Zapri
Iskanje

Zdravniška zbornica Slovenije: Cepiva niso eksperimentalna

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 22. 07. 2021 / 12:48
Oznake: Cepivo, Covid, Zdravje
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.07.2021 / 12:53
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Zdravniška zbornica Slovenije: Cepiva niso eksperimentalna

Zdravniška zbornica Slovenije: Cepiva niso eksperimentalna
Mnenja o varnosti cepiv se krešejo. FOTO: Tatjana Splichal
Zdravniška zbornica Slovenije je zaradi nekaterih stališč, da gre pri cepivih proti covid-19 za eksperimentalna cepiva, v posebnem sporočilu za javnost zavrnila tovrstne trditve.

Kot pravijo v zbornici, so že v aprilu in maju s strani več vlagateljev prejeli vprašanja v zvezi s tem. Odbor za pravno-etična vprašanja pri ZZS, ki je obravnaval te vloge, je zato regulatorja, Javno agencijo za zdravila in medicinske pripomočke, zaprosil za odgovor na vprašanje: »Ali imajo cepiva proti COVID-19 status eksperimentalnih zdravil?« Zbornica je s strani agencija dobila stališče, po katerem nobeno od v Sloveniji registriranih cepiv proti bolezni COVID-19 ni eksperimentalno zdravilo.

Cepiva so pridobila dovoljenja 

Kot pojasnjuje JAZMP, »je pogojno dovoljenje za promet EU regulatorni mehanizem, ki omogoča pospešen dostop do nujno potrebnih zdravil/cepiv, takoj ko so na voljo zadostni podatki, ki dokazujejo, da koristi zdravila /cepiva prevladajo nad tveganji. Za ta zdravila/cepiva so vzpostavljeni strogi zaščitni ukrepi in kontrole glede varnosti zdravila/cepiva po odobritvi.«

Pogojno dovoljenje se uporablja v primerih tistih zdravil, ki so namenjena za zdravljenje, preprečevanje ali diagnozo hudih izčrpavajočih ali smrtno nevarnih bolezni oz. zdravil, ki se uporabljajo v nujnih primerih kot odziv na tveganja za javno zdravje, ki sta jih prepoznala bodisi Svetovna zdravstvena organizacija bodisi Evropska skupnost. V to skupino se umeščajo tudi npr. zdravila sirote. (JAZMP) 

Odbor za zdravila za uporabo v humani medicini (CHMP) na Evropski agenciji za zdravila (EMA) lahko sprejme pozitivno mnenje za izdajo pogojnega dovoljenja za promet le na podlagi zadostnih podatkov o kakovosti, varnosti in učinkovitosti cepiva, ki dokazujejo, da je razmerje med koristjo in tveganji ugodno. »To pomeni, da so cepiva proti COVID-19, ki so trenutno v uporabi, pridobila dovoljenje za redno uporabo, ki velja za eno leto in se lahko obnovi, v kolikor bo imetnik dovoljenja za promet izpolnil obveznosti v predpisanih rokih,« je v sporočilu, ki so ga zapisali v Zdravniški zbornici Slovenije, še pojasnila JAZMP.


Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh