Ob nakupu nad 10 € prejmete DARILO - SETVENI KOLEDAR 2022!

Zapri
Iskanje
Monografije

Zmagoslavno leto

Osamosvojitvena zgodba naše države Slovenije

Novo
Izpostavljeno
Prelistajte knjigo Prelistajte knjigo
Monografije

Zmagoslavno leto

Osamosvojitvena zgodba naše države Slovenije

Slikovna monografija o dogajanju med 1. januarjem 1991 in 15. januarjem 1992, ko smo si izbrali samostojno, neodvisno in suvereno državo. Več
39,90€
Zmanjšaj
Dodaj
Na zalogi
Dostava: 2-4 dni
Zmagoslavno leto
Zmagoslavno leto
39,90€
Dodaj
Zmanjšaj

Lastnosti

Ikona seznama Koda: 9789610409038
Ikona seznama Založba: Družina
Ikona seznama Spremna beseda: Janez Janša
Ikona seznama Leto izdaje: 2022
Ikona seznama Vezava: Trda
Ikona seznama Mere: 190 x 260 mm

O izdelku

Kateri so bili ključni akterji, ki so nas popeljali na pot osamosvojitve? Kdo je iskal rešitve in sklepal kompromise? Kakšni so bili pogledi na samostojno Slovenijo? Kako so se Slovenci spopadali z izzivi, ki so bili pred njimi? Kateri so bili pomembni dogodki, dokumenti, odločitve, ki so zaznamovali prihodnost naše države? To le nekatera izmed vprašanj, ki jih odgovarjajo avtorji prispevkov, ki se spominjajo posameznih dnevov osamosvojitvenega leta. Strokovni pregled člankov je opravljala zgodovinarka dr. Andreja Valič Zver. Ob vsakem prispevku je QR koda, ki omogoča dostop do podrobnejšega besedila, objavljenega na spletni strani Urada vlade za komuniciranje   gov.si/slovenija30 .

Knjigo Zmagoslavno leto bogate slikovne priloge ter izjave prodornih posameznikov, ki so nam povedali, kako čutijo Slovenijo, kakšen odnos imajo do države in kaj ji želijo izbrani na njeni nadaljnji poti.

Knjiga je izšla v sodelovanju z Uradom Vlade Republike Slovenije za komuniciranje.

Odlomek iz knjige :

Od projekta »Na današnji dan« do knjige »Zmagoslavno leto«

Republika Slovenija je v letu 2021 praznovala 30. obletnico vrste pomembnih dogodkov v procesu, ki so tlakovali pot v razglasitev in zaščito ukrepov samostojne, neodvisne in suverene države. Slovenska skupščina je sprejela osamosvojitveno zakonodajo na temelju plebiscitarne odločitve iz decembra 1990, razglasitev samostojnosti in neodvisnosti pa 25. junija 1991. Jugoslovanska vlada se je odločila, da bo z vsemi sredstvi preprečila zgodovinsko odločitev slovenskega naroda. S svojimi političnimi in vojaško-policijskimi aktivnostmi, ki so se začele že mesece pred razglasitvijo neodvisnosti, ter z močnimi propagandnimi dejavnostmi je dala vedeti, da ni pripravljena na demokratični dialog in miren razplet krize. Toda učinkovitost slovenske vlade, visoka motivacija in odlična organizacija slovenske vojske in policije ter enotnost slovenskega javnega mnenja so že po nekaj dneh oboroženega spopada za Slovenijo pripeljali do spoznanja – doma in v tujini –, da Slovenije z nobeno silo ne bo mogoče pokoriti. Mednarodna skupnost, ki je bila do slovenskih osamosvojitvenih namer skeptična ali jim je odkrito nasprotovala, je počasi spreminjala svoje mnenje. Slovenija je postala naposled tudi mednarodno priznana. Pred tridesetimi leti se je spisala zgodba o uspehu naroda v srednji Evropi. To ni bila podarjena zgodba, uvožena iz tujine, ampak si je slovenski narod pravico do samostojnega bivanja in spoštovanje moral priboriti v težkih okoliščinah s svojimi dejanji tudi v mednarodnih odnosih. 

Tako se je v letu 1991 do mednarodnega priznanja januarja 1992 zgostilo ogromno dejanj, ki so vzpostavili slovensko državo. Seveda so tudi pomembni akterji, ki jih sprejemajo v dobrobit Slovenije.

Na današnji dan

 Projekt Urada vlade za komuniciranje "Na današnji dan" ob 30. obletnici samostojne, neodvisne in države Republike Slovenije je suvereno preživel decembra 2020 do 15. januarja 2022. Prispevke so pripravljale skupino enaindvajsetih avtorjev, sestavljene iz uveljavljenih strokovnjakov: zgodovinarjev, novinarjev, komentatorjev, političnih analitikov in drugih.

Podobni izdelek

Novo
Izpostavljeno
39,90€ Poglej izdelek: Pot v samoslovenstvo
Nazaj na vrh