Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

CI Prebudimo Slovenijo: Slovenska vlada omalovažuje pomen osamosvojitve

Objava: 07. 02. 2023 / 13:59
Oznake: Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.02.2023 / 14:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
CI Prebudimo Slovenijo: Slovenska vlada omalovažuje pomen osamosvojitve
FOTO: Ivo Žajdela

CI Prebudimo Slovenijo: Slovenska vlada omalovažuje pomen osamosvojitve

Na ukinitev Muzeja slovenske osamosvojitve so se na dan pred slovenskim kulturnim praznikom s posebno izjavo odzvali v Civilni iniciativi Prebudimo Slovenijo, ki jo objavljamo v celoti.

Po prevzemu oblasti leve politične opcije z Gibanjem Svoboda na čelu so se v slovenskem prostoru začele dogajati velike spremembe, s katerimi se skuša uveljaviti prevrednotenje vrednot v smeri skrajne levice. Nova oblast izvaja revolucionarni »pohod skozi institucije« in pri tem zamenjuje kadre in grobo uvaja svojo politično agendo.

Najvidnejši primer takega posega nove vlade na področje kulture je ukinjanje samostojnega Muzeja osamosvojitve, ki je komaj začel delovati. S tem vlada sporoča javnosti, da omalovažuje pomen osamosvojitve in lastne državnosti ter spodjeda korenine nacionalne identitete.

Nova oblast izvaja revolucionarni »pohod skozi institucije« in pri tem zamenjuje kadre in grobo uvaja svojo politično agendo.

Osamosvojitev in samostojna država je največji politično-zgodovinski dosežek slovenskega naroda in kot tak tudi njegovo zgodovinsko vrednotno središče. Nam Slovencem se je tako izpolnilo tisočletno hrepenenje po tem, da si »sinovi Slave prosti vóljo vero in postave«, kot je zapisal Prešeren.

V prestolnici države nimamo stalne razstave, ki bi na enem mestu prikazovala družbeni in kulturni razvoj Slovencev, torej stalno razstavo o nacionalni zgodovini. Slovenski šolarji v središču države ne morejo v nobenem muzeju videti zgodbe o nastanku in razvoju svojega naroda in ne o tem, kako je nastala, rasla in se uresničila njegova državnost.

Naše naravno okolje, naša enkratna kultura, naša osamosvojitev in država so dediščina, ki je nikakor ne smemo zapraviti.

Menimo, da bi moral biti nacionalni muzej ena osrednjih ustanov oblikovanja nacionalne identitete. Zato so slovenska država in njene institucije dolžne skrbeti za ohranjanje slovenstva, enkratne slovenske kulture in ceniti zgodovinski razvoj našega naroda kot čudovit cvet v »raju pod Triglavom«.

Naše naravno okolje, naša enkratna kultura, naša osamosvojitev in država so dediščina, ki je nikakor ne smemo zapraviti. Dolžni smo jo spoznavati in predati naslednjim rodovom. Zato rotimo odgovorne, predvsem ministrico za kulturo, druge odločujoče politike in muzejske delavce, da ohranijo Muzej osamosvojitve in ga nadgradijo v pravi nacionalni muzej.

Za Civilno iniciativo Prebudimo Slovenijo

Vlasta Doležal Rus, predsednica

Kupi v trgovini

Osamosvojitvena vlada
Zgodovina
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh