Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Življenje v veliki družini

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 10. 01. 2023 / 12:31
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 10.01.2023 / 13:10
Življenje v veliki družini
Ana Rupar. FOTO: Lucia Jerman

Življenje v veliki družini

O veliki družini govorimo, ko imata starša tri otroke ali več. Takih družin je danes pri nas zgolj peščica, natančneje šest odstotkov. Med približno 37.700 velikimi družinami daleč prevladujejo petčlanske. Osem- in veččlanskih je zgolj 467.

Ko so mamo osmih otrok vprašali, kako je vzgajati toliko otrok, je odvrnila, da še zdaleč ni enostavno, kaj šele romantično in z rožicami postlano, a ni trenutka, ko bi pomislila, da bi imela kakšnega manj. Vsak otrok je blagoslov. Življenje v veliki družini preganja dolgčas in ekrane, razvija timsko delo in učenje drug od drugega, spodbuja sposobnost sočutja in skrb za drugega, zahteva večjo organiziranost in red, sproža ogromno hrupa in tudi smeha, predvsem pa množi ljubezen, je naštela med razlogi, zakaj obožuje svoje življenje med kopico otrok.

Da jim nikoli ni nič manjkalo, a so se morali za pozornost staršev tudi boriti in so si kdaj celo zaželeli, da bi bili edinci, so medtem priznali otroci, ki so odraščali v velikih družinah. Kot odrasli so hvaležni za brate in sestre in njihove tesne vezi. Da bi tudi sami imeli veliko otrok, pa niso povsem prepričani, saj se zavedajo, da to zahteva predvsem ogromno potrpljenja.

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh