Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

NSi predlaga vladi, kako krepiti vrednote slovenske osamosvojitve

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 03. 03. 2023 / 06:27
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.03.2023 / 06:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
NSi predlaga vladi, kako krepiti vrednote slovenske osamosvojitve
Spoštovanje vrednot slovenske osamosvojitve moramo okrepiti, so prepričani v NSi. VIR: Slovenska vojska

NSi predlaga vladi, kako krepiti vrednote slovenske osamosvojitve

Poslanska skupina opozicijske NSi je v parlamentarni proces vložila štiri predloge priporočil vladi za ohranitev vrednot slovenske osamosvojitve.

V stranki, kot poudarja poslanka Iva Dimic, trenutek osamosvojitve razumejo kot ključno dejanje v slovenski zgodovini, ki si zasluži posebno mesto. »Ljudje so dali življenja za samostojno Slovenijo in zdi se nam prav, da njihovih žrtev, truda in odrekanja ne spravimo v arhive, ampak jim damo vrednost, ki si jo zagotovo zaslužijo. To pa je pravo in vidno mesto v samostojnem muzeju, posvečenem izključno slovenski osamosvojitvi,« opozarja poslanka.

Obžalujejo, da ni prišlo do interpelacije

V NSi obžalujejo, da ni prišlo do interpelacije ministrice za kulturo dr. Aste Vrečko, pobudnice za ukinitev Muzeja slovenske osamosvojitve kot samostojne enote, saj niso zbrali dovolj (10) podpisov za vložitev. »Vprašanje vrednot slovenske osamosvojitve pa si vseeno zasluži poglobljeno razpravo, zato smo vložili predlog priporočil vladi za krepitev vrednot slovenske osamosvojitve,« je pojasnila Iva Dimic.

Vloženi predlogi priporočil NSi z obrazložitvijo so dostopni TUKAJ.

Priporočila NSi vladi

V NSi tako vladi priporočajo, da vrednote slovenske osamosvojitve krepi s ponovno vzpostavitvijo samostojnega muzeja, posvečenega izključno slovenski osamosvojitvi, ki bo osrednji javni zavod za hrambo in predstavljanje zgodovinskih virov iz obdobja osamosvojitve, ki bo imel na voljo ustrezne prostore in bo splošni javnosti s sodobnimi, interaktivnimi pristopi omogočal spoznavanje osamosvojitvenih procesov in krepil narodno zavest.

Prenova učnih načrtov

Nadalje priporočajo prenovo učnih načrtov osnovnih in srednjih šol z večjim poudarkom na vsebinah o slovenski osamosvojitvi in njihovo primerno časovno umeščenostjo v šolskem letu, pa tudi okrepljeno didaktično izobraževanje učiteljev, ki predstavljajo obdobje osamosvojitve, »da bodo učenci in dijaki z njim dobro seznanjeni in bodo do osamosvojitve gojili pozitiven odnos«. NSi še predlaga vladi, naj z razpisi na področju kulture krepi vrednote slovenske osamosvojitve in pozitiven odnos prebivalcev Slovenije do samostojne države.

Izjava poslanke Ive Dimic (avdio):


Država, ki ne spoštuje svoje zgodovine, nima prihodnosti

»S priporočili želimo odpreti širšo razpravo o tem, kako krepiti spomin na ključno dogajanje v slovenski zgodovini, na enotnost slovenskega naroda ob odločanju za samostojno državo. Država, ki ne spoštuje svoje zgodovine, nima prihodnosti, zato moramo spoštovanje vrednot slovenske osamosvojitve v naši domovini okrepiti,« je prepričana poslanka NSi Iva Dimic.

Nalaganje
Nazaj na vrh