Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zasvojenost, ADHD, motnje s pozornostjo

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 13. 01. 2024 / 11:08
Oznake: Družba, Knjiga, Zdravje
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 13.01.2024 / 11:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zasvojenost, ADHD, motnje s pozornostjo
Knjigo o ADHD so v Ljubljani predstavili 14. decembra 2023: Alenka Kobolt, Lidija Šket Kamenšek in Meta Lenart Perger. FOTO: Ivo Žajdela

Zasvojenost, ADHD, motnje s pozornostjo

Celjska Mohorjeva družba je izdala zbornik Vrtiljak praznine o zasvojenosti ter knjigo Lidije Šket Kamenšek ADHD o motnjah s pozornostjo in hiperaktivnostjo.

V znanstveni monografiji Vrtiljak praznine. Zasvojenost, odnosi in družinska dinamika deset avtorjev celostno obravnava eno najbolj perečih vprašanj sodobnih družb, slovenske – z visokimi odstotki tveganega vedênja – še posebej.

Vrtiljak praznine je mogoče tudi ustaviti

Vsaka oblika zasvojenosti je način samozdravljenja čustvene in psihološke bolečine, ki jo je posamezniku naložila življenjska travma. Pogosto stigmatizirano področje zlorabe alkohola in drugih substanc pa je v resnici samo kletka žrtve, ki iz začaranega kroga spopadanja z notranjo bolečino poskuša izstopiti na različne disfunkcionalne načine. Zlorabe, zgodnja zanemarjenost, izgube, zavrženost in izdajstva so rane, ki jih čas v resnici nikoli ne zaceli. Tragične zgodbe zlomljenih in zaznamovanih družin se tako prenašajo iz roda v rod, iz generacijo v generacijo. Knjiga za strokovno in splošno javnost nosi pomembno sporočilo – vrtiljak praznine je mogoče tudi ustaviti, polnost in smisel bivanja pa (znova) poiskati.

Osnova za razumevanje in raziskovanje zasvojenosti

Kot je zapisal dr. Sebastjan Kristovič (Alma Mater Europaea – ECM), delo na znanstven, sistematičen, izčrpen in celosten način predstavlja sodoben pogled na pojavnost in dinamiko zasvojenosti, pri čemer avtorji izhajajo iz globljega relacijskega konteksta. »Avtorji so delo zasnovali tako, da vsak predstavlja in osvetljuje pomembne vidike pojavnosti zasvojenosti, ki so podkrepljeni z aplikativnimi vidiki relacijske družinske terapije. Je aktualno in izvirno delo, dobrodošla osnova za razumevanje ter raziskovanje zasvojenosti predvsem v domači znanstveni in strokovni javnosti.«

Knjiga širi obzorja razumevanja globine zasvojenosti

»Delo je dragocen doprinos predvsem zato, ker nam širi obzorja razumevanja globine zasvojenosti ter poskuša osvetliti vidike, ki predstavljajo vzroke za pojav zasvojenosti, njeno dinamiko in prispevajo tudi k njenemu ohranjanju,« pa je k knjigi zapisala dr. Metka Skubic (Zdravstvena fakulteta Univerze v Ljubljani). »V slovenski prostor bo knjiga vnesla nov, svež pogled na človeka, ki se velikokrat znajde v začaranem krogu zasvojenosti in bo dobrodošla spodbuda pri reševanju kritičnega položaja človeštva danes, saj spodbuja znanstvenike, strokovnjake ter tudi širšo javnost k raziskovanju in razumevanju tega področja.

Avtorji so zakonski in družinski terapevti

Avtorji posameznih poglavij so raziskovalci, ki delujejo na akademskem področju zakonske in družinske terapije. Vsi so zakonski in družinski terapevti po modelu relacijske družinske terapije oziroma strokovnjaki, ki se vrsto let srečujejo z vprašanji zasvojenosti, njenih vzrokov, vplivov na družinsko dinamiko ter medgeneracijska vprašanja. Posamezna poglavja so zato ne le teoretično jasna, temveč temeljijo na praktičnih konceptih in ponujajo širši uvid v problematiko tega področja.

Deset Avtorjev je napisalo naslednje prispevke: Razumevanje zasvojenosti (dr. Sara Jerebic), Relacijski družinski pogled na zgodnji razvoj pri fantih in dekletih in vznik agresije ter zasvojenosti v poznejši dobi (dddr. Christian Gostečnik), Zasvojenost in čustvena regulacija ter zgodnje travmatične izkušnje (dr. Tanja Repič Slavič), Navezanost in zasvojenost (dr. Ana Šeremet), Soodvisnost v zakonskem odnosu (dr. Drago Jerebic), Družina in alkoholizem (dr. Nataša Rijavec Klobučar), Odrasli otroci alkoholikov (dr. Barbara Simonič), Medgeneracijski prenos zasvojenosti (dr. Tanja Valenta), Okrevanje in osebnostna rast po zasvojenosti (dr. Saša Poljak Lukek), Duhovnost, duhovna rast in okrevanje po zasvojenosti z alkoholom (dr. Tanja Pate).

Lidija Šket Kamenšek: Ampak danes hočem drugače

Knjigo Ampak danes hočem drugače. Drugačnost kot priložnost za rast je Lidija Šket Kamenšek napisala skozi lastne izkušnje in z bogatim znanjem na področju motenj s pozornostjo in/ali hiperaktivnostjo. V tem času se je širil nabor opažanj in dobrih praks, ki jih je avtorica uporabila pri delu. Sad tega je z nasveti in uporabnimi rešitvami bogat priročnik; ta predstavlja nepogrešljiv pripomoček za vse, ki se srečujejo s to problematiko: starše, vzgojitelje, učitelje in posameznike, ki živijo z izzivi ADHD.

ADHD od novorojenčka do odrasle osebe

Avtorica se v priročniku problematike motenj s pozornostjo in/ali hiperaktivnostjo loteva na jasen in sistematičen način: predstavi jo glede na življenjska obdobja, vse od novorojenčka do odrasle osebe. Za vsako obdobje posebej je opisala znake in značilna vedênja, po katerih lahko prepoznamo ADHD, ob tem pa navedla tudi rešitve, s katerimi lahko starši, vzgojitelji in učitelji otroku olajšajo izzive, s katerimi se srečuje.

S praktičnimi nasveti avtorica bralca opolnomoči tudi za to, da posameznikove posebnosti vidi kot pozitivne danosti, ki tako posameznika samega kot okolico bogatijo. Drugačnost je torej prikazana kot priložnost za razvijanje talentov in danosti, ki jih otrok lahko uporabi v svoj prid.

Srčnost do raziskovanja obravnavane problematike

Vseskozi je v priročniku čutiti avtoričino srčnost in veselje do raziskovanja obravnavane problematike, o kateri se sicer danes govori več, a je v vzgojno-izobraževalnem procesu kljub temu večkrat spregledana. Prispevek avtorice je tako v našem prostoru več kot dobrodošel, če ne že nujen: vseživljenjsko (samo)izobraževanje staršev, vzgojiteljev in učiteljev ter njihov pozitivno naravnan odnos do tovrstne problematike lahko v veliki meri spremenita na bolje življenja otrok, ki se srečujejo z opisanimi izzivi.

Lidija Šket Kamenšek. FOTO: Ivo Žajdela

25 let se ukvarja s težavami pozornosti in hiperaktivnostjo

Lidija Šket Kamenšek (1976) je magistrica znanosti, socialna pedagoginja in profesorica razrednega pouka. Že več kot 25 let se študijsko, raziskovalno in praktično ukvarja s težavami pozornosti in/ali hiperaktivnostjo, hkrati pa spodbuja srčnost učiteljev, vzgojiteljev in staršev pri svojem poslanstvu. S številnimi članki, predavanji in delavnicami, na katerih slušatelje osvešča o posebnih potrebah ter o posebnostih ADHD, promovira tudi branje, pripovedovanje in poslušanje pravljic. Je tudi pisateljica zgodb in pravljic, pesnica, pravljičarka, učiteljica, športnica, popotnica, žena in mama štirih iskrivih šolarjev.

Kupi v trgovini

Drobci zamolklega časa
Zgodovina
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh