Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

TV in radijske in oddaje: od foruma za mir do osamosvojitve (17.-23. junij)

Za vas piše:
Lucija Čakš
Objava: 16. 06. 2023 / 09:53
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 16.06.2023 / 10:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
TV in radijske in oddaje: od foruma za mir do osamosvojitve (17.-23. junij)
FOTO: Tatjana Splichal

TV in radijske in oddaje: od foruma za mir do osamosvojitve (17.-23. junij)

Izbor TV in radijskih oddaj, ki si jih boste lahko ogledali oz. jim prisluhnili od sobote, 10. junija, do petka, 16. junija. Celoten spored prelistajte v novi številki priloge Naša družina.

Forum za dialog in mir na Balkanu 2023

Neposredni prenos

TV SLO 1 v soboto, 17. junija, ob 10.00

Spremljali bomo dogajanje v protokolarni dvorani sv. Frančiška Asiškega v Kopru. Voditelji Katoliške, Pravoslavne in Luteranske cerkve ter islamske in judovske skupnosti iz Slovenije in z Balkanskega polotoka bodo razmišljali o iskanju skupnih poti do miru na Balkanu, v Evropi in tudi svetu.

Preplet umetnosti, identitete in slovenske samostojnosti

Naš gost

Radio Ognjišče v soboto, 17. junija, ob 17.00

Gost voditelja Jožeta Bartolja bo likovni teoretik, akademski slikar in grafik, doktor filozofije ter redni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti Jožef Muhič. Bil je profesor na Katedri za teoretične vede na Akademiji za likovno umetnost. Ob odhodu v pokoj je pred kratkim pripravil zadnje predavanje, ki ga je naslovil: »Pol stoletja v vzvratnem ogledalu«. Dogodek so zaradi velikega zanimanja ponovili, nam pa bo služil kot osnova za pogovor o umetnosti, o obzorjih njegove likovne prakse, o nekaterih njegovih avtorskih ugotovitvah v likovni teoriji in tudi o pedagoški praksi na področju umetnostnega izobraževanja. Ker bo pogovor z akademikom Muhovičem na sporedu le teden dni pred najpomembnejšim državnim praznikom dnevom državnosti, bomo del pogovora tudi o slovenski identiteti in o vprašanjih pomena samostojnosti. Pogovor bo tekel tudi o njegovemu udejstvovanju v nekaterih civilnih pobudah in družinski zgodbi, povezani z drugo svetovno vojno v Savinjski dolini od koder izhaja.

Medreligijsko srečanje v Kopru

Sledi večnosti

Radio Slovenija 1 v soboto, 17. junija, ob 19.00 

Odnosi med katoličani, pravoslavnimi, evangeličani, muslimani, judi in drugimi verstvi na Balkanu so spoštljivi, odprti in strpni. Kako jih še poglobiti, bodo na forumu v Kopru govorili visoki dostojanstveniki iz različnih cerkva in verskih skupnosti. To bo največji dogodek Katoliške cerkve v Sloveniji letos.

Celoten spored najdete v novi številki priloge Naša družina.

Psalmi Edvarda Griega

Musica sacra

Radio Ars v nedeljo, 18. junija, ob 9.25

Letos mineva 180 let od rojstva Edwarda Griega, norveškega skladatelja romantične dobe, ki mu mnogi pravijo tudi »Chopin severa« - predvsem zaradi svojega, zelo liričnega kompozicijskega sloga, ki ga je izrazil tudi v svojih sakralnih delih. Ni jih veliko, tista, ki so, pa so dovršena v vseh pogledih. Najbolj poznani in izvajani so njegovi Štirje psalmi op. 74, na stare norveške cerkvene melodije, namenjeni mešanemu zboru in baritonu.

Nedeljsko bogoslužje iz koprske stolnice

Neposredni prenos

TV SLO 1 v nedeljo, 18. junija, ob 10.00

Ob zaključku »Foruma za dialog in mir na Balkanu« in ob prazniku sv. Nazarija, prvega koprskega škofa in zavetnika mesta, bomo spremljali slovesno sveto mašo iz koprske stolnice Marijinega vnebovzetja. Bogoslužje bo ob somaševanju škofov iz Slovenije in tujine ter duhovnikov vodil državni tajnik kardinal Pietro Parolin. Sveta maša bo tudi zahvala za medversko srečanje.

Kako v večkulturni družbi oznanjati Kristusa?

Obzorja duha

TV SLO 1 v nedeljo, 18. junija, ob 11.25

Naša družba je postala večkulturna in večduhovna. Kako naj v spremenjenih razmerah posvečene osebe oznanjajo Kristusov evangelij? Papež Frančišek jih spodbuja, naj gredo na obrobja, izza cerkvenih zidov, na srečanje z ljudmi. Stari vzorci pastoralnega dela niso več učinkoviti, cerkve so vedno bolj prazne, mladi jo po birmi množično zapustijo. Ni nizko samo število krstov in porok, tudi cerkvenih pogrebov je vse manj.

Medreligijsko srečanje – priložnost za izboljšanje odnosov na Balkanu

Sedmi dan

Radio Slovenija Ars v nedeljo, 18. junija, ob 18.05 

Spremljali bomo dialog najvišjih predstavnikov verstev v državah Balkana in gostov iz tujine v Kopru 17. junija. Balkan je območje s številnimi napetostmi in težavami. Lahko predstavniki različnih verstev to vzdušje izboljšajo tako med ljudmi kot tudi v meddržavnih odnosih?

Dokument WHO o spolni vzgoji

Na robu znanega

Exodus TV v torek, 20. junija, ob 20.00

Smernice Svetovne zdravstvene organizacije WHO priporočajo spolno vzgojo že pri predšolskih otrocih. Predlagajo tudi , da naj otroci »raziskujejo spolno identiteto«. V dokumentu, objavljenem kot smernice za oblikovalce politik v Evropi, organizacija trdi, da se 'spolna vzgoja' začne že ob rojstvu. O teh smernicah se bomo pogovarjali z našimi gosti.

Ko se vsak dan srečuješ z umirajočimi, ...

Srečanja

Radio Ognjišče v torek, 22. junija, ob 20.00

Je res tako preprosto predpisati smrtonosno učinkovino in jo zaužiti? O tem govori predlog zakona o prostovoljnem končanju življenju ali samomoru na zahtevo. Prisluhnili boste izkušnjam štirih strokovnjakov, ki se vsakodnevno srečujejo z umirajočimi: prof. dr. Pavla Poredoša, msgr. Mira Šlibarja, s. Emanuele Žerdin in mag. Bernarde Ložar.

Je osamosvojitev še temelj slovenske države?

Pogovor o ...

Radio Ognjišče v sredo, 21. junija, ob 17.00

Pred dnevom državnosti bo novinarka Tanja Dominko v studiu gostila različne sogovornike, ki bodo med drugim povedali, ali ima leto 1991 še povezovalno vrednost, čeprav se krešejo različna mnenja? So državni simboli danes cenjeni, kot bi morali biti? Kako osamosvojitev odmeva danes in kako današnji akterji tlakujejo pot naši prihodnosti?

60. obletnica smrti škofa Antona Vovka

Sveto in svet

TV SLO 1 v sredo, 21. junija, ob 22.40

Svetniški kandidat škof Anton Vovk je vodil ljubljansko škofijo v zahtevnih letih po drugi svetovni vojni. Pod njegovim vodstvom je Cerkvi kljub napadom in oviram uspelo ohraniti avtonomijo in je partijski strukturi nudila edino alternativo. Vrhunec napadov na škofa Vovka je bil poskus zažiga, 20. januarja 1952, na železniški postaji v Novem mestu. Mnogi verniki so v njem že takrat prepoznali mučenca za vero, za mnoge pa je še danes simbol pokončnosti, neomajnosti in kljubovanja.

Nalaganje
Nazaj na vrh