Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ljubljana: v okviru 64. pohoda Pot ob žici danes tek trojk

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 07. 05. 2022 / 09:22
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 07.05.2022 / 09:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ljubljana: v okviru 64. pohoda Pot ob žici danes tek trojk
Tradicionalni pohod Pot ob žici je ena največjih športno-rekreativnih prireditev v Sloveniji. FOTO: Anže Malovrh/STA

Ljubljana: v okviru 64. pohoda Pot ob žici danes tek trojk

Slovenska prestolnica od 5. maja do danes gosti 64. pohod Pot ob žici, prvi po dveletnem premoru zaradi koronaepidemije.

To je ena največjih športno-rekreativnih prireditev v Sloveniji, osrednja dogodka današnjega dne pa sta tek trojk in tradicionalni pohod. Udeleženci članskega teka trojk so startali na Stritarjevi ulici, cilj prireditve bo na Kongresnem trgu. Organizatorji športnega dogodka so pripravili tudi tek trojk na tri km za osnovne šole in tek trojk za profesorje.

Ključno pri teku trojk je sodelovanje in tovarištvo: najpomembnejši je tretji, najšibkejši člen ekipe, katerega čas se upošteva kot končni dosežek trojke.

Tek trojk nima neposrednega tekmovalnega pomena ter primerjave v evropskem ali svetovnem merilu, spominjajo pri STA. Ključno pri teku trojk je sodelovanje in tovarištvo: najpomembnejši je tretji, najšibkejši člen ekipe, katerega čas se upošteva kot končni dosežek trojke.

Najbolj množičen del današnje prireditve je pohod, na katerega se ni treba prijaviti: udeleženci se zgolj vpišejo na vhodnih kontrolnih točkah, kjer dobijo brezplačne kontrolne kartončke, s katerimi pri naslednjih točkah zbirajo žige. Cilji bodo odprti danes do 17. ure, vsak udeleženec lahko prehodi razdaljo po lastni želji, tisti, ki bodo opravili celotno pot v dolžini 35 km, pa bodo dobili posebno kolajno.

Letošnjo prireditev so v četrtek tradicionalno odprli otroci iz Ljubljanskih vrtcev.

Letošnjo prireditev so v četrtek tradicionalno odprli otroci iz Ljubljanskih vrtcev, naslednji dan pa je bil namenjen osnovnim in srednjim šolam. Drugi dan pohoda se je na trasi sprehajalo in družilo 9.465 otrok iz 68 osnovnih in sedmih srednjih šol.

Ministrstvo za kulturo je leta 2016 pohod po Poti ob žici vpisalo v register žive kulturne dediščine.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh