Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V akcijskem načrtu Združenja VSO tudi poziv k interpelaciji vlade

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 22. 02. 2023 / 06:39
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.02.2023 / 06:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
V akcijskem načrtu Združenja VSO tudi poziv k interpelaciji vlade
V Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve so sprejeli akcijski načrt v obrambo osamosvojitve Slovenije in njenih vrednot. FOTO: VSO

V akcijskem načrtu Združenja VSO tudi poziv k interpelaciji vlade

Kot so obljubili že pred časom, so v Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) po ukinitvi samostojnega Muzeja slovenske osamosvojitve sprejeli akcijski načrt v obrambo osamosvojitve Slovenije in njenih vrednot.

Kot je znano, je bil namreč v začetku prejšnjega tedna v sodni register vpisan novi javni zavod Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije, na čelu katerega je v. d. direktorice mag. Nataša Robežnik, s čimer je vlada na pobudo ministrice za kulturo dr. Aste Vrečko tudi uradno pokopala Muzej slovenske osamosvojitve (MSO) in Muzej novejše zgodovine Slovenije (MNZS) kot samostojni enoti.

Ne gre le za muzej, temveč za zanikanje osamosvojitve

V Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve so že prej napovedali, da se bodo na vse načine borili za »obrambo osamosvojitve Slovenije in njenih vrednot, ki jih je slovenska vlada z ukinitvijo MSO, kljub pozivu k ponovnemu razmisleku in dialogu, načrtno poteptala«, zato so na ponedeljkovi 9. redni seji predsedstva VSO soglasno sprejeli akcijski načrt, kajti »ne gre le za muzej, temveč za zanikanje osamosvojitve; ljudje to vidimo, a ne verjamemo«.

Ustanovitev koalicije proti ukinitvi muzeja in v bran osamosvojitvi

V Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve zato napovedujejo, da bodo začeli v prihodnjih tednih intenzivno izvajati različne dejavnosti, zato pozivajo vse, »ki živijo vrednote slovenske osamosvojitve«, da se jim pridružijo. Poleg novinarskih konferenc in domoljubnih prireditev načrtujejo tudi protestno zborovanje in simpozij o NOB, revoluciji in osamosvojitvi, obenem pa tudi ustanovitev koalicije proti ukinitvi muzeja in v bran osamosvojitvi ter poziv k interpelaciji vlade.

Interpelacija ministrice padla v vodo

Potem ko ni bila uspešna namera NSi za vložitev interpelacije zoper ministrico za kulturo Asto Vrečko, saj poslanska skupina ni zbrala potrebnih 10 podpisov poslank in poslancev zanjo, napovedujejo možnost interpelacije vlade premierja dr. Roberta Goloba v drugi opozicijski stranki SDS, o tem bodo – po besedah predsednika stranke Janeza Janše, ki je vladno odločitev o združitvi muzejev označil za »izdajalsko dejanje« – razpravljali prihodnji teden na seji poslanske skupine.

Med možnimi rešitvami za MSO tudi oblika zasebne ustanove

Kot eno od možnih rešitev za MSO je ddr. Verena Vidrih Perko na novinarski konferenci VSO prejšnji teden omenila tudi obliko zasebne ustanove, morda po vzoru Kobariškega muzeja. »Treba je poiskati prostor in ljudi, ki si ta muzej želijo. Če ga Ljubljana ne želi, nič hudega, saj so prostori, ki so odigrali pomembnejšo vlogo v času osamosvajanja. Premalo je bilo rečeno o javnosti, ki si muzej želi imeti, zakaj nje nihče ne vpraša in je ne naslavlja?« je poudarila arheologinja in muzeologinja Vidrih Perkova.

Nalaganje
Nazaj na vrh