Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škof Jamnik ustvarjalcem Družine: Ste žive priče evangelija

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 06. 05. 2022 / 19:40
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.05.2022 / 20:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
Škof Jamnik ustvarjalcem Družine: Ste žive priče evangelija
Sveto mašo je daroval dr. Anton Jamnik. FOTO: Boštjan Debevec

Škof Jamnik ustvarjalcem Družine: Ste žive priče evangelija

Pred 70. leti, 7. maja 1952, je na Goriškem izšla prva številka tednika Družina. Za dolgo in ustvarjalno pot so se nekdanji in sedanji sodelavci slovenskega katoliškega tednika skupaj z bralci in naročniki zahvalili s sveto mašo, ki jo je v ljubljanski stolnici ob somaševanju duhovnikom daroval ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik.

Ustvarjalcem tednika Družina se je škof Anton Jamnik uvodoma zahvalil za »bogato in ustvarjalno pot« in »srčno poslanstvo« ter hkrati izrazil željo, da bi s »pogumom, močno vero in velikim upanjem gledali tudi v prihodnost.« Ob tem se je spomnil svoje »učne ure« pri dr. Klemenčiču in dr. Grilu, kamor ga je kot tajnika in tiskovnega predstavnika SŠK poslal pokojni ljubljanski nadškof Alojzij Šuštar.

Vaše besede nagovarjajo /.../ mnoge, ki iščejo smisel življenja. (škof Anton Jamnik)

»Prepričan sem, da ste vsi ustvarjalci tednika Družine vesele in žive priče evangelija, saj vaše besede nagovarjajo krščanska občestva, mnoge, ki iščejo smisel življenja, mnoge iskalce, od 'vagabundov do romarjev',« je nadaljeval škof Jamnik.

Zdi se, da je v Cerkvi danes preveč prestrašenosti. (škof Anton Jamnik)

V nagovoru se je dotaknil poslanstva katoliškega novinarja, ki naj bo priča resnice in upanja. Kot enega temeljnih izzivov »nas vseh« pa omenil učiti ljudi, da bi spoznali, kako je razmišljanje del zaznavanja Božjega razodetja.

Sveta maša v ljubljanski stolnici. FOTO: Marko Mesojedec

»Dialog in nestrinjanje, razprava in debata, vse to so načini, kako na ljubeč način sprejemamo resnico, ki nam je dana od Boga. Zdi se, da je v Cerkvi danes preveč prestrašenosti. In veliko tega strahu je bojazen pred razmišljanjem, strah pred različnimi mnenji. Mislim, da se moramo vsi potruditi, da se ne bomo bali razprave, saj to sodi k približevanju skrivnosti.«

Soočenje z različnimi mnenji je učenje, je dejal Jamnik ter spodbudil, naj bodo naša občestva prostor, kjer imajo vsi pogum izraziti svoje mnenje, tudi drugačno.

Misijonarji upanja, veselja do življenja, ter veselih pričakovanj. (škof Anton Jamnik)

Svoj nagovor je sklenil z vabilom, »da smo misijonarji upanja, veselja do življenja, ter veselih pričakovanj v globoki hvaležnosti in priprošnji, da dobri Bog še naprej blagoslavlja naše delo.«

Preberite tudi: Vatikanist John Allen: katoliški mediji morajo biti kritičen objektiven glas Cerkve

Za 70 prehojenih let se je ob sklepu maše zahvalil tudi direktor Družine Tone Rode: "Ob zaključku te svete maše se s hvaležnostjo spomnimo vseh, ki so v teh sedmih desetletjih oplemenitili Družino, da je iz tiskanega občasnika prerasla v časopisno in digitalno medijsko hišo, v revijalno in knjižno založbo, v turistično-romarsko in trgovsko družbo."

Tone Rode, direktor Družine. FOTO: Boštjan Debevec

Hkrati se je ozrl tudi v prihodnost z željo, da "bi tudi v prihodnosti bila sposobna razumeti znamenja časa in da bi vse družbene in zgodovinske pojave znala presojati preko edinega zanesljivega kompasa, razodete Božje Besede."

Nalaganje
Nazaj na vrh