Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zlo rdeče tega dne

Objava: 29. 11. 2023 / 08:49
Čas branja: 15 minut
Nazadnje Posodobljeno: 01.12.2023 / 11:04
Zlo rdeče tega dne
Leon Štukelj in njegovih šest olimpijskih kolajn. FOTO: Wikipedia/Večer

Zlo rdeče tega dne

V čem je bila temeljna razlika med Leonom Štukljem in levimi (komunističnimi) sokoli – v spomin Leonu Štuklju ob 125. obletnici rojstva (Novo mesto, 2. november 1898–Maribor, 8. november 1999).

Nekdanji predsednik skupščine Republike Slovenije France Bučar je v nastopnem govoru v parlamentu maja 1990 med drugim dejal, da »s konstituiranjem te skupščine lahko menimo, da se je končala državljanska vojna«.

Eden ključnih organizatorjev komunističnih sokolov na Dolenjskem Lado Ambrožič je leta 1992 v knjigi Pol stoletja kasneje zapisal trditev: »Na Slovenskem torej državljanske vojne ni bilo. Bila je osvobodilna vojna, v kateri so se na strani sovražnikov za interese okupatorjev in za zmago njihovega novega reda bojevale slovenske kvislinške, izdajalske čete« (Ambrožič, str. 174).

Gospostvo, uveljavljeno s strahom

V desetletju pred drugo svetovno vojno je bil Sokol Kraljevine Jugoslavije deležen vplivov različnih političnih strank. Uradno zgodovinopisje ugotavlja, da so si liberalci v okviru JNS (Jugoslovanske narodne stranke) pris...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh