Zapri
Iskanje

Zmagala je zmernost

Za vas piše:
Ožbej Peterle
Objava: 16. 11. 2022 / 07:55
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 16.11.2022 / 18:45
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Zmagala je zmernost

Zmagala je zmernost
Ožbej Peterle. FOTO: arhiv Družine
Pred dvema mesecema sem ugibal, ali bomo prvič v samostojni Sloveniji za predsednika izvolili žensko, desničarja ali kristjana.

Rezultati prvega kroga so zagotovili, da se bo nekaj od tega uresničilo. V drugem krogu je – z manjšo razliko, kot smo pričakovali – zmagala Nataša Pirc Musar. Kandidatka, ki jo je predlagal stari establišment, zbran okoli Milana Kučana. Mimogrede, ta krog je do sedaj izgubil samo ene predsedniške volitve. Leta 2012 je to uspelo Borutu Pahorju.

Ko smo na večer volilne nedelje gledali posnetke iz ruske dače, mi je na misel nedvomno prišlo nekaj samo na videz ironičnih momentov, ki bolj kot ironizirajo razgaljajo dvoličnost stare elite, od katere slišimo veliko besed o antikapitalizmu, egalitarnosti, pravicah delavcev itd., a realno je stara elita pod kožo še kako kapitalistična. Pirc Musarjeva je vendarle zagovornica liberalne, če gledamo davčne oaze celo neoliberalne ureditve in verjetno najbogatejša predsednica v samostojni Sloveniji.

Kandidatu koalicijskih strank, ki imata v parlamentu 48 poslanskih sedežev, se namreč ni niti uspelo uvrstiti v drugi krog. Učna ura starih mačkov.

Po drugi strani je bilo zanimivo spremljati dinamiko med starim in starim/novim establišmentom, ki je še vedno rahlo pijan od premočne zmage na zadnjih državnozborskih volitvah. Kandidatu koalicijskih strank, ki imata v parlamentu 48 poslanskih sedežev, se namreč ni niti uspelo uvrstiti v drugi krog. Učna ura starih mačkov.

Anže Logar je presenetil. Njegova glavna hiba je bila strankarska izkaznica, na kar so nas v zadnjih dneh mediji vedno znova opozarjali. Presenetil je z omikanim, dostojanstvenim, verodostojnim nastopom in sporočili, ki imajo smisel, smisel za skupno in prihodnost skupnosti. Na napade se je odzival stoično. Na način, ki ga nismo vajeni od predstavnikov največje opozicijske stranke. Zanj je volilo 410.000 volivcev, kar je za 130.000 več od rezultata SDS na zadnjih volitvah, in to kljub 17 % nižji udeležbi. »Nisem mislil, da bom kdaj volil za SDS-ovca,« mi je zaupal dolgoletni prijatelj. Je to lahko nov način politike SDS?

Presenetil je z omikanim, dostojanstvenim, verodostojnim nastopom in sporočili, ki imajo smisel, smisel za skupno in prihodnost skupnosti.

Logar je s tem rezultatom dobil določen politični kapital. Kaj se bo zgodilo? Bo postal prevelika grožnja in bo doživel usodo Iva Hvalice? Mogoče. Bo šel na svoje, kot je poskušal Gregor Virant? Dvomim. Bo ostalo v SDS vse po starem? Torej vrnitev v poslansko klop, kot da se ni nič zgodilo, ter možna kandidatura za evropskega poslanca? Verjetno.

Predsedniške kampanje je konec. Zdaj se bo začelo zares. Vsak predsednik definira svoj mandat prek lastne persone – osebnosti. Glede na ambicioznost in aktivnost Pirc Musarjeve me ne skrbi, da bo odsotno zaprta v slonokoščenem stolpu. Prav tako me ne skrbi njen odnos do zunanje politike. Je prozahodno usmerjena z jasnim odnosom do EU, Nata in Ukrajine. Kako bo glede domačih tem, pa se pustimo presenetiti. Spoštovana predsednica, čestitke k izvolitvi. Želim vam čim več državotvorne drže in upam, da boste predsednica vseh. Srečno!

Komentar je objavljen v novi številki tednika Družina (46/2022).

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh

Dobrodošli! 

Za vas smo pripravili e-darilo: 

Recepti za piškote in pecivo Marka Čižmana: Sladka pika na i

Kliknite tukaj

Close