga k še bolj budnemu spremljanju tekme. (Miha Žibrat, Naša družina, 2013)

Spremljal in komentiral je alpsko smučanje, košarko, veslanje, plavanje, tenis in druge športe. Bil je urednik športnih oddaj, pripravil je številne dokumentarne oddaje, med njimi oddaje Slovensko olimpijsko stoletje, za katere sta z Andrejo Okorn dobila posebno priznanje Olimpijskega komiteja Slovenije.

Zanimiva anekdota iz dela

Pred skoraj desetimi leti smo Žibrata gostili v intervjuju za Našo družino. V njem nam je zaupal eno od anekdot iz Eurobasketa 2013, ko je komentiral tekmo skupaj z Romanom Horvatom. »Za sabo imam čez 1000 košarkarskih prenosov in teh stvari se je kar nabralo. No, morda naslednja: na tekmi v Stožicah sem šel med polčasom na stranišče. Bila je vrsta in se je malo zavleklo. Ko sem prišel v dvorano, so že minile prve sekunde tekme. Roman je moral prvič pričeti prenos sam. Bil je seveda zelo nervozen, a mu je steklo brez večjih težav.«

Košarka od začetka do danes

Leta 1996 je napisal knjigo Košarka od začetka do danes. Zadnja leta je bil do upokojitve tudi odgovorni urednik Športnega programa TV Slovenija. Sodeloval je tudi pri zasnovi Hrama športnih junakov.

Pred kratkim je končal sodelovanje pri filmu Pot domov, gre za portret Jureta Zdovca, ki je sredi vojne za Slovenijo v dresu Jugoslavije igral na evropskem prvenstvu. Premiera filma bo v torek v kinu Šiška in nato tudi na TV Sloveniji.



Kupi v trgovini

Verujem, verujemo
Papeži
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh