Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na srečanju z zamejskimi Slovenci o izobraževanju, slovenskem jeziku in gospodarstvu

Za vas piše:
M. M.
Objava: 15. 10. 2022 / 12:15
Oznake: Slovenija, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.10.2022 / 15:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na srečanju z zamejskimi Slovenci o izobraževanju, slovenskem jeziku in gospodarstvu
FOTO: Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

Na srečanju z zamejskimi Slovenci o izobraževanju, slovenskem jeziku in gospodarstvu

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je v Trstu v okviru rednih delovnih srečanj sestal s predstavniki avtohtone slovenske narodne skupnosti v Italiji. Med drugim so osvetlili izzive na področju izobraževanja in slovenskega jezika ter gospodarstva. Obiskal je tudi Deželni sedež RAI za Furlanijo Julijsko krajino.

Kot je povedal minister Arčon po koncu obiska, je bil nabor vsebin zelo pester, namen srečanja pa prav to, »da navržemo čim več različnih tem, da bomo v nadaljevanju znali opredeliti prioritete.« Poudaril je tudi, da so določili in opredelili področja, na katerih lahko urad kot tudi celotna vlada pomagata slovenski skupnosti s povezovanjem ključnih zamejskih struktur s pristojnimi resorji v Sloveniji ter se zavzel za bilateralna srečanja z italijanskimi oblastmi, so sporočili iz urada.

Ohranjanje slovenstva

Na sestanku, ki je potekalo na sedežu Generalnega konzulata RS v Trstu, so bili prisotni predsednica Slovenske kulturno-gospodarske zveze Ksenija Dobrila, v imenu Sveta slovenskih organizacij Julijan Čavdek, Rudi Pavšič v imenu senatorke Tatjane Rojc, predsednik Kmečke zveze Franc Fabec, direktor Slovenskega deželnega gospodarskega združenja Andrej Šik, predsednik Paritetnega odbora Marko Jarc ter deželni svetnik Marko Pisani.

»Govorili so tudi o izzivih na področju izobraževanja in slovenskega jezika, pa tudi o gospodarstvu, ki je pomembna podstat vsem ostalim vidikom družbenega življenja, ki prispevajo k ohranjanju slovenstva. Dotaknili so se tudi prizadevanj v smeri zagotovitve zajamčenega zastopstva.«

Obisk Primorskega dnevnika

V okviru tokratnega obiska je minister namenil pozornost tudi medijem. Obiskal je sedež Primorskega dnevnika, kjer je z vodstvom in sodelavci dnevnika govoril o delovanju, sprehodil pa se je tudi skozi nove prostore. Odgovorni urednik Igor Devetak je ob tej priložnosti ministra Arčona povabil na slavnostno odprtje novih prostorov, ki bo predvidoma prihodnje leto.

Minister je obiskal tudi Deželni sedež RAI za Furlanijo - Julijsko krajino, kjer se je najprej sestal z direktorjem regionalnega sedeža RAI Guidom Corso. FOTO: Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

Na sestanku, na katerem sta bila prisotna tudi odgovorna urednica Slovenskega programskega oddelka Martina Repinc in glavni urednik Slovenskih informativnih sporedov Marko Tavčar. V ospredju so bili pogovori o delovanju in izzivih ter financiranju in konvenciji med radiotelevizijsko družbo RAI in italijansko vlado, ki omogoča tudi oddajanje slovenskih programov na Deželnem sedežu RAI za Furlanijo - Julijsko krajino.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh