Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Družinina slikanica med prejemniki zlate hruške

Za vas pišejo:
Andreja Hergula, A. R.
Objava: 22. 11. 2022 / 13:23
Oznake: Knjiga, Mladi, Vzgoja
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.11.2022 / 13:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Družinina slikanica med prejemniki zlate hruške
Praznik zlatih hrušk na Slovenskem knjižnem sejmu na Gospodarskem razstavišču. FOTO: Tina Osterman

Družinina slikanica med prejemniki zlate hruške

Mestna knjižnica Ljubljana že več kot desetletje podeljuje znak zlata hruška kakovostnim knjigam za otroke in mladino. Med letošnjimi prejemniki znaka kakovosti je tudi knjiga založbe Družina, in sicer Ko te jeza spremeni v volka.

»Knjiga se mi zdi zelo potrebna, nujna. Dobro je, da malim otrokom, staršem, učiteljem in vzgojiteljem korektno pokaže, kako ravnati z negativnimi čustvi, ki nas pogosto prevzemajo. Koristno je, da se otroci tega naučijo čim prej,« je ob izrečeni čestitki založbi Družina dejala mag. Darja Lavrenčič Vrabec, ki že vrsto let v Mestni knjižnici Ljubljana opravlja delo vodje Pionirske – Kompetenčnega centra za mladinsko književnost in knjižničarstvo, ki vodi projekt Zlata hruška.

Založba Družina je zlato hruško letos prejela za slikanico Ko te jeza spremeni v volka. FOTO: Tina Osterman

Slikanica Ko te jeza spremeni v volka je zgodba, ki se spoprijema z medvrstniškim nasiljem. Deklica Ema si želi imeti prijatelje, vendar se skupina sošolk, ki jih v svojem strahu doživlja kot »volkulje«, z njo noče igrati in jo vsak dan obklada z zmerljivkami. Navidezno jo sprejmejo šele takrat, ko se zbadanju pridruži tudi sama. Ema tako izkusi obe nehvaležni vlogi in poleg žalosti jo zdaj pestita še sram in krivda. Končno zbere pogum in se izpove svoji mami.

Letošnji prejemniki znaka kakovosti zlata hruška. FOTO: Tina Osterman

Vpliv na kakovost mladinske literature

Zlata hruška je znak kakovosti mladinskih knjig, ki ga uredniški odbor podeli tistim knjigam, ki po vsebini in izvedbi izstopajo. Priznanje podelijo v štirih kategorijah: za izvirno slovensko mladinsko leposlovno knjigo, za izvirno slovensko mladinsko poučno knjigo, za prevedeno mladinsko leposlovno knjigo ter za prevedeno mladinsko poučno knjigo.

Kaj knjigi prinese priznanje zlata hruška in ali je takoj uvrščena na seznam bralne značke, Darja Lavrenič Vrabec odgovarja: »To je priporočilo. Bralna značka močno črpa iz našega priporočilnega seznama, Priročnika za branje kakovostnih mladinskih knjig. Ta je uvrščen v učni načrt iz leta 2018. Knjige z našo oznako so prisotne po vsej Sloveniji, tako v splošnih in šolskih knjižnicah kot tudi knjigarnah. Otroci nas že poznajo. Izbrane knjige pa sežejo tudi v mednarodni prostor; sodelujemo tudi z Mednarodno zvezo za mladinsko književnost.«

Bibliotekarka in slovenistka Darja Lavrenčič Vrabec vodi uredniški odbor ter soureja Priročnik za branje kakovostnih mladinskih knjig. FOTO: Osebni arhiv

Zlate hruške podeljujejo od leta 2010 dalje. Takrat je bilo približno 60 odstotkov mladinskih knjig nekakovostnih, se spominja sogovornica. »Danes jih je 60 odstotkov kvalitetnih. Torej je tudi naše vrednotenje počasi prispevalo k tej velikanski spremembi v slovenski založniški krajini.«

Ob tem dodaja še, da leta 2014 zlate hruške niso mogli podeliti prav nobeni izvirni slovenski mladinski poučni knjigi, zato so podali javni apel. »Letos jih k sreči imamo,« in so tako lahko podelili vse štiri kategorije priznanj.

Celoten pogovor z Darjo Lavrenčič Vrabec boste lahko prebrali v novi številki družinske priloge Naša družina (47/2022).

Kupi v trgovini

Ko te jeza spremeni v volka
Za otroke
14,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh