Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

ZDA: ustreljen pomožni škof Los Angelesa

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 19. 02. 2023 / 13:31
Oznake: Cerkev, Družba, Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.02.2023 / 17:01
Ustavi predvajanje Nalaganje
ZDA: ustreljen pomožni škof Los Angelesa
Umorjeni pomožni škof Los Angelesa David O'Connell. FOTO: Twitter

ZDA: ustreljen pomožni škof Los Angelesa

V Združenih državah Amerike so včeraj zabeležili novo žrtev strelskega nasilja: po navedbah tamkajšnjih oblasti je bil včeraj umorjen pomožni škof Los Angelesa David O'Connell, priljubljen duhovnik te zahodnoameriške nadškofije, ki se je dolga leta ukvarjal s priseljenci, ubogimi in žrtvami nasilja z orožjem v južnem Los Angelesu.

Do streljanja je prišlo okoli 13. ure v večstanovanjski hiši, policisti pa so 69-letnega škofa našli s strelno rano v zgornjem delu telesa in ga na kraju dogodka razglasili za mrtvega. Oblasti streljanje preiskujejo kot »sumljivo smrt«, vendar sinoči še ni bilo na voljo nobenih nadaljnjih podrobnosti. Ameriški mediji zaenkrat ne poročajo, da bi šlo za naklepni umor, temveč menijo, da je bil pomožni škof najverjetneje po naključju vpleten v streljanje, ko je opravljal svojo pastoralno oskrbo v stanovanjski soseski, kjer bivajo socialno prikrajšani ljudje. Policijska preiskava še traja.

Škof O'Connell je bil najverjetneje po naključju vpleten v streljanje, ko je opravljal svojo pastoralno oskrbo v stanovanjski soseski, kjer bivajo socialno prikrajšani ljudje.

Vigilija za ustreljenega škofa. FOTO: Twitter/Clara Harter

Srce za uboge in priseljence

Nadškof Gomez je včeraj v izjavi za javnost vidno pretresen sporočil, da je »nepričakovano umrl pomožni škof David O'Connell«. Gomez je 69-letnega O'Connella označil kot »dobrega prijatelja«, ki ga bo zelo pogrešal, ter kot »graditelja miru s srcem za uboge in priseljence, ki si je goreče prizadeval za gradnjo skupnosti, v kateri sta spoštovana in varovana svetost in dostojanstvo vsakega človeškega življenja«.

Nadškof Los Angelesa je vernike spodbudil k molitvi za pokojnega škofa in za njegovo družino na Irskem.

»Škof Dave je bil kot duhovnik in pozneje škof tukaj v Los Angelesu petinštirideset let človek globoke molitve, ki je gojil neizmerno ljubezen do Device Marije,« je izjavil nadškof Los Angelesa. Vernike je spodbudil k molitvi za pokojnega škofa in »za njegovo družino na Irskem«.

Po smrti pomožnega škofa so se na kraju dogodka užaloščeni verniki kmalu zbrali v molitvi za pokojnega. FOTO: Twitter/Clara Harter

Irski duhovnik v ameriški škofiji

Pokojni škof O'Connell se je rodil 16. avgusta 1953 v Corku na Irskem. Študij teologijo je zaključil na kolegiju All Hallows v Dublinu, 10. junija 1979 pa je bil posvečen v duhovnika za nadškofijo Los Angeles.

Papež Frančišek ga je 21. junija 2015 imenoval za pomožnega škofa v Los Angelesu.

Nalaganje
Nazaj na vrh