Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

To bo eden najpomembnejših dogodkov v Cerkvi na Slovenskem letos

Za vas piše:
Mojca Purger
Objava: 21. 03. 2023 / 12:15
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 10.06.2023 / 12:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
To bo eden najpomembnejših dogodkov v Cerkvi na Slovenskem letos
Božo Rustja, škof Jurij Bizjak, škof Peter Štumpf in Silvester Gaberšček na tiskovni konferenci. FOTO: Ksenja Hočevar

To bo eden najpomembnejših dogodkov v Cerkvi na Slovenskem letos

Verski voditelji 15 držav od Turčije do Slovenije se bodo 17. in 18. junija zbrali v Kopru na medverskem srečanju Forum za dialog in mir na Balkanu. Na tiskovni konferenci so dogodek predstavili koprski škof Jurij Bizjak, murskosoboški škof Peter Štumpf in Silvester Gaberšček.

Na tiskovni konferenci v prostorih Družine so sodelujoči poudarili, da bo junijsko srečanje odgovor naše krajevne Cerkve na Božji klic, naj bo odprta za dialog, ki spodbuja verske skupnosti tudi na Balkanu, da delajo za mir.

Škofa Jurij Bizjak in Peter Štumpf sodelujeta pri organizaciji Foruma za dialog in mir na Balkanu. FOTO: Ksenja Hočevar

Vsa verstva si prizadevajo za mir

»Skupna točka vseh verstev je, da delajo za mir. Če pa drugemu ne privoščiš miru, nisi vernik, ampak fanatik,« je bil jasen murskosoboški škof Peter Štumpf. Povedal je, da so se za organizacijo srečanja odločili po papeževem zgledu, saj je prizadevanje za mir ena od glavnih papeževih vrednot. »K organizaciji nas je spodbujal tudi apostolski nuncij Speich in nam dajal poguma, da bi šli na to pot,« je dejal. Kako pomembno je preprečevanje sporov in nezaupanj se kaže v tragediji vojne v Ukrajini, vse nevarnejše pa se odpirajo stari spori na Zahodnem Balkanu. »Tu je zelo potreben poziv predstavnikom političnih in vojaških oblasti, naj nemudoma prekinejo sovražnosti, se usedejo za pogajalsko mizo ter si z vso odgovornostjo prizadevajo ublažiti vzroke in posledice vojne, ki uničuje človeška življenja,« je dejal škof Štumpf.

Da bi pospešili korake na poti k miru

Koprski škof Jurij Bizjak je povedal, da je medverstveno srečanje koristno za sožitje med verstvi in med narodi. »Mir je sad pravičnosti in potrpežljivih srečanj in pogovorov. Kadar pravičnost ni zlahka dosegljiva, pride v ospredje potrpežljivost.« Z željo, da bi pospešili korake na poti k miru na Balkanu in v Evropi, bodo organizirali medverstveno srečanje v Kopru. Zakaj prav v Kopru, pravi škof Bizjak tako: V zadnjih desetletjih je v Kopru veliko priseljevanja, kar pomeni, da imamo močno izkušnjo sobivanja z različnimi verstvi, pristanišče je naše okno v svet, zato so tam odprti ljudje.

Potreba po dialogu je očitna

V izjavi za javnost so še zapisali, da Slovenija leži »v srcu« Evrope, zato lahko deluje kot most med slovanskim, germanskim in romanskim svetom. Poudarili so, da je v sedanjih razmerah potreba po dialogu še zlasti očitna na področju občutljivih vprašanj, ki se tičejo delovanja krščanskih cerkva in drugih verskih skupnosti. Izpostavili so pozitivno vrednotenje verskega znanja in tradicij, zaščito družinske celice moža in žene, spodbujanje verske svobode ter krepitev pravičnih odnosov, zlasti na področju trajnostne skrbi za naravne vire in gospodarskega razvoja, ki v središče postavlja blaginjo človeka in skupnosti, ne pa dobička.

Bo prišel tudi papež?

Na srečanje so povabili verske predstavnike krščanskih cerkva, muslimanskih in judovskih skupnosti iz 15 držav od Turčije do Slovenije ter sosednjih držav, pa tudi predstavnike civilnih oblasti Slovenije ter veleposlanike vseh držav, iz katerih bodo prišli sodelujoči verski voditelji. Povabili so tudi predstavnike Svetega sedeža. Na novinarsko vprašanje, ali pride tudi papež, je Božo Rustja, medijski predstavnik dogodka, odgovoril, da so papeža povabili, vendar se na povabilo še ni odzval. Izjavil je, da ni nemogoče, da bi papež prišel. 

Božo Rustja je povedal, da ni nemogoče, da bi prišel tudi papež Frančišek. FOTO: Ksenja Hočevar

Pestro dogajanje na forumu

Glavni dogodek medverskega foruma bo potekal v soboto, 17. junija v protokolarni dvorani sv. Frančiška Asiškega v Kopru. Kulturno dogajanje bodo pospremili mladi iz različnih verskih skupnosti, umetniški vrhunec pa bo orgelski koncert s solisti. Srečanje se bo zaključilo v nedeljo, 18. junija, s slovesno mašo v koprski stolnici, ki jo bo ob somaševanju vodil kardinal Kurt Koch, prefekt Dikasterija za edinost kristjanov.

Kupi v trgovini

Vsi smo bratje – Fratelli tutti
Cerkveni dokumenti
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh