Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Predstavniki slovenske osamosvojitve bodo sprejeli vrnjena odlikovanja

Za vas piše:
M. M.
Objava: 13. 12. 2022 / 07:39
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 13.12.2022 / 07:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
Predstavniki slovenske osamosvojitve bodo sprejeli vrnjena odlikovanja
FOTO: Wikimedia Commons

Predstavniki slovenske osamosvojitve bodo sprejeli vrnjena odlikovanja

Na današnji posebni slovesnosti bo šest vidnih predstavnikov slovenske osamosvojitve v Predsedniški palači od predsednika Pahorja sprejelo vrnjena odlikovanja Zlati častni znak svobode, so sporočili iz predsednikovega kabineta.

21. junija 1993 so z odprtim pismom, ki so ga vsi podpisali, odlikovanje simbolno zavrnili Igor Bavčar, dr. France Bučar, Janez Janša, Jelko Kacin, Lojze Peterle in dr. Dimitrij Rupel. To so storili tudi tako, da so Uradu Predsednika Republike vrnili listino in znak.
»V okviru obeleževanj 30. obletnic ustanovitve, obrambe in mednarodnega priznanja Republike Slovenije je predsednik Pahor po dialogu s prejemniki Zlatega častnega znaka svobode vzel na znanje, da so v duhu spoštovanja države in njenega dostojanstva pripravljeni sprejeti odlikovanja, ki so jih vrnili leta 1993,« pojasnjujejo v predsednikovem uradu.

Spoštovanje do slovenske države

Odlikovanci so pred današnjo podelitvijo povedali: »Ob jubileju osamosvojitve smo glede na vse okoliščine nastanka naše države in žrtve, ki so bile zanjo žrtvovane, v dialogu s predsednikom RS izrazili pripravljenost, da sprejmemo vrnjena odlikovanja s spoštovanjem do slovenske države. Zadovoljni smo, da je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor sprejel predlog, da se v tej luči zdaj to zgodi.«
Na današnji slovesnosti v Predsedniški palači bodo odlikovanja sprejeli Igor Bavčar, Janez Janša, Jelko Kacin, Lojze Peterle in dr. Dimitrij Rupel. V imenu pokojnega dr. Bučarja bo odlikovanje sprejel njegov sin, Janez Bučar.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh