Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Zbudite se!« - Rod Dreher, avtor knjige Ne živite od laži

Za vas piše:
Andrej Lokar
Objava: 30. 07. 2021 / 10:59
Čas branja: 17 minut
Nazadnje Posodobljeno: 30.07.2021 / 11:11
»Zbudite se!« - Rod Dreher, avtor knjige Ne živite od laži
Foto: Tatjana Splichal

»Zbudite se!« - Rod Dreher, avtor knjige Ne živite od laži

Ob izidu »priročnika za krščanske disidente«, kot je podnaslovljena njegova knjiga Ne živite v laži, je Slovenijo obiskal Rod Dreher, ameriški mislec, publicist, urednik in novinar. Pred prihodom smo ga na Družinini spletni strani napovedali kot »moža, ki izziva politično korektnost«. Ta drža, globoko ukoreninjena v krščanskem izročilu, jasno prihaja do izraza tudi v pogovoru, ki ga je z njim pripravil prevajalec knjige, konservativni mislec Andrej Lokar.

Eno od prvih poglavij knjige Ne živite od laži je posvečeno pojavu »kulta družbene pravičnosti«. V Sloveniji ga poznamo, vendar ga še nihče ni ustrezno sociološko razčlenil. Kaj je kult družbene pravičnosti?

Premalo poznam razmere v Evropi, da bi lahko o njih sodil, toda kar se ta hip dogaja v Ameriki, bo zanesljivo prej ali slej prišlo tudi v Evropo. Od aprila 2021 živim v Budimpešti kot štipendist na Donavskem inštitutu. Zame je bilo neverjetno opazovati, kako je celo na Orbanovem Madžarskem levičarska mestna uprava v Budimpešti postavila spomenik na čast gibanj Black Lives Matter in LGBT. Pri tem je vse bolj očitno, kako »prebujenost«, kakor v ZDA imenujemo družbenopravičniški kult, zelo naglo postaja internacionalistična psevdoreligija. Zakaj uporabljam ta izraz? Ker je njegovo delovanje bolj podobno religiji kakor politični ideologiji. Družbenopravičniški kult trdi, da je vsaka oblika neenakosti posledica diskriminacije: rasizma, pobožnjakarstva, homofobije. Vzrok z...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh