Zapri
Iskanje

Zelenski na zasedanju generalne skupščine OZN pozval h kaznovanju Rusije

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 22. 09. 2022 / 11:18
Oznake: Svet, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.09.2022 / 12:09
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Zelenski na zasedanju generalne skupščine OZN pozval h kaznovanju Rusije

Zelenski na zasedanju generalne skupščine OZN pozval h kaznovanju Rusije
FOTO: Twitter
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je včeraj na daljavo nagovoril udeležence 77. zasedanja Generalne skupščine ZN v New Yorku. V govoru je med drugim zahteval ustanovitev posebnega sodišča za vojne zločine v Ukrajini, sklada za poplačilo škode in tudi odvzem stalnega sedeža Rusije v Varnostnem svetu ZN.

"Nad Ukrajino je bil izvršen zločin in zahtevamo pravično kazen," je v govoru med drugim dejal Zelenski. Ukrajina si sicer že dlje časa prizadeva, da bi Rusiji odvzeli stalne članice v varnostnem svetu ZN, kjer ima tudi pravico veta in lahko zaradi tega zaustavi vse njegove odločitve.

Rusija si še vedno želi vojne

"Rusija želi vojno, vendar ne bo mogla spremeniti toka zgodovine. Človeštvo in mednarodno pravo sta močnejša od teroristične države," je poudaril. 

Za tem je zbranim pojasnil, da je mobilizacija 300.000 ruskih vojakov, ki jo je po porazih na bojiščih v Ukrajini v sredo napovedal ruski predsednik Vladimir Putin, jasen znak, da Rusija nima resnih namenov glede pogajanj o končanju vojne. "Govorijo o pogovorih, a naznanijo vojaško mobilizacijo. Govorijo o pogovorih, a naznanijo izvedbo psevdoreferendumov na okupiranih ozemljih Ukrajine," je bil oster Zelenski.

Ob tem je mednarodno skupnost pozval, naj zaščiti življenja Ukrajincev in spoštuje mednarodno priznane meje Ukrajine.

Odgovorni morajo biti kaznovani

Zelenski se je v govoru zavzel tudi za ustanovitev posebnega sodišča, ki bi pomagalo pri kaznovanju Rusije zaradi kraje ozemlja in poboj več tisoč ljudi. Kot primer tega je izpostavil najdbo 445 trupel v množičnem grobišču pri Izjumu na severovzhodu Ukrajine.

Prav kaznovanje odgovornih je po besedah Zelenskega prvi od petih pogoj za mir, pod katerimi se bodo pogajali Ukrajinci. Poleg kaznovanja ti zahtevajo tudi dodatne sankcije, odvzem statusa stalne članice varnostnega sveta ZN, zaščito življenj Ukrajincev, spoštovanju mednarodno priznanih meja države, nova varnostna zagotovila in poenotenje sveta v obsodbi ruske agresije.

Državi izmenjujeta ujetnike

Da diplomatski kanali med državama v teh dneh niso povsem mrtvi, pa dokazuje, da sta Kijev in Moskva v sredo dosegla eno večjih izmenjav vojnih ujetnikov doslej. V Ukrajino se je tako vrnilo 215 njenih borcev, vključno z 10 tujci. V Rusijo pa je bilo poslanih 55 vojakov in proruski politik Viktor Medvečuk, ki so ga v Ukrajini obtožili izdaje.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh