Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Življenje ali smrt

Za vas piše:
Rok Blažič
Objava: 22. 05. 2024 / 07:44
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.05.2024 / 12:25
Življenje ali smrt
Rok Blažič. FOTO: Tomaž Rihtar

Življenje ali smrt

Francoski predsednik Emmanuel Macron je 25. aprila v svojem govoru na pariški univerzi Sorbona dejal: »Jasno se moramo zavedati, da je Evropa, kot jo poznamo danes, smrtna.

Lahko umre. Lahko umre in vse je odvisno samo od naših odločitev.« V tem dramatičnem slogu je Macron pravzaprav povedal le preprosto življenjsko dejstvo: vse je minljivo, tudi veliki projekti, kot je Evropska unija.

Zavest o lastni smrtnosti je v našem kulturnem okolju resda odrinjena v ozadje. Kot ugotavlja dr. Aleš Maver v pogovoru, je današnji povprečni Evropejec odmaknjen od naravnih procesov, s katerimi so bili povezani naši predniki, ki so si še sami pridelovali hrano. Splošna blaginja, ena najvišjih na svetu, omogoča, da se večina ne ukvarja z vprašanji vsakodnevnega preživetja.

Ker je združena Evropa poskrbela za mir in gospodarski razcvet, ne razmišljamo več o tem, na čem vse to temelji. Dokler nas realnost ne preseneti v obliki kriz: finančne, migrantske, okoljske, zdravstvene med epidemijo covida in varnostne ob izbruhu vojne v Ukrajini.

Če na te izzive ne bomo znali odgovoriti, nas verjetno res čaka postopno umiranje Evrope, kot jo poznamo....

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh