Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Film Sen 1991 nas preseli v čas osamosvojitve Slovenije

Za vas piše:
M. P.
Objava: 26. 12. 2023 / 05:01
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.12.2023 / 07:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Film Sen 1991 nas preseli v čas osamosvojitve Slovenije
Časa osamosvojitve se bomo spomnili tudi iz scenografije. FOTO: Studio Siposh

Film Sen 1991 nas preseli v čas osamosvojitve Slovenije

Nocoj ste vabljeni k ogledu novega igrano-dokumentarnega celovečernega filma o času, ko se je slovenski narod znašel pred pomembno odločitvijo. Najbolj znano ime v igralski zasedbi je Ivo Ban, v dokumentarnem delu pa film prinaša 25 pripovedi, posnetih v prostorih Cankarjevega doma. Pred kamero se med drugimi zvrstijo Alenka Puhar, Peter Jambrek, Rosvita Pesek in Ivo Jevnikar.

Dogajanje v letu 1990 in 1991 film predstavi skozi oči družine in treh generacij, ki se na svoj način soočajo z negotovostjo razmer in nejasno prihodnostjo. Ozadje osamosvojitvenega procesa film osvetljuje s številnimi intervjuji tedanjih aktivnih udeležencev: pisateljev, novinarjev, poslancev prve vlade, pripadnikov teritorialne obrambe in številnih drugih.

Film je nastal ob 30. obletnici samostojnosti Slovenije

Producent filma David Sipoš je povedal, da so film snemali ob 30. obletnici slovenske samostojnosti, njegov nastanek pa je podprl Slovenski filmski center, ki je takrat financiral nastanek petih filmov na to temo.


Zanimiv za mlade in starejše

V času osamosvojitve je veliko vlogo odigrala televizija. FOTO: izsek iz filma Sen 1991

"Prepričan sem, da je film zanimiv za vse starostne skupine, saj mladim na zanimiv način pokaže izzive in duh tistega časa, nekoliko starejši, ki imajo v zavesti slovensko osamosvojitev, pa lahko obudijo spomine na takratne dogodke. Mislim, da bodo intimne zgodbe družine v igranih delih ter intervjuji udeležencev procesa osamosvajanja pritegnili gledalce s svojo relevantnostjo in večplastnostjo dogajanja," je povedal David Sipoš. Poudarja, da je ogled filma Sen 1991 edinstvena priložnost za učenje iz zgodovine ter razumevanje temeljev, na katerih stoji naša samostojna država.

Med najbolj prepoznavnimi obrazi je igralec Ivo Ban. FOTO: izsek iz filma Sen 1991

"Spomnim se, da smo z družino bežali v klet ..."

David Sipoš je bil v času osamosvojitve še otrok. "Osamosvojitve se spominjam samo v bežnem trenutku, ko smo z družino bežali v klet, ampak to ni zelo jasen spomin. Hvaležen sem, da je v mojem spominu Slovenija od vedno samostojna. Moje razumevanje zgodovinskih okoliščin in požrtvovalnosti generacij, ki so sodelovale v osamosvojitvenem procesu, se je prav zaradi ustvarjanja filma Sen 1991 še poglobilo in zato še bolj cenim vrednote svobode, demokracije, in neodvisnosti, ki so postale temelji moderne slovenske države. Da lahko ustvarjam v slovenskem jeziku in s tem na svoj način pomagam pri izražanju nacionalne identitete."

Brezplačen ogled

Premiera filma Sen 1991 bo 26. decembra ob 20. uri na Youtubu. 

Nalaganje
Nazaj na vrh