Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Združenje VSO zgroženo nad Hribarjevim zanikanjem osamosvojitvene vojne

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 27. 04. 2023 / 12:53
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.04.2023 / 13:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Združenje VSO zgroženo nad Hribarjevim zanikanjem osamosvojitvene vojne
Osamosvojitev je na podlagi plebiscitarne volje, kljub političnim delitvam, prvič v zgodovini povezala slovenski narod v samostojni in demokratični državi ter pomeni uresničitev njegovega največjega političnega cilja. FOTO: Muzej novejše zgodovine Sloveni

Združenje VSO zgroženo nad Hribarjevim zanikanjem osamosvojitvene vojne

Radijski voditelj in programski svetnik RTV Slovenija Sašo Hribar je v satirični oddaji »Radio Ga Ga« ob jasnem poudarku, da nastopa »kot Sašo Hribar in ne kot Radio Ga Ga«, minuli petek zanikal slovensko osamosvojitveno vojno, kar je sprožilo zgrožen in ogorčen odziv dela javnosti, zlasti Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve.

Sašo Hribar je v eter 1. programa Radia Slovenija dejal, da mu gre na živce muzej slovenske osamosvojitve »in njegovi prdci«, in nadaljeval: »Tisti, ki so razvajali slovenski narod, tisti, ki so srali v Cankarjevem domu, govorijo o nekem muzeju, s katerim bi se oni morali slikati in imeti svoje spomenike. Trditev: osamosvojitvene vojne nikoli ni bilo!«

»Bila je telepatska državljanska vojna«

Po njegovem je bila agresija na Slovenijo, toda po zgodovinskih danostih je bilo vsakomur jasno, da se vojna v Sloveniji ne more razplamteti, ker je armada komaj čakala, da gre 100 kilometrov nižje: »Kar je bilo v Sloveniji, je bila telepatska državljanska vojna. Takrat se je slišalo, da so na eni strani domoljubi in na drugi strani 'domojebi'.«

V enakem slogu je Sašo Hribar zaključil: »Ampak ti hujskači iz Cankarjevega doma takrat še niso imeli dovolj moči, da bi okužili vse nas, ki smo bili pod orožjem, da bi se začela krvava bratomorna državljanska vojna. Ni bilo osamosvojitvene vojne, nikoli! Prdci iz Cankarjevega doma si postavljajo spomenik sovraštva in govorijo, da gre za spomenik osamosvojitve.«

Odziv Združenja VSO

Po mnenju Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) bi šlo tudi v primeru, če bi bile Hribarjeve besede izrečene v kontekstu satire, za nesprejemljivo retoriko. Glede na poseben poudarek, da gre za mnenje Saša Hribarja, in postavljeno ločnico do ostalega dela oddaje je za VSO zadeva nezaslišana, saj gre po njihovem za »nedopustno zlorabo javnega radijskega medija, kar je razlog za ukrepanje«.

»Glede izrečene vsebine pa poudarjamo, da gre za eklatantno zanikanje osamosvojitvene vojne in slovenske osamosvojitve kot vrednostnega središča Slovencev. Ta je na podlagi plebiscitarne volje, kljub političnim delitvam, prvič v zgodovini povezala slovenski narod v samostojni in demokratični državi ter pomeni uresničitev njegovega največjega političnega cilja,« so bili nedvoumni v VSO.

Doslej še neslišano v slovenskem javnem prostoru

V združenju nadaljujejo, da so osamosvojitvena vloga in napori vseh, ki so na prvih demokratičnih volitvah dobili naloge in mandat slovenskih volivcev, zgodovinska danost, Hribar pa jih degradira na vulgarizem brez primere in jim dodatno pripiše hujskaštvo, ki k sreči ni bilo dovolj opogumljeno, da bi ljudi okužili z državljansko vojno. »Hribarjevo zanikanje osamosvojitvene vojne pa je doslej še neslišan primer v slovenskem javnem prostoru,« izpostavljajo v VSO.

»Gre za posmeh vsem, ki so za domovino dali življenja, izgubili svojce, trpeli, doživeli škodo ali bili kakor koli prizadeti; za sramotenje vseh, ki so šli s čistimi nameni branit domovino; nazadnje tudi za zanikanje zgodovine. Prav slovenska osamosvojitev in pribojevan demokratični sistem Sašu Hribarju omogočata, da lahko skladno s priznano svobodo govora izraža svoje stališče,« so še zapisali v združenju.

Javno opravičilo in ustrezni ukrepi

Problem pa po njihovo je, ker je Hribar za to zlorabil programski čas javnega radia, zato v Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve zahtevajo javno opravičilo na istem mediju ter ustrezne ukrepe proti avtorju in urednikom. »Gre namreč za doslej največji škandal na RTV Slovenija. Preveč je bilo žrtev in trpljenja, da bi mirno opazovali laži na javnem mediju,« so javno izjavo zapečatili v združenju.

Nalaganje
Nazaj na vrh