Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

90 let revije »Famiglia Cristiana«: bralci na avdienci pri papežu

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 21. 05. 2022 / 17:15
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 21.05.2022 / 17:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
90 let revije »Famiglia Cristiana«: bralci na avdienci pri papežu
Italijanska katoliška revija »Famiglia Cristiana« letos praznuje 90-letnico izhajanja. FOTO: Vatican Media

90 let revije »Famiglia Cristiana«: bralci na avdienci pri papežu

Tednik Družina v letošnjem letu obhaja 70 let izhajanja: častitljivi jubilej smo slovesno obeležili v začetku meseca maja.

V počastitev visoke obletnice so že januarja letos v Rim poromali nekateri sodelavci Družine in Aleteie, aprila pa so Vatikan in italijansko prestolnico obiskali še naši zvesti bralci.

Preberite tudi: Pedro Opeka ob 70-letnici Družine: »Radi jo beremo!«

Še bolj častitljiv jubilej, 90-letnico izhajanja, pa letos praznuje naša italijanska »soimenjakinja«, revija Famiglia Cristiana (Krščanska družina), in papež Frančišek je danes v avdienco sprejel okoli 1.000 njenih bralcev. Papežev nagovor ob tej priložnosti v celoti povzemamo po Radiu Vatikan.

Bralci italijanske katoliške revije na avdienci pri papežu. FOTO: Vatican Media

Dragi bratje in sestre, dober dan in dobrodošli!

Direktorju don Stefanu se zahvaljujem za njegovo predstavitev. Vi danes prestavljate veliko družino Famiglia Cristiana. Ne gre za igro besed! Najbolj razširjena katoliška revija v Italiji ima danes 90 let: kot dobra babica, ki je veliko doživela in si pridobila modrost.

Vse izhaja iz apostolskega duha blaženega Jakoba Alberioneja. Zamislil si je revijo, ki bi v družine prinašala krščanski pogled na stvarnost, na aktualno dogajanje, na velike teme sveta in Cerkve. V ta projekt je vpletel celotno Pavlinsko družino: duhovnike pri vodenju in urejanju, brate redovnike predvsem pri tehnični fazi tiska, sestre za širjenje po domovih, vse za ozaveščanje v župnijah. Vendar se je sodelovanje takoj razširilo na časnikarje in strokovnjake na vseh področjih.

Katoliški časopis je kot Božji obisk po domovih.

Don Alberione je že leta 1915 rekel mladim duhovnikom: »Sejte dobre ideje, da bodo obrodile dobra dela. To je delo, ki je pomembno. Verske ideje, socialne ideje, gospodarske ideje, ideje o krepostih, ideje o higieni, in tako dalje […]. Ko vemo, da je neka ideja lahko dobra, da neko dejstvo lahko časopis naredi zanimiv, jih je koristno posredovati: to je talent, ki ga daje Bog: storimo, da bo obrodil«.

Dragi prijatelji, bralke in bralci – se pravi vi – ste resnično bogastvo revije, kot je Famiglia Cristiana. Pravzaprav so vodstvo, uredništvo in časnikarji vedno negovali stik z ljudmi; odnos, ki ga je treba obnoviti tudi v digitalnem preoblikovanju, ki ga doživljamo. Don Alberione je rekel: »Uvajanje kina v župnije in naročanje na katoliške revije. Katoliški časopis je kot Božji obisk po domovih.«

Premagati samozadostnost, da bi pogledali proti širšemu obzorju, je nujno v tem trenutku spreminjanja dobe.

Glavna uredniška linija Pavlincev je bila od nekdaj: biti pozorni na odnose kot na ključ do komunikacijske prakse in na »mreže« kot na kraje skupnega ustvarjanja pomenov in vsebin; težnja po iskanju novih oblik navzočnosti in delovanja, ki niso toliko povezane s sredstvi, ampak s kulturo in z novo slovnico komunikacije; in v službi vsemu Božjemu ljudstvu, zlasti moškim in ženskam, ki živijo na današnjih obrobjih. Ta linija je vedno veljavna, seveda pa jo je treba posodobiti v skladu z velikimi usmeritvami evangelizacije. Danes se na primer pred nami odpirata zlasti dve poti: pot bratstva in pot celostnega okoljevarstva. Hoditi moramo po teh dveh poteh, toda metoda ostaja tale: dialog in poslušanje, ki omogočata negovanje odnosov.

Kar zadeva dialog, je pomembno razumeti, da ga ne moremo skrčiti na izmenjavo podatkov ali informacij, in da odnosa z drugim ne moremo omejiti na povezavo. To dobro veste! Zgolj stika ni mogoče zamenjati z znamenjem dialoga in interakcije, ali preproste izmenjave sporočil s pravo komunikacijo. Nekdo mi je rekel, da ima telefonski imenik največ podatkov in največ osebnosti, vendar je brez komunikacije, zanimivo! Komunikacija je globlja vaja, po kateri stopimo iz samozadostnosti. Premagati samozadostnost, da bi pogledali proti širšemu obzorju, je nujno v tem trenutku spreminjanja dobe. Da bi komunikator poznal sogovornike svojega poslanstva in se jim približal, mora prehoditi pot »izhoda« in spremeniti obnašanje in miselnost, če je potrebno. To je pot, ki nam jo je pokazal 2. vatikanski koncil, potem pa sv. Pavel VI., sv. Janez Pavel II.; še prej pa je to zgled apostola Pavla, ki je s sporočanjem evangelija ustvarjal odnose in skupnosti.

Vedno se vračajte k evangeliju, vedno k koreninam, in od tam dobivajte moč za novosti.

Tema naslednjega generalnega kapitlja duhovnikov in bratov učencev Družbe sv. Pavla gre jasno v tej smeri: »Preobražajte se z obnovo svojega uma« (Rim 12,2). Poklicani, da bi bili obrtniki komunikacije za preroško oznanjevanje veselja evangelija v kulturi komunikacije. Začeli ga boste prav na Svetovni dan sredstev družbenega obveščanja, ustanovljenega na željo sv. Pavla VI., ki se ga v bogoslužju spominjamo istega dne. Ko smo danes tukaj skupaj, molimo za ta pomemben dogodek za vas, Pavlince; in molimo, da se bodo »Famiglia Cristiana« in druge vaše revije, knjige, televizijska, multimedijska in vzgojna dejavnost v Italiji in po svetu vedno prenavljale po evangeliju in z gorečnostjo apostola Pavla.

Vedno se vračajte k evangeliju, vedno k koreninam, in od tam dobivajte moč za novosti. Korenine vam dajo sok za rast, evangelij vam bo dal poslanstvo in vam dal sporočilo, ki vas izgrajuje. Toda pazite se današnje nevarnosti: žal se zamenjuje potopitev v globino in vračanje nazaj. In tako gre kultura, ki namesto, da bi se poglobila zaradi oznanjevanja, nazaj, na koncu stopica, da se ohranja, ne pa da raste, in nima več karizme komunikacije. Bodite previdni v svojih revijah, vedno kažite na korenine, vendar zaradi rasti. In bodite pozorni, ko pride do nekega premika nazaj, da to obsodite in rečete, da to ni krščansko. Avtor Pisma Hebrejcem je rekel: »Nismo ljudje, ki gremo nazaj«. Naprej gremo z močjo evangelija, s komunikacijsko močjo, ki ustvarja skupnost. Ne zatekajte se k ustvarjanju majhnih skupin samoohranitve, ki bodo našo dušo na koncu spremenile v muzejski eksponat. Na to bodite pozorni.

Marija je svetu dala milost v Jezusu Kristusu; še naprej ga ponuja skozi stoletja.

Sklenimo z besedo don Alberiona, ki povzema njegovo karizmatično pot: »Revnim in ponosnemu svetu ne moremo dati nobenega večjega bogastva, kot je Jezus Kristus. On je največje bogastvo. Marija je svetu dala milost v Jezusu Kristusu; še naprej ga ponuja skozi stoletja. […] Svet potrebuje Jezusa Kristusa, Pot, Resnico, Življenje. Marija ga daje po apostolih, apostolatih, ki jih Ona prebuja, oblikuje, jim pomaga in jih krona s sadovi in slavo v nebesih«.

Vsem hvala, da ste prišli! Iz srca vas blagoslavljam, in blagoslavljam vse bralce in bralke revije Famiglia Cristiana, in vse tiste, ki delajo, da jo napišejo, natisnejo in jo razširijo. In vi ne pozabite moliti zame. Hvala.

Nalaganje
Nazaj na vrh