Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikanist John Allen: katoliški mediji morajo biti kritičen objektiven glas Cerkve [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 06. 05. 2022 / 14:26
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 10.05.2022 / 06:48
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikanist John Allen: katoliški mediji morajo biti kritičen objektiven glas Cerkve [VIDEO]
John Allen, glavni urednik in lastnik spletnega portala Crux ter ugleden vatikanist. FOTO: Tatjana Splichal

Vatikanist John Allen: katoliški mediji morajo biti kritičen objektiven glas Cerkve [VIDEO]

Obhajanje 70-letnice Družine ni zgolj praznovanje, namenjeno samo sebi, temveč tudi priložnost za samokritičen razmislek o lastnem delu, o vlogi in poslanstvu katoliških medijev v današnji družbi.

K temu razmisleku je sodelavce Družine in Aleteie ter vabljene časnikarske kolegice in kolege iz drugih katoliških medijev (revija Ognjišče, Radio Ognjišče, Novi glas, uredništvo verskih oddaj na TV Slovenija …) v ameriško razgibanem in izzivalnem predavanju povabil vabljeni gost John Allen.

John Allen je glavni urednik in lastnik spletnega portala Crux ter ugleden vatikanist, ki že več kot dvajset let živi in deluje v Vatikanu. Je avtor enajstih knjig o papežih in Cerkvi, tik pred izidom je že njegovo dvanajsto delo. Prek družinskih vezi je nekoliko povezan tudi s Slovenijo: njegova soproga Elise, ki prav tako piše za spletni portal Crux, je po materi slovenskih korenin in zakonca Allen sta v teh dneh, ki jih preživljata v Sloveniji, obiskala tudi Novo mesto, od koder izvirajo predniki gospe Allenove.

Katoliški mediji morajo po Allenovem mnenju vedno predstavljati alternativo vsakršni (civilni, pa tudi cerkveni) oblasti: ne sovražne, vendar primerno skeptično.

Na današnjem srečanju za katoliške časnikarje je Allen govoril o vlogi katoliških medijev, ki morajo po njegovem mnenju vedno predstavljati alternativo vsakršni (civilni, pa tudi cerkveni) oblasti: ne sovražne, vendar primerno skeptično, ki bralcem oz. poslušalcem ponudi dejstva z različnih strani in jim pomaga, da si ustvarijo lastno kritično mnenje.

Med udeleženci srečanja je bil tudi novomeški škof Andrej Saje, predsednik SŠK. FOTO: Tatjana Splichal

Kaj pomeni beseda »katoliški« v povezavi z mediji?

Kaj sploh pomeni beseda »katoliški« v povezavi z mediji, je zbrane časnikarje izzval ugledni vatikanist? V odgovoru na svoje vprašanje je pojasnil, da pri tem obstajata dve skrajnosti: na katoliške medije lahko gledamo kot na »peti evangelij«, ki v celoti podpira evangelizacijsko poslanstvo Cerkve, po drugi strani pa je pogled, po katerem izrecno »katoliškega« časnikarstva pravzaprav sploh ni, saj gre za poklic, ki mora predvsem upoštevati splošna pravila časnikarskega poklica, ta pa seveda ne izhajajo iz katekizma. Sam je, kot je dejal, bolj zagovornik slednjega kot prvega. Po njegovem mnenju morajo biti katoliški mediji kritičen objektiven glas Cerkve kot ustanove in ne njeno »uradno glasilo«.

Dober katoliški časnikar mora biti dovolj blizu zgodbi, o kateri poroča, da jo predstavi v pravilni in resnični luči, obenem pa od nje dovolj oddaljen, da je lahko pri svojem poročanju objektiven.

Današnji gost med predavanjem. FOTO: Tatjana Splichal

Dober katoliški časnikar mora biti po Allenovih besedah dovolj blizu zgodbi, o kateri poroča, da jo predstavi v pravilni in resnični luči, obenem pa od nje dovolj oddaljen, da je lahko pri svojem poročanju objektiven.

Podrobnejši prispevek o srečanju z Johnom Allenom si preberite v naslednji številki tednika Družina, z uglednim gostom pa pripravljamo tudi daljši pogovor.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Zmagoslavno leto
Monografije
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh