Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Ob nakupu nad 40€ vas čaka brezplačno darilo: Križev pot s papežem Frančiškom!

Zapri
Iskanje
Zgodovina

Pot v samoslovenstvo

Prva osamosvojitvena zgodovina Slovencev

Zgodovina

Pot v samoslovenstvo

Prva osamosvojitvena zgodovina Slovencev

Priznani slovenski zgodovinar dr. Stane Granda je predstavil »samoosamosvojitveno« zorenje slovenskega naroda. Več
39,90€
Zmanjšaj
Dodaj
Na zalogi
Dostava: 2-4 dni
Pot v samoslovenstvo
Pot v samoslovenstvo
39,90€

Lastnosti

Koda: 9789610408987
Avtor: Stane Granda
Spremna beseda: Janez Šumrada
Založba: Družina
Leto izdaje: 2022
Število strani: 568
Vezava: trda
Mere: 160 x 230 mm
ISBN: 978-961-04-0898-7

O izdelku

Priznani slovenski zgodovinar dr. Stane Granda, ki je po 150 letih nastanka in 30 letih iskanja odkril originalne peticije za Združeno Slovenijo, je v tem obširnem delu, ki ga odlikuje tudi poljuden slog, predstavil »samoosamosvojitveno« zorenje slovenskega naroda. Ustanovitev lastne države avtor razume kot vrhunec večstoletnega dogajanja, zato opisuje družbeno-politično-kulturno dinamiko prebivalcev slovenskega ozemlja skozi zgodovino, vse od antične dobe prek srednjega veka do 19. in 20. stoletja, ki jima je namenjena osrednja pozornost – namreč obdobju od ideje zedinjenje Slovenije in sanj o skupni entiteti v okviru Avstro-Ogrskega imperija, prek razpada cesarstva, obdobja Kraljevine SHS oz. Kraljevine Jugoslavije, druge svetovne vojne in ustanovitve socialistične Jugoslavije, do postopnega osamosvajanja določenih nacionalnih struktur, razpada skupne države in dokončne osamosvojitve.

Kje vse so temelji, vzroki, pogoji in spodbude za razvoj in ohranitev kolektivne identitete pri Slovencih? Avtor raziskuje vprašanje samoslovenstva, ki ga razume kot prepričanje, da sta slovenski narod kot njegovo ozemlje samostojni subjekt, ki ima neodtujljivo pravico do suverenosti, da vsako odločanje izhaja iz slovenskih interesov, tudi in zlasti takrat, ko se odloča o slovenskih povezavah z drugimi narodi. .

O avtorju:

Dr. Stane Granda (1948) je slovenski zgodovinar in publicist; leta 1973 je diplomiral na Filozofski fakulteti v Ljubljani, kasneje (1994) pa tu tudi doktoriral z disertacijo  Dolenjska v revolucionarnem letu 1848/49. V 70. letih je deloval na Inštitutu za zgodovino delavskega gibanja (današnji Inštitut za novejšo zgodovino Slovenije), potem pa na Zgodovinskem inštitutu Milka Kosa ZRC SAZU, ki ga je v letih 1983-96 vodil kot upravnik oz. predstojnik. Predaval je na Fakulteti za upravo ljubljanske univerze (zgodovina javne uprave na Slovenskem) in na Univerzi v Novi Gorici, od 2007 kot redni profesor. Od leta 2003 je bil znanstveni svetnik na ZRC SAZU. Ukvarja se predvsem z agrarno zgodovino in revolucijo leta 1848 na Slovenskem ter raziskuje gospodarsko, politično in družbeno zgodovino Slovencev od začetka 19. stoletja do 1941, s splošnejšega vidika pa tudi v kasnejših obdobjih. Bil je odgovorni urednik Kronike (časopisa za slovensko krajevno zgodovino). Ob upokojitvi je bil imenovan za zaslužnega raziskovalca ZRC SAZU in zaslužnega profesorja Univerze v Novi Gorici, leta 2020 pa je postal častni občan Novega mesta. Aktualne komentarje objavlja tudi v revialnem tisku, med drugim je tudi redni kolumnist tednika Družina in stalni sodelavec slovenskega zgodovinskega magazina - SLO.

Izdajo knjižnega dela je podprla Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije.

Stane Granda: knjiga Pot v samoslovenstvo

Opoldne predstavitev knjige Staneta Grande Pot v samoslovenstvu

Podobni izdelek

Razprodano
Mučenec ob Muri
Zgodovina
12,00€

Želite obdariti svoje najdražje? Obiščite trgovino Aleteia.

Več

Povezani članki

Nazaj na vrh