Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ženski princip

Za vas piše:
Manica Ferenc
Objava: 08. 03. 2023 / 13:09
Oznake: Mnenja, dan žena
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.03.2023 / 07:29
Ženski princip
Manica Ferenc. FOTO: Tatjana Splichal

Ženski princip

Enakost za ženske je enakost za vse je bil naslov okrogle mize, ki jo je ob letošnjem mednarodnem dnevu žensk pripravila pisarna Evropskega parlamenta v Ljubljani. Sporočilo pogovora je bilo, da je »družba, v kateri niso uresničeni potenciali obeh spolov, osiromašena, zato mora biti enakopravnost spolov v interesu vseh.

Odnos do žensk je tudi pokazatelj razvitosti države, zato lahko ženske na odgovornih položajih opogumijo deklice in mlade ženske, da je tudi zanje vse mogoče.« Se strinjam, vendar ob predpostavki, da ob tem ohranijo svojo ženstvenost, dostojanstvo, da ne pozabijo na svojo edinstvenost – materinstvo, saj le-to ne izključuje aktivne vpetosti žensk v družbo.

V času svetovne finančne krize, v letih po 2008, ko so se iskale poti iz nje, se je na veliko govorilo o t. i. ženskem principu. Tedanja podpredsednica evropske komisije Viviane Reding je v začetku marca 2011 pozvala uprave podjetij, bank, korporacij, naj ženskam dajo večjo vlogo pri vodenju in odločanju, da bo svet laže izšel iz krize. To ni bil samo čustven apel, opirala se je na raziskave Svetovnega gospodarskega foruma, banke Goldman Sachs … McKinseyjeva analiza je pokazala, da so podjetja, kjer so v poslovnih vodstvih ženske, za polovico uspešnejša od tistih, kjer so moški. Tega leta je bilo v Evropski uniji 12 odsto...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh