Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Samostojnega Muzeja slovenske osamosvojitve tudi uradno ni več

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 15. 02. 2023 / 06:29
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.02.2023 / 06:39
Ustavi predvajanje Nalaganje
Samostojnega Muzeja slovenske osamosvojitve tudi uradno ni več
Dogajanje na mejnem prehodu Vrtojba med slovensko osamosvojitveno vojno, 26. junija 1991, ob prihodu tankovske kolone JLA. FOTO: Miško Kranjec/Wikimedia Commons

Samostojnega Muzeja slovenske osamosvojitve tudi uradno ni več

Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine Slovenije kot samostojnih enot od ponedeljka tudi uradno ni več. Tedaj je bil namreč v sodni register vpisan novi javni zavod Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije.

Vlada je 19. januarja na pobudo ministrice za kulturo dr. Aste Vrečko sprejela Sklep o ustanovitvi javnega zavoda Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije, ki je pokopal lani (v času vlade Janeza Janše) ustanovljen Muzej slovenske osamosvojitve, ki ga je združil z Muzejem novejše zgodovine Slovenije v nov javni zavod, med razlogi pa navedla »zagotovitev transparentnega in kakovostnejšega strokovnega dela v korist ohranjanja in valorizacije nacionalne dediščine, njene izobraževalne vloge in ohranjanja kolektivnega zgodovinskega spomina; optimizacijo strokovnega dela na področju varovanja in ohranjanja kulturnega dediščine ter večje dostopnosti materialne in nesnovne kulturne dediščine s področja slovenske osamosvojitve in nastanka samostojne države«.

Ogorčenje osamosvojiteljev

Napovedana namera o ukinitvi samostojnega Muzeja slovenske osamosvojitve je naletela na ogorčenje dela slovenske javnosti, tudi ključnih osamosvojiteljev, zdaj vključenih v Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO). Da takšnega lomastenja in grobega uveljavljanja politične sile še ni doživel, je poudaril predsednik Demosove vlade Lojze Peterle, nekdanji zunanji minister dr. Dimitrij Rupel pa, da gre za političen ukrep, ki ni povezan s stroški. »Sedanja vlada je prevzela državo, da bi jo oblikovala po svoji podobi. Premier skuša prevzeti zgodovino,« je dejal Rupel. Da gre pri potezi vlade za aroganco in izbris, je prepričan Jelko Kacin, nekdanji obrambni minister Janez Janša pa, da je alergija do prejšnje vlade nedržavotrvorna in škodljiva.

V. d. direktorice Nataša Robežnik

Novi javni zavod Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije je kot njun pravni naslednik prevzel vse pravice in obveznosti v pravnem prometu obeh predhodnikov, hkrati pa tudi vse zaposlene, ki so imeli sklenjene pogodbe o zaposlitvi za določen ali nedoločen čas v združenih zavodih. Zaposleni v Muzeju novejše zgodovine Slovenije bodo delo nadaljevali na sedanji lokaciji, prehod Muzeja slovenske ustanovitve z zaposlenimi vred na novo lokacijo na Celovški cesti 23 pa bo postopen. Do imenovanja direktorja, a za kvečjemu eno leto, je v. d. direktorice muzeja mag. Nataša Robežnik, umetnostna zgodovinarka in muzejska svetovalka pedagoginja, dosedanja vodja pedagoškega oddelka Muzeja novejše zgodovine Slovenije, pa tudi nekdanja mestna svetnica LDS v Kranju.

Vladni izbranci

Novoustanovljeni muzej ima status državnega muzeja. Vlada je sicer minuli teden na dopisni seji za mandatno dobo štirih let (od ustanovitvene seje sveta zavoda) in z možnostjo ponovnega imenovanja imenovala štiri predstavnike ustanovitelja v svet javnega zavoda Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije. To so zgodovinarka in raziskovalka dr. Manca Grgić Renko, zgodovinar in kustos dr. Blaž Vurnik, nekdanja direktorica JAK Renata Zamida in ministričin svetovalec in arheolog dr. Marko Sraka. Petega člana sveta bodo iz svojih vrst izvolili zaposleni v zavodu. V šestčlanski strokovni svet muzeja pa dva člana izvolijo zaposleni, po enega pa Kulturniška zbornica Slovenije, ljubljanska Filozofska fakulteta, Inštitut za novejšo zgodovino in Skupnost muzejev Slovenije.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Zmagoslavno leto
Monografije
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh