Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zmagoslavno leto rojstva Slovenije - knjiga za vsak slovenski dom

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 20. 04. 2022 / 14:22
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.04.2022 / 13:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zmagoslavno leto rojstva Slovenije - knjiga za vsak slovenski dom
Naslovnica monografije o času slovenskega osamosvajanja in nastanka samostojne države. FOTO: Ivo Žajdela

Zmagoslavno leto rojstva Slovenije - knjiga za vsak slovenski dom

Na knjižne police prihaja monografija »Zmagoslavno leto – Osamosvojitvena zgodba naše države Slovenije«, ki je skupen projekt založbe Družina in Urada Vlade RS za komuniciranje (Ukom). S slikovnim gradivom bogata monografija nas popelje v dogodke med 23. decembrom 1990 in 15. januarjem 1992, ko smo si Slovenci izborili samostojno, neodvisno in suvereno državo.

Naročila za monografijo Zmagoslavno leto (trda vezava, 414 strani, 39,90 €) sprejemamo na telefonsko številko 01/360 28 28 in na e-naslov: narocila@druzina.si.

Opis takratnih dogodkov, avtorje člankov v publikaciji, nastanek monografije in odločitev za ta projekt so v sredo, 20. aprila, v Galeriji Družini, predstavili glavna urednica knjige dr. Andreja Valič Zver, direktor vladnega urada za komuniciranje mag. Uroš Urbanija in direktor založbe Družina Tone Rode.

Direktor založbe Družina Tone Rode, urednica knjige Andreja Valič Zver, direktor Ukoma Uroš Urbanija in vodja marketinga na Družini Manica Ferenc. FOTO: Ivo Žajdela

Direktor Ukoma Uroš Urbanija je dejal, da se je v času, ko so se na uradu pripravljali na obeležitev 30. obletnice slovenske države, v domačem družinskem okolju srečal z zanimivo izkušnjo. »Ko sem svoje otroke, najstnike, spraševal, kdaj so se začeli oboroženi spopadi za samostojno Slovenijo, niso poznali tega podatka. Vsi trije pa so vedeli, kdaj se je začela 2. svetovna vojna. Očitno imamo v Sloveniji težavo s poznavanjem tega obdobja. Naša ideja je šla torej v to smer, da bi ozavestili in mlajšim generacijam približali dogajanje v letu 1991.«

Zato je Ukom ob 30. obletnici najpomembnejših dogodkov za našo državo s številnimi strokovnjaki pripravil pregled dogajanj v času osamosvajanja. Avtorji so pri pisanju kot vire uporabljali takratne domače in tuje časopise, slovenske časopise iz zamejstva in časopise Slovencev po svetu, ki so izhajali v času osamosvojitve in so poročali o dogajanju v Sloveniji ter o dejavnostih naših rojakov v povezavi z osamosvojitvijo.

Direktor Ukoma Uroš Urbanija. FOTO: Ivo Žajdela

Sprva projekt »Na današnji dan«

Ob 30. obletnici samostojne in neodvisne Slovenije je tako nastal projekt »Na današnji dan«, ki je zaživel decembra 2020 in potekal do 15. januarja 2022.

Skupina 21 strokovnjakov, sestavljena iz zgodovinarjev, novinarjev, komentatorjev, političnih analitikov in drugih je pripravljala prispevke s poudarki posameznega dne v celotnem letu 1991, ki so bili objavljeni na spletni strani gov.si/slovenija30. Pri tem je nastal zelo kakovosten in vsebinsko bogat presek političnega, družbenega in medijskega dogajanja po dnevih.

Zgodovinarka in glavna urednica knjige Andreja Valič Zver. FOTO: Ivo Žajdela

Zmagoslavno leto nadgradnja spletnih prispevkov

S knjigo Zmagoslavno leto so želeli nadgraditi spletne prispevke in jih povezati v skrajšano, a strnjeno obliko, da bi bralec začutil utrip zmagoslavnega leta. Vsak članek ima uvod, v katerem je našteta večina poudarkov iz spletne objave, v jedru besedila pa so opisani najpomembnejši poudarki. Vsi dnevi so opremljeni s QR kodo, ki bralcu omogoča, da si na spletni strani gov.si/slovenija30 prebere prispevek v izvirni obliki.

Zmagoslavno leto v vsako šolo in vsak slovenski dom

»Izbrali smo najpomembnejše dogodke tako na mednarodnem prizorišču kot na območju takratne skupne države. Predvsem nas je zanimalo slovensko razburkano politično morje. Nastala je knjiga, za katero menim, da bi morala biti v vsaki slovenski šoli, na vsaki polici slovenskega doma. Če nas zanima, kaj se je dogajalo na določen dan, se lahko iz te naše slavne, zmagovite zgodovine, naučimo kaj pomembnega tudi za današnji čas,« je dejala glavna urednica Valič Zverova.

V četrtek, 21. aprila, ob 18.30, bo v Kongresnem centru Brdo okrogla miza, na kateri bodo monografijo podrobneje predstavili dr. Andreja Valič Zver, Tone Rode, dr. Aleš Maver in dr. Tomaž Kladnik.

Misli znanih Slovencev in verzi pesnikov

Monografijo bogatijo izjave znanih ljudi z različnih področij o tem, kako oni čutijo Slovenijo, kakšen odnos imajo do države in česa si želijo na njeni nadaljnji poti. »Ti posamezniki so ponosni na svojo domovino, edino domovino, ki jo imamo. Mislim, da se mladi lahko od njih veliko naučijo,« je prepričana Andreja Valič Zver. Dodatno žlahtnost monografiji dajejo fotografije in verzi naših pesnikov.

Direktor založbe Družina Tone Rode. FOTO: Ivo Žajdela

Naš prostor potrebuje takšno knjigo

Direktor založbe Družina Tone Rode je ob predstavitvi dejal, da ima projekt pomembno dokumentacijsko vrednost. »Ko nam je bil predstavljen ta projekt in hkrati izziv, da bi ta knjiga prišla v vsak slovenski dom, smo temu projektu takoj rekli da. To knjigo naš prostor potrebuje. Naš izziv je bil pripraviti knjigo, ki bi bila dostopna, vabljiva, bralcu prijazna s čustveno in domoljubno komponento.«

Želja po prevodu v tuje jezike

Rode je dodal, da je nastanek dobrih 400 strani obsežne knjige sad kompromisa. »To je zmagoslavna knjiga najsvetlejšega trenutka naše zgodovine, zato jo moramo Slovenci imeti doma. Vesel in ponosen sem, da smo ta projekt izpeljali skupaj.« Zaenkrat je izšla v nakladi 2600 izvodov, vsi skupaj pa se nadejajo ponatisov ter prevoda v tuje jezike. Njen mednarodni odmev bi lahko sprožil tudi knjižni sejem v Frankfurtu, kjer bo Slovenija prihodnje leto častna gostja.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Zmagoslavno leto
Monografije
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh