Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zdravstvo.si o sistemski korupciji v slovenskem zdravstvu

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 11. 12. 2023 / 06:06
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 11.12.2023 / 06:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zdravstvo.si o sistemski korupciji v slovenskem zdravstvu
V skupini zdravstvo.si državljane opozarjajo, naj ne nasedajo nevladnim organizacijam, političnim strankam in posameznikom, ki pod krinko javnega zdravstva želijo ohraniti obstoječe državno zdravstvo. FOTO: Tatjana Splichal

Zdravstvo.si o sistemski korupciji v slovenskem zdravstvu

Ob mednarodnem dnevu boja proti korupciji, ki je bil v soboto, so se oglasili v skupini zdravstvo.si in opozorili, da Slovenija žal še nima konkurenčnega in vsem dostopnega javnega zdravstva.

V nestrankarski, prostovoljni in neprofitni skupini neodvisnih zdravnikov, ki si prizadeva za javno zdravstvo v korist bolnika, so že leta 2019 kot ključne pogoje, potrebne za izvedbo javnega zdravstva po vzoru evropskih držav, zapisali: bolnik ima pravico do kakovostne in pravočasne obravnave ter do svobodne izbire zdravnika; javni zdravstveni zavodi z zasebnimi konkurirajo na trgu zdravstvenih storitev.

Ravno v nasprotno smer

»V letu 2023 smo priča dogodkom in ravnanjem oblasti, ki slovenski zdravstveni sistem vodijo ravno v nasprotno smer, kot ga potrebujejo bolniki. Ukinitev novele Zakona o javnem naročanju, prihajajoči interventni zakon in popolna odsotnost kakršne koli reforme v smeri dostopnega javnega zdravstva potrjujejo naše trditve. Državljani z zbranim denarjem za zdravljenje preplačujemo medicinske materiale, zdravila in aparature v stotinah milijonov,« opozarjajo v skupini zdravstvo.si.

Delež javnih naročil medicinskega materiala v EU s samo eno ponudbo. VIR: zdravstvo.si

Krinka za dogovorno ekonomijo

Javna naročila v Sloveniji so krinka za dogovorno ekonomijo državnega zdravstva, saj zadnji podatki OECD kažejo, da je kar 82 % vseh slovenskih javnih naročil za medicinske pripomočke, objavljenih na evropskem portalu, s samo enim ponudnikom, poudarjajo podpisani zdravniki Matej Beltram, Gorazd Kalan, Matija Kališnik, Janez KoprivecMarko NočSimon Podnar, Samo Vesel, Andrej Vranič in Krištof Zevnik.

Monopoli zavirajo konkurenco

»V javnem zdravstvu Francije, Nizozemske, Avstrije, Nemčije, Švice zdravstvena zavarovalnica neposredno plačuje zdravstvene storitve državljanom. V slovenskem zdravstvu plačuje ZZZS storitve izbranim izvajalcem; zdravstvenim domovom, bolnišnicam in redkim koncesionarjem. Monopoli, ki jih ustvarjajo državno izbrani izvajalci, zavirajo konkurenco med izvajalci zdravstvenih storitev in ustvarjajo državno zdravstvo, prepredeno s sistemsko korupcijo,« so prepričani v skupni zdravstvo.si.

V skupini zdravstvo.si pozivajo k doslednemu ločevanju slovenskega državnega zdravstva od javnega zdravstva, kot je urejeno v razvitih evropskih državah. VIR: zdravstvo.si

Poziv državljanom: zahtevajte reforme!

Dodajajo, da so v Sloveniji številni ceniki diagnostičnih storitev »poslovna skrivnost«, čeprav bi morali biti vsi javno dostopni. V Franciji, denimo, so cene diagnostičnih preiskav dostopne, enotne in neposredno plačane s strani zdravstvene zavarovalnice. Zato v skupini zdravstvo.si ponovno pozivajo vse državljane, naj od vladajoče politike zahtevajo reforme – vzpostavitev transparentnega in dostopnega javnega zdravstva.

Zloraba besede javno

»Hkrati državljane opozarjamo, naj ne nasedajo nevladnim organizacijam, političnim strankam in posameznikom, ki pod krinko javnega zdravstva želijo ohraniti obstoječe državno zdravstvo. Lep primer zlorabe besede 'javno' je v Sloveniji tudi javno naročilo, ki v le 18 % naročil vsaj za silo zadosti kriterijem javnega naročila – več kot ena ponudba,« so zapis o sistemski korupciji v slovenskem zdravstvu zaključili v skupini zdravstvo.si.

Nalaganje
Nazaj na vrh