Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Maša za domovino brez treh predsednikov

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 21. 06. 2023 / 05:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.06.2023 / 06:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Maša za domovino brez treh predsednikov
Lanska maša za domovino v ljubljanski stolnici. FOTO: Ivo Žajdela

Maša za domovino brez treh predsednikov

V nasprotju s prakso minulih let bo današnja maša za domovino v ljubljanski stolnici minila brez večine povabljenih predstavnikov ožjega političnega vrha.

Kot je pred dnevi poročal časnik Delo in kot so nam potrdili v Tiskovnem uradu Slovenske škofovske konference (SŠK), so udeležbo pri maši za domovino odpovedali predsednica države dr. Nataša Pirc Musar, predsednik vlade dr. Robert Golob in predsednica državnega zbora mag. Urška Klakočar Zupančič.

Le Marko Lotrič

Čast političnega vrha bo z udeležbo pri maši reševal predsednik državnega sveta Marko Lotrič, ki gre, kar se te zgodbe tiče, po stopinjah predhodnika Alojza Kovšce in ki je že lani v pogovoru za spletno Družino poudaril, da se bo, v državniški drži prejšnjega slovenskega predsednika Boruta Pahorja, udeleževal tako partizanskih proslav kakor maš za domovino.

Prisotni predstavniki kabinetov

»Uradno so se vsi opravičili s stavkom: 'Zaradi vnaprej dogovorjenih neodložljivih obveznosti …',« je tiskovni predstavnik SŠK dr. Gabriel Kavčič pojasnil, kako so trije predsedniki opravičevali današnjo odsotnost z maše za domovino. Dodal je še, da bodo namesto njih prisotni predstavniki nekaterih kabinetov.


Premier pošilja Vojka Volka

Premier Golob bo, tako Delo, na mašo za domovino iz svojega kabineta poslal diplomata (nekdanjega slovenskega generalnega konzula v Trstu) in politika Vojka Volka, državnega sekretarja za mednarodne zadeve, ki pa je od nedavnega zadolžen tudi za dialog vlade s Cerkvijo oziroma za odprta vprašanja med njima.

Predsednica v Strasbourgu

Predsednica Nataša Pirc Musar je sicer udeležbo opravičila zaradi dvodnevnega obiska v Strasbourgu ob 30-letnici članstva Slovenije v Svetu Evrope (včeraj in danes). Nocoj, ravno v času maše za domovino, bo nagovorila navzoče na sprejemu ob slovenskem dnevu državnosti v Evropskem parlamentarnem združenju.

»Slavnostni dogodek ob dnevu državnosti«

Če ne bi imela mednarodnih obveznosti, bi se predsednica maše za domovino verjetno »z veseljem udeležila«, saj jo »jemljem kot slavnostni dogodek ob dnevu državnosti«, kot je lani jeseni, pred prvim krogom predsedniških volitev, povedala za spletno Družino. Ni pa se, v nasprotju s svojim predhodnikom Borutom Pahorjem, prejšnji teden udeležila spominske slovesnosti ob lipi sprave.

UKZ ves dan v državnem zboru, Golob pa?

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič ima danes ves dan, od 11. ure do poznega večera, na dnevnem redu več kot 11-urno izredno sejo, medtem ko je vsaj javno objavljen koledar premierja Roberta Goloba, ki se je v prvem letu svojega mandata že srečal s slovenskimi škofi in papežem Frančiškom, za danes zvečer prazen.

Politični vrh pri maši za domovino. FOTO: Tatjana Splichal

Predlani pri maši vsi štirje

Za osvežitev zgodovinskega spomina: še predlani so se maše za domovino v ljubljanski stolnici udeležili vsi najvidnejši predstavniki političnega življenja – takratni predsednik države Borut Pahor, predsednik vlade Janez Janša, predsednik državnega zbora Igor Zorčič in predsednik državnega sveta Alojz Kovšca.

Kdo vse pride?

Kot so za spletno Družino potrdili v Tiskovnem uradu SŠK, pa pri današnji mašine bo manjkalo drugih visokih predstavnikov družbe. Med njimi bodo predvidoma tudi predstavniki vlade, državnega zbora, državnega sveta, evropski in domači poslanci, varuh človekovih pravic, predstavniki sodišč, Slovenske vojske in Policije, diplomati …

Nocoj ob 18.30 v stolnici

Mašo za domovino ob prihajajočem dnevu državnosti, ki bo sledila 24-urni molitvi in postu za domovino, z neposrednim radijskim in televizijskim prenosom bo danes ob 18.30 v ljubljanski stolnici daroval ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore, nagovor pa bo imel novomeški škof in predsednik SŠK msgr. dr. Andrej Saje.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Zmagoslavno leto
Monografije
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh