Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zaznamovali smo visok jubilej tednika Družina [FOTO]

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 07. 05. 2022 / 15:25
Čas branja: 8 minut
Nazadnje Posodobljeno: 07.05.2022 / 16:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zaznamovali smo visok jubilej tednika Družina [FOTO]
Pred oltarjem smo pokazali nekaj tiskovin Družine. FOTO: Tatjana Splichal

Zaznamovali smo visok jubilej tednika Družina [FOTO]

Katoliški tednik Družina praznuje 70-letnico izhajanja.

Ob tej častitljivi obletnici smo se zahvalili za prehojeno pot in usmerili korak v prihodnost. Slovesnost smo praznovali v petek, 6. maja, s tremi dogodki: predavanjem, zahvalno mašo in druženjem.

Predavanje Johna Allena, glavnega urednika katoliškega novičarskega portala Crux

Najprej smo v sodelovanju s Koordinacijo katoliških medijev pri SŠK pripravili v dvorani Družine v Ljubljani študijsko srečanje za zaposlene v katoliških medijih, (nad) škofijske tiskovne predstavnike, tajnike in škofe. Medse smo povabili Johna Allena, glavnega urednika katoliškega novičarskega portala Crux. Velja za dobrega poznavalca Cerkve in Vatikana. V svojem predavanju, ki mu je sledil pogovor, je govoril o vlogi in poslanstvu katoliških medijev v Cerkvi in družbi danes. Pogovor z gostom je vodila Mojca Purger, urednica Naše Družine. Sledil je ogled prenovljenih prostorov in nove kapele uredništva Družine.

Dopoldne smo razkazali obnovljene prostore uredništva Družine, tudi novo kapelo. FOTO: Tatjana Splichal

Zahvala dobremu Bogu za mnoge darove

Večerni del praznovanja se je začel z zahvalno mašo v ljubljanski stolnici, ki jo je prenašal Radio Ognjišče. Daroval jo je ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik, ki se nam je zahvalil za naše, kot je dejal, »srčno poslanstvo«. Zaželel nam je, da bi v luči te prehojene poti, s pogumom, močno vero in velikim upanjem gledali tudi v prihodnost.

Maša je bila predvsem zahvala dobremu Bogu za mnoge darove, ki smo jih prejeli v dosedanjih 70 letih delovanja.

Maša je bila predvsem zahvala dobremu Bogu za mnoge darove, ki smo jih v tem času prejeli, spomnili smo se vseh pokojnih sodelavcev in prosili Svetega Duha, da nas vse skupaj še naprej poučuje, vodi in razsvetljuje.

Zahvalno mašo je daroval škof Anton Jamnik. FOTO: Tatjana Splichal

Spomnil je, da nas Božja beseda vabi, da v družbi, ki jo prevevajo sebičnost, lagodje in pragmatična preračunljivost, postajamo ljudje odgovornosti, da presegamo brezbrižnost in nam je mar za sočloveka, skratka, da smo ljudje srca, sočutja in da naredimo vse, kar nam v naši svobodi narekuje vest. »Če smo sočutni, smo lahko odsev Božjega življenja. Zagledanost vase človeka hromi, ga naredi vedno bolj nemočnega in apatičnega. Samo takrat, ko se prizadevamo, da živimo v občestvu, ko se trudimo narediti nekaj dobrega in lepega za naše bližnje, takrat tudi sami osebno doživimo radost bivanja.«

Priprošnje sta brala urednika Karlo Smodiš in Mojca Purger. FOTO: Tatjana Splichal

Luč nikoli ni odrečena tistemu, ki jo z iskrenim srcem išče

Škof Jamnik je dejal, da vedno bolj »atomistična družba«, »družba cinične distance« po besedah Draga Jančarja, uničuje medsebojne odnose in človek ostaja pogosto sam. »Kristjani pred tem nismo imuni, ampak smo žal otroci tega časa in vse premalo znamenje in pričevalci pristnih in iskrenih medsebojnih odnosov, ki v drugem človeku, v resničnem srečanju, ki je besedah filozofa Bubra zakrament, odkrivamo navzočnost, sled Božjega, dar ki osvobaja in odrešuje in odkriva neskončna obzorja svobode bivanja.«

Luč nikoli ni odrečena tistemu, ki jo z iskrenim srcem išče. Modrost te čaka pri tvojih vratih. Blagor tistim, ki jo popeljejo v svoj dom kot častitljivo mater!

Škof želi, da bi prav vsi, vsak v svoji odgovornosti in poslanstvu in našem misijonskem poslanstvu v sodobni družbi verjeli in živeli to, kar je zapisal velik iskalec Božje bližine Paul Claudel, namreč, da »Luč nikoli ni odrečena tistemu, ki jo z iskrenim srcem išče. Modrost te čaka pri tvojih vratih. Blagor tistim, ki jo popeljejo v svoj dom kot častitljivo mater!«

Pri maši je pel Marko Fink. FOTO: Tatjana Splichal

Spodbujali k bolj dejavnemu in zavzetemu življenju v Cerkvi in družbi

Srečanje je bilo namenjeno tudi našemu medsebojnemu druženju, ki ga v zadnjih dveh letih ni bilo. Zato je po maši sledil sprejem v klubu Cankarjevega doma, kjer smo predstavili svoje delo, ki je iz tednika preraslo v založniško, spletno, produkcijsko in turistično dejavnost. Prisluhnili smo tudi glasbi skupine Teo Collori in Momento Cigano.

Prisluhnili smo glasbi skupini Teo Collori in Momento Cigano. FOTO: Tatjana Splichal

Najprej je nekaj besed povedal dr. Janez Gril, nekdanji direktor Družine, ki je dejal, da je vesel, ker vidi kar nekaj obrazov stare ekipe, »s katero smo desetletja skupaj ustvarjali Družino, širili njene programe, premikali meje svobode, nagovarjali bralce in bralke ter jih spodbujali k bolj dejavnemu in zavzetemu življenju v Cerkvi in družbi.«

Ves čas smo si prizadevali za slovensko spravo.

Omenil je nekatere pobude: mednarodno povezovanje s sorodnimi medijskimi hišami, sodelovanje v Komisiji za družbeno obveščanje pri ŠK, podpora in udeležba pri demokratičnih spremembah in slovenski neodvisnosti, sodelovanje pri pripravi in izvedbi papeževih obiskov v Sloveniji, pomoč pri odkrivanju po vojni izvensodno pobitih in zamolčanih slovenskih domobrancev in drugih žrtev.

Nekaj besed je povedal dr. Janez Gril, nekdanji direktor Družine. FOTO: Tatjana Splichal

Dodal je: »Ves čas smo si prizadevali za slovensko spravo.« Vesel je, »da z novim elanom, novimi zamislimi in rešitvami odlično nadaljujete in nadgrajujete naše delo. Lahko ste ponosni in veseli!«

Direktor Družine Tone Rode je predstavil uspehe Družine in njeno vizijo. FOTO: Tatjana Splichal

Glas razuma, svobode in odgovornosti, pravice, resnice in dialoga

Direktor Družine Tone Rode se je najprej vprašal ali je 70 let visok jubilej ali postaja na poti, in dodal, kakor se vzame.

Spomnil je, da je bila Družina vedno blizu ljudem. V nekdanjem totalitarnem režimu glas teh, ki niso imeli glasu. V 30 letih demokracije in samostojnosti glas razuma, svobode in odgovornosti, pravice, resnice in dialoga.

Družina naj v prihodnosti z navdušenjem nagovarja tudi mlajše in sega dlje, do vseh ljudi, ki v stvarnosti slutijo odsev večnosti.

Kakšna naj bo Družina v prihodnosti, se je vprašal. »Še naprej gospodarsko uspešna, inovativna, talentom vabljiva, družbeno odgovorna, tehnološko in organizacijsko napredna, prisotna na vseh platformah, od tiska in spleta do videa in zvoka. Odpira naj realen pogled na svet in nikoli ne pozabi, da so njeni ključni aduti predvsem kakovostne in za bralce relevantne vsebine. Samozavestno, verodostojno, z radostjo in spoštovanjem naj posreduje vrednote krščanstva in katoliške vere.

Ustvarja naj skupnost, v kateri se bo vsak počutil spoštovanega in informiranega, duhovno in intelektualno obogatenega. Z navdušenjem naj nagovarja tudi mlajše in sega dlje, do vseh ljudi, ki v stvarnosti slutijo odsev večnosti. Predvsem pa naj bo rodovitna ekipa različnih milostnih darov, različnih služb in del, v katerih pa je isti Duh, ki dela vse v vseh.«

Slovesnost 70-letnice Družine je koordinirala Manica Ferenc. FOTO: Tatjana Splichal

Stremeti hočemo tudi na obrobje, bližje tem, ki še iščejo

Vsi razvojni napori naše družbe, od tiskanih in spletnih medijev do novih video in avdio oddaj, od knjižnega in romarsko-turističnega programa do organizacije dogodkov in srečanj, vse ima samo en namen: biti blizu ljudem še naprej, jim pomagati razumeti stvarnost, jih spodbujati k polnemu in pristnemu življenju ter jim na njim primeren način pripravljati pot za osebno srečanje z Jezusom, poudarja direktor Rode. »Tu nismo zato, da bi udobno sedeli v naročju matere Cerkve, temveč zato, da bi se razdajali. Stremeti hočemo tudi na obrobje, bližje tem, ki še iščejo.«

Družina danes je delovna skupnost, ki raste

Navedel je, da je Družina danes delovna skupnost, ki raste. Sestavlja jo: 60 zaposlenih in 300 pogodbenih ustvarjalcev, 100.000 bralcev tednika Družina in prilog Naša družina in Slovenski čas, 100.000 mesečnih bralcev spletnega novičarskega portala druzina.si, 270.000 mesečnih bralcev spletnega portala za krščanski življenjski slog aleteia.si, 80.000 bralcev naših 14 revij, 80.000 sledilcev na socialnih omrežjih, 2.000 naročnikov in 150.000 ogledov YouTube kanala Družina Media v zadnjem letu, 50.000 kupcev na leto v naših fizičnih in spletnih trgovinah, 3.000 udeležencev na naših dogodkih, 3.000 romarjev in turistov, 15.000 gostov v naših nastanitvenih objektih.

V Cankarjevem domu so se predstavili področni uredniki Družine. FOTO: Tatjana Splichal

Za prihodnost Družine se ni treba bati

»Ko se zazremo v razsežnost naše skupne naloge, hitro zaznamo, da presega okvire poklica posameznika,« je dodal h gornjim zgovornim podatkom. »Hitro se zavemo, da smo pri tem delu povezani z generacijami, ki so ustvarjale in se trudile pred nami ter da je prav tako naša neodložljiva naloga, da že zdaj resno razmišljamo in delamo na tem, kako in v kakšnem stanju bomo Družino predali mladim, ki prihajajo za nami.

Tako kot sta moški in ženska povezana v zakrament zakona mnogo več kot samo dva posameznika, tako je vsaka družina več kot le seštevek njenih članov, in tudi z našo Družino z veliko začetnico ni nič drugače.

Ta človeška veriga naporov, sanj in načrtov je neizmerno več, kot seštevek posameznikov. Tako kot sta moški in ženska povezana v zakrament zakona mnogo več kot samo dva posameznika, tako je vsaka družina več kot le seštevek njenih članov, in tudi z našo Družino z veliko začetnico ni nič drugače.

Ob visokem jubileju Družine smo razrezali veliko torto. FOTO: Tatjana Splichal

Pritegnil je sodelavcem v jubilejni številki Družine, da je delo na Družini poslanstvo, posebna odgovornost, veselje, ki ga daje smiselno opravilo, in dodal: »Prav ta povezanost v smislu in namenu je najmočnejši razlog, da se nam za prihodnost Družine ni treba bati.«

Nalaganje
Nazaj na vrh