Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kulturni večer v Kamniku: Mati, domovina, Bog [FOTO]

Za vas piše:
Jožef Pavlič
Objava: 27. 08. 2023 / 11:40
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.08.2023 / 12:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kulturni večer v Kamniku: Mati, domovina, Bog [FOTO]
Ustvarjalci kulturnega večera z naslovom: Mati, domovina, Bog (z leve na desno): p. Ciril Božič, dr. Marjeta Humar, Ana Kresal, Marcos Fink, Tone Kuntner in p. dr. Edi Kovač. FOTO: Jožef Pavlič

Kulturni večer v Kamniku: Mati, domovina, Bog [FOTO]

Frančiškanski samostan v Kamniku in Društvo sv. Jakoba v istem mestu sta 26. avgusta pripravila prekrasen večer slovenske umetniške besede, pesmi in igranja na orgle.

Začel se je z mašo v samostanski cerkvi sv. Jakoba, ki jo je ob gvardijanu p. Cirilu Božiču daroval p. dr. Edi Kovač iz Ljubljane. Med njo je na koru pel cerkvene Marijine in druge pesmi basbaritonist Marcos Fink, na orgle ga je spremljala organistka Ana Kresal iz Ljubljane.

Maševal in pridigal je p. dr. Edi Kovač. FOTO: Jožef Pavlič

Številne zbrane ljubitelje pravega slovenstva, umetniške besede in lepega petja je najprej pozdravil gostitelj p. Ciril Božič. Prav posebej pesnika in dramskega igralca Toneta Kuntnerja, pevca Marcosa Finka, predsednico Društva sv. Jakob Kamnik dr. Marjeto Humar in častnega gosta dr. Ivana Rebernika iz Rima, nekdanjega veleposlanika Republike Slovenije pri Svetem sedežu in SMVR.

Najlepši tempelj je človek, ker ga je ustvaril sam Bog.

P. Edi Kovač je Kamničane in druge goste najprej vprašal, katera cerkev je zanje najlepša, nato pa je odgovoril, da je »najlepši tempelj človek, ker ga je ustvaril sam Bog«.

Pozdrav gvardijana p. Cirila Božiča. FOTO: Jožef Pavlič

Nato je prešel na evangelij, v katerem je »Jezus napravil raziskavo javnega mnenja«, ko je apostole vprašal, kaj pravijo ljudje, kdo je on, in kaj apostoli sami. Najbolje se je odrezal apostol Peter (Simon): »Ti si Kristus, Sin živega Boga.«

Frančiščansko cerkev sv. Jakoba v Kamniku so napolnili številni ljubitelji lepe slovenske besede in petja. FOTO: Jožef Pavlič

Podobno vprašanje, kot Jezus apostolom, je p. Edi naslovil tudi na navzoče. In jih povabil k odprtosti za Boga in oznanjevanju: »Ljubi Bog, če mi imaš kaj povedati: Tukaj sem!« Tukaj ta večer za Božjo besedo, pa tudi besedo pesnika Toneta Kuntnerja in drugih slovenskih pesnikov, ki so ji prisluhnili po maši. Tudi po tej besedi govori Bog. Tudi po besedi o slovenski materi in domovini. Vse troje: mati, domovina, Bog so bile osrednje vrednote, ki so navdihovale velemojstra slovenske besede pisatelja Ivana Cankarja.

Z lepo in duhovno močno besedo se je izkazal p. Edi Kovač.

Kako močne, povedne in enkratno zapisane tako pri Cankarju, kot tudi pri pesnikih Francetu Prešernu, Alojzu Gradniku, Tonetu Pavčku, Janezu Menartu in drugih slovenskih pesnikih in pisateljih, so navzoči dobro občutili, ko jih je povzemal dramski igralec Tone Kuntner, ki je letos (13. maja) praznoval 80. rojstni dan. Dodal jim je tudi svojo pesniško besedo.

Predsednica Društva sv. Jakob Kamnik dr. Marjeta Humar govori o tem, kako zelo Slovenci potrebujemo takšne duhovno in besedno bogate prireditve. FOTO: Jožef Pavlič

Z lepo in duhovno močno besedo se je izkazal tudi p. Edi Kovač; tudi o ustvarjanju pesnika Toneta Kuntnerja.

Recitacije iz del slovenskih pesnikov in pisateljev so bile v lepem sozvočju z domoljubnimi pesmimi, ki jih je zapel Marcos Fink. Med njimi tudi koroške. Njegovo petje je tako prevzelo udeležence, da so mu pri nekaterih pesmih pritegnili še sami.

Visoki gost iz Rima dr. Ivan Rebernik (v sredini) v pogovoru po kulturnem večeru. FOTO: Jožef Pavlič

Vsi skupaj so nazadnje zapeli Mariji na čast pesem Marija, Mati ljubljena, organistka Ana Kresal pa je potem z improvizacijo pokazala, kaj vse se da izvabiti iz Jenkovih frančiškanskih orgel.

Zelo potrebujemo takšne večere v tem težkem času po poplavah in drugih preizkušnjah, kakršnih še nismo doživeli.

So pa tudi začutili, kako prav ima dr. Marjeta Humar, ko je rekla, kako »zelo potrebujemo takšne večere v tem težkem času po poplavah in drugih preizkušnjah, kakršnih še nismo doživeli«. Med njimi tudi Kamničani. »Potrebujemo dobre besede in molitev,« je dodala.

Basbaritonist Marcos Fink je navdušil s sijajnim petjem slovenskih narodnih in cerkvenih pesmi. FOTO: Jožef Pavlič

Ta večer je bilo obojno, po maši in kulturni prireditvi, ki je bila zaradi obilice pikajočih komarjev po poplavah kar v cerkvi, sicer bi bila na samostanskem vrtu, pa še prijateljsko srečanje v samostanski dvorani ob kozarcu dobrega vina, pecivu in drugih dobrotah. Glavno pa je bila slovesna izpoved vere v Boga, ljubezen do Njega, pritrditev, da smo Njegovi, pa tudi pravi Slovenci. Tisti, ki ne izgovarjamo le besede: mati, domovina, Bog, ampak jih tudi živimo, potrjujemo in izpričujemo.

Jubilant pesnik in dramski igralec Tone Kuntner je recitiral svoje pesmi in drugih slovenskih pesnikov in pisateljev. FOTO: Jožef Pavlič

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh