Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Združeni evropski glasbeniki pozivajo k miru v Ukrajini [VIDEO]

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 21. 01. 2023 / 08:00
Oznake: Svet, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.01.2023 / 08:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Združeni evropski glasbeniki pozivajo k miru v Ukrajini [VIDEO]
Šolski otroški zbor iz Ukrajine. FOTO: Zajem zaslona/Youtube

Združeni evropski glasbeniki pozivajo k miru v Ukrajini [VIDEO]

Glasbeniki iz različnih evropskih držav so izdali posebno različico znane ukrajinske novoletne pesmi ščedrivke (kar v prevodu pomeni velik večer). V tem edinstvenem projektu »Peace 4 Ukraine« (Mir za Ukrajino) so združili moči umetniki iz 14 držav, da bi tako pozvali k miru v Ukrajini in trajnostni prihodnosti države. Projekt vodi slovenska glasbenica Tinkara Kovač.

Pesem Ščedri večer ali ščedrivka je leta 1916 priredil skladatelj in učitelj Mikola Leontovič, govori pa o lastovki, ki prileti v hišo, da bi opevala blaginjo, ki bo prišla z naslednjo pomladjo. Pomlad je namreč čas svežine in novih začetkov.

Pesem je luč sveta ugledala 19. januarja, na dan, ko v Ukrajini praznujejo dan Gospodovega razglašenja. Obenem pa je to žalosten opomin, da je minilo že skoraj leto dni od zadnje ruske invazije na Ukrajino.

Lastovka prinaša pomlad in kliče k blaginji

Lastovka, ki jo zasledimo v pesmi in videospotu – ilustrirala ju je slovenska ilustratorka Ajda Erznožnik – prinaša pomlad in sporočilo blaginje, na simbolni ravni pa predstavlja tudi poziv k obnovi Ukrajine na trajnosten način. Zato so v videospotu, ki spremlja pesem, tudi vložki ukrajinske pokrajine in čudovite narave.

Naj bo ukrajinska prihodnost svetla 

Projekt »Peace 4 Ukraine – Glasbeniki pojejo za Ukrajino« vodi slovenska glasbenica Tinkara Kovač, ki je ob izidu pesmi povedala: »Zdi se, da naš svet hitro beži proti vedno večjemu zlu. Ne počutim se varno in zelo sem razočarana, da se na eni strani nekateri vojskujejo, drugi pa samo opazujejo in ne naredijo ničesar glede tega. Tu predstavljamo glas za vse tiste, ki ne smejo govoriti, za vse tiste, ki niso slišani. Naj bo prihodnost Ukrajine svetla.«

Slovenska glasbenica Tinkara Kovač. FOTO: Zajem zaslona/Youtube

Glasbeniki iz 14 državah

Poleg slovenskih umetnikov v projektu sodelujejo še glasbeniki iz naslednjih držav: Ukrajina, Švedska, Portugalska, Zelenortski otoki, Grčija, Francija, Senegal, Madžarska, Italija, Velika Britanija, Poljska, Romunija in Hrvaška. Vsak jo je zapel v svojem jeziku.

Projekt je koordiniral tudi znani italijanski producent in glasbeni svetovalec Alberto Zeppieri, za aranžma, miks in mastering pa je poskrbel še en italijanski glasbenik, skladatelj, oblikovalec zvoka, pianist in violončelist Vito Leonardo Tritto.

Naslov projekta "Peace for Ukraine" (Mir za Ukrajino). FOTO: Zajem zaslona/Youtube

Za animacijo lastovke so poskrbeli ustvarjalci iz slovenske video agencije Invida, videospot pa je sestavil hrvaško-slovenski foto in video ustvarjalec Siniša Kanižaj, ki ga z Ukrajino vežejo tudi sorodstvene vezi.

Nalaganje
Nazaj na vrh