Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

ZDA: deset Božjih zapovedi v vsaki učilnici

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 21. 06. 2024 / 09:45
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.06.2024 / 10:48
Ustavi predvajanje Nalaganje
ZDA: deset Božjih zapovedi v vsaki učilnici
Deset Božjih zapovedi pred parlamentom ameriške zvezne države Teksas v Austinu. FOTO: Wikipedia

ZDA: deset Božjih zapovedi v vsaki učilnici

V ameriški zvezni državi Louisiana naj bi v javnih izobraževalnih ustanovah v vsaki učilnici na vidnem mestu izobesili deset Božjih zapovedi: ustrezno uredbo je sredi tedna podpisal tamkajšnji guverner Jeff Landry.

Ukrep, ki so ga podprli republikanci, je prvi tovrstni ukrep v Združenih državah Amerike in velja za vse izobraževalne ustanove, od vrtcev do univerzitetne ravni, poroča britanski BBC. Skupine za državljanske svoboščine so že napovedale, da bodo ukrep izpodbijale.

Deset Božjih zapovedi, po krščanskem izročilu »navodila za življenje«, v novem zakonu opisujejo kot »temeljne« za upravljanje države na zvezni in nacionalni ravni. Po mnenju nasprotnikov pa zakon krši ameriško določilo o ločitvi Cerkve in države. Prvi amandma k ameriški ustavi namreč pravi, da »kongres ne sme sprejemati zakonov o ustanovitvi nacionalne religije« in ne sme dajati prednosti eni religiji pred drugo.

Plakati bodo morali biti do leta 2025 izobešeni v vseh učilnicah izobraževalnih ustanov, ki prejemajo državno financiranje.

Novi zvezni zakon v Louisiani zahteva, da morajo biti zapovedi izpisane v »veliki, lahko berljivi pisavi«, plakat pa mora meriti 28 X 35 cm. Sveto besedilo mora biti »osrednji poudarek« plakata. Poleg izvirnega besedila zapovedi je predpisana tudi »kontekstna izjava« v štirih odstavkih, v kateri bo opisano, da so bile zapovedi »skoraj tri stoletja pomemben del ameriškega javnega izobraževanja«.

Plakati bodo morali biti do leta 2025 izobešeni v vseh učilnicah izobraževalnih ustanov, ki prejemajo državno financiranje, ob čemer pa država ne ponuja nobenih sredstev za plačilo plakatov.

Philippe de Champaigne: Mojzes z desetimi zapovedmi. FOTO: Wikipedia

Kmalu tudi drugod po Ameriki?

Podobne zakone so pred kratkim predlagale tudi druge zvezne države pod vodstvom republikancev, med drugim Teksas, Oklahoma in Utah.

Štiri skupine za državljanske svoboščine pa so potrdile, da nameravajo vložiti pravni ugovor, pri čemer poudarjajo versko raznolikost šol v Louisiani. Kot so v skupni izjavi zapisale organizacije American Civil Liberties Union, American Civil Liberties Union of Louisiana, Americans United for Separation of Church and State in Freedom from Religion Foundation, je novi zakon »očitno protiustaven«.

Avtorica zakona, republikanska državna poslanka Dodie Horton, je izpostavila pomen vračanja »moralnega kodeksa« v učilnice.

Avtorica zakona, republikanska državna poslanka Dodie Horton, pa je izpostavila pomen vračanja »moralnega kodeksa« v učilnice in ko je guverner predlog zakona potrdil, je dejala, da »občuti upanje v zraku«.

V ZDA so bili v preteklosti že priča številnim pravnim sporom glede izobešanja desetih Božjih zapovedi v javnih stavbah, vključno s sodišči in policijskimi postajami ter šolami.

Kupi v trgovini

Deset zapovedi
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh