Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Strokovni posvet Slovenska narodna identiteta

Za vas piše:
M. P.
Objava: 01. 07. 2023 / 05:25
Oznake: Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.07.2023 / 05:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Strokovni posvet Slovenska narodna identiteta
Posvet o slovenski nacionalni identiteti na Katoliškem inštitutu v Ljubljani. FOTO: organizator

Strokovni posvet Slovenska narodna identiteta

Na strokovnem posvetu z naslovom Slovenska narodna identiteta se je 30. junija v veliki dvorani Katoliškega inštituta v Ljubljani zbralo preko 60 obiskovalcev.

Strokovni posvet je bil namenjen konkretnim predlogom za tesnejše sodelovanje Slovencev na enotnem kulturnem vseslovenskem prostoru, pomembni tematiki za ohranjanje slovenske narodne identitete ter predlogom za krepitev narodne identitete.

Minister Matej Arčon, pristojen za Slovence v zamejstvu in po svetu, je v nagovoru izrazil prepričanje, da je treba "v matični domovini krepiti zavest, kako pomembni in dragoceni so Slovenci, ki živijo zunaj meja naše države".

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon. FOTO: organizator

Na posvetu sta zbrane pozdravila še predsednica Slovenske konference Svetovnega slovenskega kongresa Jelena Malnar in dekan fakultete, ki gosti današnji posvet, Mitja Steinbacher. Častni pokrovitelj konference je predsednik Slovenske akademije za znanost in umetnost Peter Štih, ki je zbrane tudi nagovoril.

Predavanji Andreja Finka in Dejana Valentinčiča

Na uvodu sta potekali strokovni predavanji. Andrej Fink je razmišljal na temo "Kaj pomeni narodna identiteta?", Dejan Valentinčič pa je govoril na temo "Pravna izhodišča za ohranitev slovenske narodne identitete". Govornika sta izpostavila javnopravno zastopstvo slovenskih narodnih manjšin, vprašanje integracije priseljencev, že večkrat izpostavljeno demografsko vprašanje slovenskega naroda ter vprašanje kritičnega deleža priseljencev v Sloveniji glede na slovensko prebivalstvo.

Tri okrogle mize

Na okroglih mizah so med drugim opozorili na vzgojo za slovensko narodno identiteto. FOTO: organizator

Drugi del posveta je namenjen razpravi v okviru treh okroglih miz, na teme "Slovenski jezik kot temelj slovenske identitete", "Slovenska narodna identiteta v pedagoškem procesu" in "Vpliv medijskega in kulturnega ustvarjanja na oblikovanje narodne identitete". V okviru okroglih miz so sodelujoči iz zamejstva, sveta in Slovenije spregovorili o različnih vidikih in pomenu uporabe jezika, vplivu kulture in javnih medijev ter različnih vsiljenih »mitih o Slovencih«. Predvsem pri zadnji kategorije je izjemnega pomena, da to ozavestimo in začnemo sistematično vzgajati zdravo narodno zavest že pri otrocih. 

Dobrodošli doma

Srečanje Slovencev v zamejstvu in po svetu se bo nadaljevalo konec tedna z osrednjim dogodkom v Vipavi v soboto in taborom za udeležence v Ljubljani v nedeljo. Organizator dogodkov Dobrodošli doma je Izseljensko društvo Slovenija v svetu, soorganizatorji so Svetovni slovenski kongres, Rafaelova družba in Slovenska izseljenska matica pod pokroviteljstvom vladnega urada za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Preberite še: Slovenci po svetu na obisku v matični domovini

Kupi v trgovini

Vrnitev slovenskih izseljencev v Slovenijo
Monografije
25,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh