Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Srečanje slovenskih izseljencev v Vipavi [FOTO]

Za vas piše:
M. P. / STA
Objava: 02. 07. 2023 / 06:31
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.07.2023 / 11:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Srečanje slovenskih izseljencev v Vipavi [FOTO]
Prireditev Dobrodošli doma je potekala v Lanthierijevem dvorcu. FOTO: Tamino Petelinšek/STA

Srečanje slovenskih izseljencev v Vipavi [FOTO]

V Vipavi se je včeraj zbralo okrog 500 udeležencev z vsega sveta - veliko jih je bilo iz Argentine, prišli so tudi iz Kanade in Avstralije ter seveda iz držav, ki so bližje domovini Sloveniji.

Slovencev in drugih s slovenskim poreklom je po svetu okrog pol milijona. V tem tednu je bilo slišati številna opozorila, da ne znamo izkoristiti potencialov, ki jih imajo prav izseljeni Slovenci. Minister Arčon je prepričan, da imamo še veliko rezerv prav pri sodelovanju na področju gospodarstva, medtem ko so zelo aktivni na področjih kulture in športa.

Prireditev je bila pravi praznik slovenstva. FOTO: Tamino Petelinšek / STA

Načrti ministra za Slovence po svetu in v zamejstvu

"Zdi se mi zelo pomembno, da smo združili to koordinacijo zamejskih organizacij, ki bo tudi finančno podprta s strani ministrstva za gospodarstvo. Sedaj bi želeli razširiti to mrežo tudi na države po svetu in povezati vse gospodarske subjekte v mrežo, da bi se družili in mrežili med seboj. V današnji dobi digitalizacije to ni tako težko, saj so gospodarski subjekti pomemben most med državo, v kateri delajo, in svojo matično državo," je napovedal minister.

Večjo pozornost pa želi ministrstvo nameniti tudi tistim, ki se želijo iz tujine vrniti v Slovenijo. Vlada želi pripraviti neko strategijo in izvesti različne ukrepe, ki bi spodbudili mlade izseljence, da bi se vrnili v domovino. Po sedanjih analizah se za vrnitev odloča le okoli 40 odstotkov mladih, ki so odšli v tujino zaradi različnih razlogov.

Prireditve v Vipavi se je udeležilo okro 500 udeležencev. FOTO: Tamino Petelinšek/STA

"Ta dogodek, srečanja ta teden v juniju, ko Slovenija praznuje, so namenjena prav pozornosti do Slovencev, ki živijo v zamejstvu in po svetu, da se na nek način tudi zahvalimo za njihov prispevek ob osamosvojitvi Slovenije. Po drugi strani pa je pomembna tudi identiteta, ki jo gojimo skozi slovenski jezik, ki je temelj in osnova, skozi kulturo, šport in gospodarstvo," je v izjavi po prireditvi za STA povedal Arčon.

Srečanje se bo sklenilo s sveto mašo

Tradicionalno srečanje Slovencev v zamejstvu in po svetu Dobrodošli doma se bo danes sklenilo s taborom v Zavodu sv. Stanislava v Ljubljani. Mašo za Slovence doma in po svetu, ki jo bo skupaj z izseljenskimi škofi daroval ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik, bodo pospremili z okroglo mizo in umetniškim programom. 

Udeleženci tabora bodo med drugim lahko prisluhnili okrogli mizi z naslovom Migracije in novodobno izseljevanje, kjer bodo z udeleženci tabora svoje misli podelili vidni in aktivni člani slovenske skupnosti od Belgije, prek Argentine in Kanade do ZDA. Ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik pa bo skupaj z izseljenskimi duhovniki daroval mašo za Slovence doma in po svetu.

Umetniški program bodo oblikovali dijaki iz Argentine RAST 52 ter številni glasbeniki iz slovenske skupnosti s celotnega sveta. Hkrati bodo odprli tudi razstavo Utrinki iz življenja fotografinje Lučke Oblak Čop.

Organizator dogodkov Dobrodošli doma je Izseljensko društvo Slovenija v svetu, soorganizatorji so Svetovni slovenski kongres, Rafaelova družba in Slovenska izseljenska matica pod pokroviteljstvom vladnega urada za Slovence v zamejstvu in po svetu. 

Preberite še poročilo s strokovnega posveta Slovenska narodna identiteta.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh