Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kateri so glavni dogodki Foruma za dialog in mir na Balkanu, ki ga gosti Koper?

Za vas piše:
A. R.
Objava: 16. 06. 2023 / 08:21
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.06.2023 / 14:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kateri so glavni dogodki Foruma za dialog in mir na Balkanu, ki ga gosti Koper?

Kateri so glavni dogodki Foruma za dialog in mir na Balkanu, ki ga gosti Koper?

Koper bo danes in jutri, 17. in 18. junija, gostil enega najpomembnejših dogodkov v Cerkvi na Slovenskem letos – medversko srečanje Forum za dialog in mir na Balkanu, na katerega prihajajo visoki predstavniki vseh glavnih verstev: krščanstva, islama in judovstva; udeležbo so potrdili predstavniki iz 15 držav s polotoka Balkana in sosednjega polotoka Male Azije.

Medreligijsko srečanje »Mir tebi, Evropa! Mir tebi, Balkan!« je odgovor naše krajevne Cerkve na Božji klic, naj bo odprta za dialog, ki spodbuja verske skupnosti tudi na Balkanu, da delajo za mir. V nadaljevanju objavljamo podrobnejši program srečanja, dele katerega bo v neposrednem prenosu mogoče spremljati tudi na prvem programu televizije Slovenija.

Preberite tudi: Mir je kot šah [KOMENTAR]

Sobota, 17. junija:

10.00 – Forum za dialog in mir na Balkanu; protokolarna dvorana sv. Frančiška Asiškega v Kopru; neposredni prenos na TV SLO 1

Voditelji Katoliške, Pravoslavne in Luteranske cerkve ter islamske in judovske skupnosti iz Slovenije in z Balkana bodo razmišljali o iskanju skupnih poti do miru na Balkanu, v Evropi in svetu. Pričakovana je tudi udeležba predstavnikov Svetega sedeža.

17.00 – Mladi za mir; koprska Taverna

Kulturno dogajanje pripravijo mladi iz različnih verskih skupnosti v Sloveniji in drugih delov Balkana. Rdeča nit programa bo hrepenenje mladih po miru in volji, da so tudi oni v svojih verskih skupnostih in okoljih skupaj z odraslimi pripravljeni delati za mir.

21.00 – Orgelski koncert s solisti; župnijska in stolna cerkev Marijinega vnebovzetja v Kopru

Kulturni dogodek, ki sporoča, da je mir možen tam, kjer verski in družbeni voditelji, skupnosti in posamezniki gojijo kulturo dialoga.

V neposrednem prenosu na TV SLO 1 je bilo v soboto med 10. in 13. uro mogoče spremljati dogajanje v protokolarni dvorani sv. Frančiška Asiškega v Kopru. V nedeljo bo prenos svete maše iz koprske stolnice v nedeljo ob 10. uri. 

Nedelja, 18. junija:

10.00 – slovesna sveta maša; župnijska in stolna cerkev Marijinega vnebovzetja v Kopru; neposredni prenos na TV SLO 1

Ob somaševanju Apostolskega nuncija v Sloveniji, nadškofa Jean Marie-Speicha, koprskega škofa Jurija Bizjaka, slovenskih škofov in duhovnikov bo sveto mašo vodil kardinal Pietro Parolin, vatikanski državni tajnik ter papežev posebni delegat za Forum v Kopru. Sveta maša bo tudi zahvala za medversko srečanje. K tej sveti maši vabljeni vsi, ki imajo željo priti.

Nalaganje
Nazaj na vrh