Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ta politik je v Golobovem kabinetu zadolžen za dialog s Cerkvijo

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 26. 05. 2023 / 05:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 26.05.2023 / 09:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ta politik je v Golobovem kabinetu zadolžen za dialog s Cerkvijo
Dolgoletni diplomat Vojko Volk je tudi že državni sekretar za mednarodne zadeve v Kabinetu predsednika vlade. FOTO: Žan Kolman/Ukom

Ta politik je v Golobovem kabinetu zadolžen za dialog s Cerkvijo

Državni sekretar za mednarodne zadeve v Kabinetu predsednika vlade dr. Roberta Goloba, diplomat in politik Vojko Volk, bo odslej zadolžen tudi za dialog vlade s Cerkvijo.

Da se kuha nekaj v tej smeri, je v izjavi za medije po srečanju s papežem Frančiškom v Vatikanu nakazala slovenska predsednica dr. Nataša Pirc Musar, ki je ob omembi, da sta se s sogovornikom pogovarjala tudi o odprtih vprašanjih med Cerkvijo in slovensko državo, med drugim dejala tudi: »Papežu sem povedala, da je tudi predsednik vlade imenoval svojega državnega sekretarja, ki bo zadolžen za dialog med slovensko Cerkvijo in vlado.«

Državni sekretar za mednarodne zadeve

Ker na spletni strani vlade med najožjimi sodelavci premierja Goloba ni označenega nikogar, ki naj bi zasedal to funkcijo, smo se na spletni Družini za kratko pojasnilo obrnili na Kabinet predsednika vlade in povprašali, kdo je/bo državni sekretar, zadolžen za dialog med vlado in Cerkvijo. Odgovorili so nam, da gre za Vojka Volka, sicer že državnega sekretarja za mednarodne zadeve in pred tem slovenskega generalnega konzula v Trstu.

Pogovor in odgovorno reševanje odprtih vprašanj

»Državni sekretar v Kabinetu predsednika vlade Vojko Volk se bo v duhu razumevanja in sodelovanja zavzemal za dialog o odprtih vprašanjih med Cerkvijo in državo. V odnosih z RKC bo ta dialog temeljil na Sporazumu med Republiko Slovenijo in Svetim sedežem, ki v ospredje postavlja pogovor in odgovorno reševanje odprtih vprašanj,« so nam sporočili iz službe za odnose z javnostmi Kabineta predsednika vlade.

Kdo je Vojko Volk?

Kdo je leta 1958 rojeni Vojko Volk? Kot je zapisano na vladni spletni strani, je kariero začel leta 1988 kot sekretar v Svetu za zaščito človekovih pravic, leta 1992 pa se je zaposlil na zunanjem ministrstvu v sektorju za sosednje države. Po funkciji namestnika veleposlanika v Italiji (1994–1998) je bil med letoma 1998 in 1999 generalni sekretar na MZZ, po prelomu tisočletja pa je bil imenovan za državnega sekretarja na ministrstvu.

Veleposlanik v Italiji in Hrvaškem

Slovenski veleposlanik v Italiji je bil v obdobju 2001–2005, nato pa je vodil pisarno za odnose Slovenije z misijo Združenih narodov na Kosovu (2007–2008). Med letoma 2008 in 2009 je bil odpravnik poslov na veleposlaništvu v Prištini, v letih 2009 in 2010 pa koordinator za Zahodni Balkan. Veleposlaniško funkcijo je nato opravljal še na Hrvaškem (2010–2015), nato pa se je zaposlil v centru za strateške študije in analize ministrstva.

Generalni konzul v Trstu

Do nastopa funkcije državnega sekretarja za mednarodne zadeve je bil še generalni konzul v Trstu. Sicer pa je Vojko Volk avtor številnih strokovnih člankov in seminarjev s področja diplomacije in mednarodnih odnosov, soavtor knjige Slovenija proti Jugoslaviji in avtor knjig Od naroda do države in nazaj ter Spomin volkov. Za prispevek k Manevrski strukturi narodne zaščite med osamosvojitveno vojno je bil odlikovan z bronasto medaljo za zasluge.

Vitez velikega križa

Oktobra lani mu je – kot še nekdanjima ministroma v vladi Janeza Janše dr. Anžetu Logarju in dr. Heleni Jaklitsch ter nekdanjemu veleposlaniku Republike Slovenije v Rimu Tomažu Kunstlju – kot nekdanjemu slovenskemu generalnemu konzulu v Trstu italijanski predsednik Sergio Mattarella podelil državno odlikovanje vitez velikega križa za »spodbujanje in poglabljanje odnosov med Slovenijo in Italijo«.

Svet za odprta vprašanja s Katoliško cerkvijo

Spomnimo: v mandatu prejšnje vlade pod vodstvom Janeza Janše je bilo to področje v domeni Sveta za odprta vprašanja s Katoliško cerkvijo, ki ga je kot predsednik vodil dr. Igor Senčar, njegova namestnica pa je bila dr. Katja Triller Vrtovec – tudi onadva sta bila tedanja državna sekretarja v Kabinetu predsednika vlade. »Katoliška cerkev ima kot največja verska skupnost v državi pomembno vlogo v javnem življenju,« so ustanovitev Sveta pojasnili v Janševi vladi.

Nalaganje
Nazaj na vrh