Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Srečanje izseljeniških duhovnikov: duhovniki naj bodo priče upanja in veselja do življenja

Za vas piše:
T. J.
Objava: 14. 03. 2024 / 07:05
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.03.2024 / 07:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Srečanje izseljeniških duhovnikov: duhovniki naj bodo priče upanja in veselja do življenja
Dori Pečovnik, predsednik Zveze izseljeniških duhovnikov v Evropi, in škof dr. Anton Jamnik, pri SŠK odgovoren za pastoralo Slovencev po svetu. FOTO: arhiv škofa Jamnika

Srečanje izseljeniških duhovnikov: duhovniki naj bodo priče upanja in veselja do življenja

Od ponedeljka, 11., do četrtka, 14. marca 2024, je v Armstorfu v Nemčiji potekalo redno srečanje slovenskih duhovnikov, ki delujejo po različnih evropskih državah.

Večina se je srečanja udeležila »v živo«, trije pa so se iz različnih razlogov s sobrati duhovniki in diakonom Ralphom povezali prek zooma. V torek in sredo se je duhovnikom pridružil tudi škof dr. Anton Jamnik, ki je pri Slovenski škofovski konferenci odgovoren za pastoralo Slovencev po svetu.

Vedno znova se postavlja vprašanje o tem, da bi potrebovali še nove duhovnike za pastoralno oskrbo naših rojakov.

Sestanek je vodil predsednik Zveze izseljeniških duhovnikov v Evropi gospod Dori Pečovnik, ki je na dnevni red vključil redne teme, kot je npr. pregled pastoralnih razmer v posameznih državah, gospodarsko stanje, izzivi, ki čakajo duhovnike in laike po posameznih misijah, seveda pa se vedno znova postavlja tudi vprašanje o tem, da bi potrebovali še nove duhovnike za pastoralno oskrbo naših rojakov.

Večina izseljeniških duhovnikov se je srečanja udeležila »v živo«. FOTO: arhiv škofa Jamnika

V zadnjih letih se dogajajo zanimive spremembe, namreč ob starejših, ki radi prihajajo k maši in na različna srečanja, je posebej na posameznih misijah, npr. v Londonu, Bruslju, v Švici, pa tudi drugod, opazno število mladih, ki želijo prihajati na slovenska srečanja, različne dogodke, praznovanja, rdeča nit vseh teh srečanj pa je vedno sveta maša. Seveda se mlade družine ali pa tisti, ki študirajo ali so našli delo v določenem mestu, vključujejo v lokalno okolje in župnije, vsaj občasna srečanja z rojaki pa so jim dragocena, tako pri ohranjanju jezika, zavesti o koreninah, iz katerih rastejo, in pripadnosti domovini Sloveniji. Veliko upanje je tudi to, da se marsikje laiki zelo dejavno vključujejo v delovanje misije, kar še posebej bogati pastoralno življenje in krepi pristnost občestvenih odnosov.

Naš dom je Slovenija in tudi Evropa, zato smo odgovorni, da vsakdo prispeva svoj delež pri uresničevanju »evropskega projekta«, ki raste iz temeljnih krščanskih vrednot.

Škof Jamnik se je duhovnikom zahvalil za njihovo požrtvovalno delo, saj morajo prevoziti tudi po več tisoč kilometrov na mesec, da obiščejo različne skupnosti po posameznih državah. Osebna bližina rojakom, delitev zakramentov, obhajanje svete maše: to so darovi, ki jih v Jezusovem imenu prinašajo ljudem. Škof Jamnik je duhovnike in vse rojake povabil, naj bodo v Evropi, ki se nahaja v zahtevni geopolitični situaciji, priče upanja in veselja do življenja. Naš dom je Slovenija in tudi Evropa, zato smo odgovorni, da vsakdo prispeva svoj delež pri uresničevanju »evropskega projekta«, ki raste iz temeljnih krščanskih vrednot.

Dori Pečovnik in Anton Jamnik. FOTO: arhiv škofa Jamnika

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Zmagoslavno leto
Monografije
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh