Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pogled iz zamejstva na razplet volitev

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 14. 11. 2022 / 16:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.11.2022 / 14:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pogled iz zamejstva na razplet volitev
Erika Jazbar: V Italiji si o predsedniku republike malokdo upa pisati in govoriti na način, ki ga prepogosto zasledimo v Sloveniji. FOTO: Ivo Žajdela

Pogled iz zamejstva na razplet volitev

Kako so predsedniške volitve in izvolitev dr. Nataše Pirc Musar na čelo slovenske države spremljali na oni strani meje z Italijo, v zamejstvu? Povprašali smo časnikarko, publicistko in kulturno delavko Eriko Jazbar, tudi sodelavko Družinine mesečne priloge Slovenski čas.

Kot poudarja sogovornica, v Italiji neposredne izvolitve predsednika republike ne poznajo, saj domujočega v palači na Kvirinalu izvoli parlament. »Druga razlika je pri nas tudi ta, da si v Italiji o predsedniku republike malokdo upa pisati in govoriti na način, ki ga prepogosto zasledimo v Sloveniji. Upam, da bo v prihodnje drugače,« izpostavlja Erika Jazbar.

Logar prepričal z državniškim nastopom

Predsedniškim volitvam v Sloveniji so sledili tudi z njihovega konca, dr. Anže Logar je bil gost srečanja v Trstu, ki je bilo sicer mišljeno kot soočenje med obema kandidatoma v drugem krogu volitev. »Prepričal je s svojim državniškim nastopom,« poudarja sogovornica.

Dobili pa smo prvo predsednico, ki je to postala tudi ali zlasti po zaslugi prepletenega sistema, ki upočasnjuje slovensko tranzicijo in katerega pomemben del so mediji. Dejstvo, da bo ta sistem po novem obvladoval prav vse najvišje funkcije v državi, ni ravno zdravilno.

Normalizacija države bo morala še počakati

»Volitve so v zadnjem času manj predvidljive, kot so bile nekoč, tudi včerajšnji rezultat, ki bi lahko Sloveniji prvič dal predsednika pomladne strani, kar bi blagodejno vplivalo na normalizacijo države, ki bo morala še počakati,« je prepričana Erika Jazbar, rojena Goričanka, ki dela kot novinarka na RAI v Trstu.

Pomembno lahko vpliva na vzdušje v državi

»Dobili pa smo prvo predsednico, ki je to postala tudi ali predvsem po zaslugi prepletenega sistema, ki upočasnjuje slovensko tranzicijo in katerega pomemben del so mediji. Dejstvo, da bo ta sistem po novem obvladoval prav vse najvišje funkcije v državi, ni ravno zdravilno, sicer pa bo veliko odvisno od poti, ki jo bo ubrala nova predsednica. Tako kot v Italiji ima v glavnem reprezentančno vlogo, ki pa lahko pomembno vpliva na vzdušje v državi,« je še zaključila sodelavka Slovenskega časa Erika Jazbar.

Nalaganje
Nazaj na vrh