Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škof Bizjak: Koper je pripravljen na gostoljuben sprejem

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 01. 06. 2023 / 13:21
Oznake: Škof, Vera
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 01.06.2023 / 19:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
Škof Bizjak: Koper je pripravljen na gostoljuben sprejem
Na današnji novinarski konferenci v Kopru. FOTO: Ksenja Hočevar

Škof Bizjak: Koper je pripravljen na gostoljuben sprejem

V prostorih škofije Koper so škofa Jurij Bizjak in Peter Štumpf ter člani organizacijskega odbora Silvester Gaberšček, Primož Krečič in Aleks Birsa Jogan predstavili priprave na Forum za medreligijski dialog, ki bo 17. in 18. junija.

»Mesto Koper si z vso škofijo šteje v čast in se veseli srečanja predstavnikov vseh glavnih religij na Balkanu, jih radostno pričakuje in je pripravljeno na gostoljuben sprejem,« je zagotovil škof Bizjak in dodal, da v mestu Koper ali vsaj v njegovi bližini že zdaj prebivajo predstavniki vseh povabljenih verstev, zato bodo vsi gostje prišli tako rekoč k svojim in med svoje.

Sodelujoči na novinarski konferenci: Silvester Gaberšček (levo spodaj), v zgornji vrsti pa z leve Aleks Birsa Jogan, škofa Jurij Bizjak in Peter Štump ter župnik Primož Krečič. FOTO: Ksenja Hočevar

»In Capodistria tako za en dan ne bo samo Capodistria, ampak bo tudi Capo dei Balcani.« Po besedah škofa Bizjaka medreligijsko srečanje sovpada tudi z vigilijo pred godom sv. Nazarija, prvega škofa Škofije Koper in zavetnika mesta Koper, ki slavi svoj god 19. junija, vpada pa tudi v leto priprave na 1500-letnico njegovega prihoda v Koper, leta 524. »Vsako verstvo ima svoj čar in vsako razodeva svoj delež skrivnosti vsemogočnega Stvarnika zemlje in neba. Gost vedno prinese več kakor more gostitelj vrniti, in gostitelj vedno prejme več, kakor more gost odnesti,« je sklenil škof Bizjak.

Koprski škof Jurij Bizjak. FOTO: Ksenja Hočevar

Škof Štumpf: »Tkemo prijateljske vezi!«

Peter Štumpf, soboški škof in predsednik Odbora za pripravo medreligijskega srečanja v Kopru, je kot eno od prioritet pontifikata papeža Frančiška izpostavil prav medreligijski dialog. »Papež še naprej vztrajno utrjuje poti, ki so jih trasirali njegovi predniki, trije sveti papeži ... Odnosi med katoličani, pravoslavnimi, evangeličani, muslimani, judi in nekaterimi drugimi verstvi so spoštljivi, odprti in pozorni. Niso omejeni zgolj na protokolarna srečanja, temveč se med voditelji teh skupnosti pa tudi mnogimi verniki vztrajno tkejo in poglabljajo prijateljske vezi, tako v Sloveniji kakor tudi drugod po Evropi, predvsem pa po regiji Jugozahodne Evrope, ki jo zaradi zgodovinskih, verskih, družbenih in kulturnih značilnosti še zmeraj imenujemo Balkan. Prav zaradi tega smo to poimenovanje vključili v slogan medreligijskega srečanja v Kopru: Mir tebi, Evropa; mir tebi, Balkan.«

Soboški škof Peter Štumpf. FOTO: Ksenja Hočevar

Zakaj v Kopru? 

Da so tudi slovenski katoliški škofje močno zavezani prizadevanju papeža Frančiška za dialog in mir ter do tega tudi čutijo veliko odgovornost, je poudaril škof Štumpf. »Pri tem so nas nenehno opogumljali že prejšnji apostolski nunciji v Republiki Sloveniji kakor tudi sedanji nadškof msgr. Jean-Marie Speich.« Zakaj v Kopru? Po besedah škofa zato, »ker je tukaj močno doma tudi medreligijski dialog, Koper je gostoljubno mesto z veliko izkušnjo sprejemanja različnosti, ki se je veseli in v njej najde tudi svoje napredovanje«.

Župnik Primož Krečič. FOTO: Ksenja Hočevar

»Slovenija in Evropa potrebujeta Balkan«

Na Forumu v Kopru bo torej poudarek na Balkanu: »Če je Balkan miren, si tudi Evropa lahko obeta več stabilnosti in miru. Če je Balkan nemiren, potem tudi Evropa ni več varna,« je dejal škof Štumpf in poudaril, da s forumom v Kopru nikakor nočejo dajati vtis, da Balkan nujno potrebuje Slovenijo, da bi prišel do trajnega miru, ampak Slovenija in z njo vsa Evropa potrebujeta Balkan, da jima spregovori, kako naj v Sloveniji in po drugih delih Evrope iščemo načine za dialog in mir, tudi s pomočjo verske izkušnje.

Na Forumu bo zato po besedah škofa Štumpfa »izjemno pomembno slišati, kaj nam bodo povedali voditelji katoliških, pravoslavnih, muslimanskih, judovskih in evangeličanskih verskih skupnosti o dialogu in miru. Forum bo torej srečanje ljudi, ki imajo velik duhovni in moralni vpliv na to, kar se dogaja in kar se bo še dogajalo na Balkanu«.

Dvodnevno dogajanje v štirih delih

V soboto, 17. junija, bo torej v Kopru ob 10. uri dopoldne v dvorani Frančiška Forum za dialog in mir na Balkanu, popoldne ob 17. uri v Taverni kulturno srečanje Mladi za mir, ob 21. uri bo v koprski stolnici slavnostni koncert. Naslednji dan, v nedeljo, 18. junija, bo ob 10. uri slovesna sveta maša v koprski stolnici, ki jo bo ob somaševanju domačega škofa Jurija in drugih škofov iz Slovenije in tujine ter duhovnikov vodil apostolski nuncij v Republiki Sloveniji nadškof msgr. Jean-Marie Speich.

Predsednik organizacijskega odbora Silvester Gaberšček. FOTO: Ksenja Hočevar

Vsebino in sodelujoče je na tiskovni konferenci predstavil Silvester Gaberšček, pogovor z njim objavljamo v novi, 22. številki tiskane Družine. O popoldanskem kulturnem programu za mlade, večernem koncertu in slavnostni maši sta govorila Aleks Birsa Jogan in Primož Krečič, pogovor z njima bo objavljen v prihodnji, 23. številki Družine.

Nalaganje
Nazaj na vrh