Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škof Saje pri maši za domovino: Zavzemimo se za življenje! [FOTO]

Za vas piše:
J. P.
Objava: 22. 06. 2023 / 06:38
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 22.06.2023 / 09:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Škof Saje pri maši za domovino: Zavzemimo se za življenje! [FOTO]
Maša za domovino v ljubljanski stolnici. FOTO: Tatjana Splichal

Škof Saje pri maši za domovino: Zavzemimo se za življenje! [FOTO]

Slovenska škofovska konferenca, ki letos obeležuje 30. obletnico samostojnega delovanja, je, kot je že običaj pred državnim praznikom, dnevom državnosti, sinoči v ljubljanski stolnici pripravila maši za domovino.

Mašo je – v somaševanju drugih škofov – vodil ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore, pridigal je novomeški škof in predsednik SŠK msgr. dr. Andrej Saje, med udeleženci pa so bil številni vidni državniki, med njimi predsednik Državnega sveta Marko Lotrič, predsednik osamosvojitvene vlade in zdaj prvi mož Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Lojze Peterle, v imenu vlade gospodarski minister Matjaž Han, varuh človekovih pravic Peter Svetina, predsedniki političnih strank, vodje poslanskih skupin ter (evropski) poslanke in poslanci, …

Mašo je daroval ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore. FOTO: Tatjana Splichal

Prošnja za modrost vseh odgovornih

»Letos praznujemo 40. obletnico Slovenske pokrajinske škofovske konference in 30. obletnico ustanovitve samostojne SŠK. To je pomagalo najprej pri osamosvajanju in potem tudi pri oblikovanju samostojne slovenske države. Naj bodo pri tej maši posebnega spomina deleži tisti, ki so v vojni za Slovenijo umrli, in njihovi svojci. Prosili pa bomo tudi našega nebeškega Očeta za modrost vseh odgovornih v naši državi, da bodo delali v dobro vseh, da bodo delali za skupno dobro. Da bodo delali za Slovenijo!« je v uvodnem nagovoru poudaril nadškof Zore.

Visoki cerkveni gostje na čelu z nuncijem msgr. Jean-Marie Speichom. FOTO: Tatjana Splichal

Sanjali o skupni Evropi krščanskih korenin

Škof Saje pa je v homiliji poudaril, da nam je samostojna država dala nove možnosti za razvoj in napredek, hitro smo se vključili v mednarodne družbene strukture, gojili upanje, da so vojne in razdori preteklost, sanjali o skupni Evropi, ki se bo razvijala upoštevaje svoje krščanske korenine in bogato dediščino antičnih kultur. Očetje Evrope so si prihodnost zamislili kot skupno delovanje, kjer bomo medsebojno različnost videli kot obogatitev in bomo sposobni preseči delitve, saj naj bi Evropa postala garant miru, sožitja in bratstva med narodi.

Pridigal je predsednik SŠK in novomeški škof msgr. dr. Andrej Saje. FOTO: Tatjana Splichal

Za človeka in kulturo življenja

»Vojni konflikti, delitve in nerazumevanja med narodi, skupinami in posamezniki vzbujajo skrb za našo prihodnost. Izguba zgodovinske zavesti, zavračanje obče sprejeti vrednot in vsega, kar je trdno, omogoča stopnjevanje individualizma in razkraja družbo in njene odnose. Zlasti je na preizkušnji pojmovanje človeškega življenja in njegovega neodtujljivega dostojanstva. Vsaka generacija mora ovrednotiti pretekle izkušnje, se odreči egoizmu in samoljubju ter se zavestno odločiti za dobro: za človeka in kulturo življenja!« je izpostavil škof Saje.

Predstavniki družbenega in političnega življenja. FOTO: Tatjana Splichal

»Vredno« in »nevredno« življenje

Tudi v Sloveniji, je nadaljeval, spremljamo povečane napetosti in razdeljenost v družbi. Dialog in spoštovanje človekovih pravic, tudi verske svobode, sta večkrat le izrabljena fraza. Pozitiven družbeni pomen verskih skupnosti še vedno ni normalno sprejeto dejstvo, brez dialoga pa se zmanjšujejo že uveljavljeni in splošno sprejeti demokratični standardi verske svobode, je poudaril predsednik SŠK in izpostavil predlog Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, ki odpira pot ločevanju med »vrednim« in »nevrednim« življenjem in odpira nevarnost, da bi se ob sprejetju zakona ostareli, bolni in drugi ranljivi začeli počutiti »nevredne« in »odveč« v družbi.

Udeleženci maše za domovino, med njimi predsednik SLS Marko Balažic. FOTO: Tatjana Splichal

Kaj smo pripravljeni darovati za druge?

»Na preizkusu je vrednotenje kulture človekovega življenja. Gre za poskus epohalnih sprememb, kjer se posega v dostojanstvo človeške osebe in naravo človeškega življenja. Človek ima neprecenljivo vrednost in neodtujljivo dostojanstvo sam v sebi tudi takrat, ko trpi in je nemočen,« je pojasnil škof Saje in se ob koncu homilije vprašal, kaj lahko vsak od nas naredi za blagor skupnosti: »Kaj smo pripravljeni darovati za druge? Kako bomo omogočili celostni razvoj vsake človeške osebe in zaščitili najranljivejše ljudi, zlasti ob zaključku življenja?«

Pozdrav miru. FOTO: Tatjana Splichal

Zavzemimo se za življenje, za kulturo življenja!

Po njegovem se stopnja napredka civilizacije meri z njeno sposobnostjo ceniti življenje, kultura življenja pa je po besedah papeža Frančiška dediščina, ki jo kristjani želimo deliti z vsemi. »Vsako človeško življenje je edinstveno in s tem nedotakljivo. To je treba vedno znova oznanjati s pogumom besed in dejanj. Zavzemimo se za življenje, za kulturo življenja!« je pozval novomeški škof in predsednik SŠK msgr. dr. Andrej Saje. Njegovo pridigo lahko v celoti preberete TUKAJ.

Klarinetisti Slovenske vojske so zaigrali himni. FOTO: Tatjana Splichal

Sodelujoči

Ob koncu maše za domovino se je generalna tajnica SŠK s. Mojca Šimenc zahvalila prisotnim visokim gostom, predstavnikom državnega, družbenega in kulturnega življenja ter diplomatom. Mašo, ki jo je bilo mogoče spremljati tudi v radijskem in televizijskem prenosu, so sooblikovali tudi Kvintet Slovenske vojske z zaigranima himnama, Vojaški vikariat in Policijski vikariat, pevci Župnijskega pevskega zbora p. Hugolin Sattner pod vodstvom dirigenta dr. Matjaža Barba, organistka Polona Gantar in solisti Ana Benedik, Andrej Rustja in p. Vid Lisjak.

Več fotografij Tatjane Splichal pa v spodnji obsežni fotogaleriji (klik na prvo fotografijo za povečavo in nato drsenje s puščico v levo ali desno).

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Zmagoslavno leto
Monografije
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh