Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zdravniška zbornica Slovenije: Cepiva niso eksperimentalna

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 22. 07. 2021 / 12:48
Oznake: Cepivo, Covid, Zdravje
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.07.2021 / 12:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zdravniška zbornica Slovenije: Cepiva niso eksperimentalna
Mnenja o varnosti cepiv se krešejo. FOTO: Tatjana Splichal

Zdravniška zbornica Slovenije: Cepiva niso eksperimentalna

Zdravniška zbornica Slovenije je zaradi nekaterih stališč, da gre pri cepivih proti covid-19 za eksperimentalna cepiva, v posebnem sporočilu za javnost zavrnila tovrstne trditve.

Kot pravijo v zbornici, so že v aprilu in maju s strani več vlagateljev prejeli vprašanja v zvezi s tem. Odbor za pravno-etična vprašanja pri ZZS, ki je obravnaval te vloge, je zato regulatorja, Javno agencijo za zdravila in medicinske pripomočke, zaprosil za odgovor na vprašanje: »Ali imajo cepiva proti COVID-19 status eksperimentalnih zdravil?« Zbornica je s strani agencija dobila stališče, po katerem nobeno od v Sloveniji registriranih cepiv proti bolezni COVID-19 ni eksperimentalno zdravilo.

Cepiva so pridobila dovoljenja 

Kot pojasnjuje JAZMP, »je pogojno dovoljenje za promet EU regulatorni mehanizem, ki omogoča pospešen dostop do nujno potrebnih zdravil/cepiv, takoj ko so na voljo zadostni podatki, ki dokazujejo, da koristi zdravila /cepiva prevladajo nad tveganji. Za ta zdravila/cepiva so vzpostavljeni strogi zaščitni ukrepi in kontrole glede varnosti zdravila/cepiva po odobritvi.«

Pogojno dovoljenje se uporablja v primerih tistih zdravil, ki so namenjena za zdravljenje, preprečevanje ali diagnozo hudih izčrpavajočih ali smrtno nevarnih bolezni oz. zdravil, ki se uporabljajo v nujnih primerih kot odziv na tveganja za javno zdravje, ki sta jih prepoznala bodisi Svetovna zdravstvena organizacija bodisi Evropska skupnost. V to skupino se umeščajo tudi npr. zdravila sirote. (JAZMP) 

Odbor za zdravila za uporabo v humani medicini (CHMP) na Evropski agenciji za zdravila (EMA) lahko sprejme pozitivno mnenje za izdajo pogojnega dovoljenja za promet le na podlagi zadostnih podatkov o kakovosti, varnosti in učinkovitosti cepiva, ki dokazujejo, da je razmerje med koristjo in tveganji ugodno. »To pomeni, da so cepiva proti COVID-19, ki so trenutno v uporabi, pridobila dovoljenje za redno uporabo, ki velja za eno leto in se lahko obnovi, v kolikor bo imetnik dovoljenja za promet izpolnil obveznosti v predpisanih rokih,« je v sporočilu, ki so ga zapisali v Zdravniški zbornici Slovenije, še pojasnila JAZMP.


Kupi v trgovini

Danielov post
Zdravje
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh