Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Predsednica v Vatikanu: »Papež si resnično želi obiskati Slovenijo«

Za vas piše:
Jan Dominik Bogataj
Objava: 22. 05. 2023 / 14:40
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.05.2023 / 19:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
Predsednica v Vatikanu: »Papež si resnično želi obiskati Slovenijo«
Predsednica Pirc Musarjeva na avdienci pri papežu Frančišku. FOTO: Vatican Media

Predsednica v Vatikanu: »Papež si resnično želi obiskati Slovenijo«

Papež Frančišek je danes v Vatikanu v avdienco sprejel predsednico Republike Slovenije Natašo Pirc Musar.

Predsednica je po pogovorih s svetim očetom in člani vatikanske diplomacije podala izjavo za medije. V imenu tednika in spletnega portala Družina ji je ob tej priložnosti nekaj vprašanj postavil tudi br. Jan Dominik Bogataj, raziskovalec na Inštitutu za patristične študije na Teološki fakulteti v Ljubljani, ki v Rimu zaključuje doktorat iz patrističnih znanosti.

Zgodovino je treba spoštovati in potem gledati naprej. Ko zgodovino sprejmeš, se ne smeš več ozirati nazaj. (papež Frančišek)

Tudi o tem, kako zgodovina pomaga učiti politike

»S svetim očetom sva imela res prijeten in dolg pogovor. Pogovarjala sva se o vojni v Ukrajini, o razmerah na zahodnem Balkanu … Svetega očeta zanima politična situacija v Evropi in seveda povsod po svetu; ve, kako zelo vplivajo vojne na svetovni red. Pogovarjala sva se tudi o tem, kako zgodovina pomaga učiti nas politike in res bi si želela povedati en stavek, ki mi ga je sveti oče položil na srce in dušo. Rekel je namreč: 'Zgodovino je treba spoštovati in potem gledati naprej. Ko zgodovino sprejmeš, se ne smeš več ozirati nazaj,'« je slovenskim novinarjem povedala Nataša Pirc Musar.

Obema nama je skupno, da si želiva kulturen dialog in kulturo dialoga. (...) Sveti oče mi je pri tem seveda lahko velik vzor.

Oba si želita kulturen dialog in kulturo dialoga

»Obema nama je skupno, da si želiva kulturen dialog in kulturo dialoga. Kar nekaj časa sva posvetila tej temi in sveti oče mi je pri tem seveda lahko velik vzor,« je o pomenu strpnega dialoga, ki je bil tudi med temami pogovora, spregovorila slovenska predsednica.

Papež se bo maksimalno potrudil, da bo prišlo do dialoga med predsednikoma Zelenskim in Putinom.

Papeževa mirovniška misija v Ukrajini in Moskvi

Na vprašanje novinarja, ali sta se pogovarjala tudi o konkretni obliki, ki naj bi jo imela papeževa mirovniška misija v Ukrajini in Moskvi (v zadnjih dneh je bilo namreč veliko ugibanj, Vatikan pa je potrdil, da gre za misijo kardinala Zuppija), je Pirc Musarjeva odvrnila: »Sveti oče mi je povedal, da veliko dela na tem, da si želi in hvaležno sprejema vlogo morebitnega posrednika med predsednikom Zelenskim in predsednikom Putinom. Iz njegovih besed sem razumela, da bo delal na tem in da se bo maksimalno potrudil, da bo do tega dialoga prišlo.«

Odprta vprašanja med Cerkvijo in slovensko državo

Sta govorila tudi o odprtih vprašanjih med Cerkvijo in slovensko državo? Predsednica je predstavnikom sedme sile pojasnila: »Predsedniku vatikanske vlade sem povedala, da so vrata pri meni vedno odprta, povedala sem mu, da sem sprejela že vse predstavnike slovenske Cerkve, da se bom udeležila ekumenskega srečanja v Kopru, ki bo sredi junija, da bom tam preživela cel dan, tudi večer z mladimi, in povedala sem mu, da je tudi predsednik vlade imenoval svojega državnega sekretarja, ki bo zadolžen za dialog med slovensko Cerkvijo in vlado.«

Slovenija je katoliška dežela, bazira na vrednotah katolicizma, in prav je, da Katoliško cerkev vrednotimo kot tako, kot pomemben del slovenske družbe.

V imenu spletne in tiskane Družine pa je naslednjih nekaj vprašanj predsednici Nataši Pirc Musar zastavil br. Jan Dominik Bogataj.

Kako vidite širšo perspektivo svojega mandata pri zavzemanju za boljšo integracijo verskih skupnosti, posebej katoličanov v današnji družbi? V nedavnih mesecih smo s strani vlade videli nekaj nerazumnih oz. neprijaznih odločitev tako na področju kulturne dediščine kot socialnega varstva duhovnikov. Kako vi vidite delo na integraciji verskih skupnosti v smislu prizadevanja za skupno dobro?

Slovenija je katoliška dežela, bazira na vrednotah katolicizma, prav je, da Katoliško cerkev vrednotimo kot tako, kot pomemben del slovenske družbe. Seveda je zaradi tega treba omogočiti, da bo lahko opravljala svoje pastoralno delo. Poznam nekaj težav, ki so nastale, ampak prepričana sem, da bo z državnim sekretarjem, ki je zadolžen za komunikacijo s slovensko Cerkvijo, tudi tu najdena rešitev, da bo slovenska Cerkev lahko opravljala tisto, za kar je poslana, za kar je zadolžena v Sloveniji.

Ali je še kakšna možnost, da papež 17. junija pride v Koper?

Tu žal že poznam dokončno odločitev papeža Frančiška: žal se tega srečanja ne bo mogel udeležiti, ampak obljubil mi je, da bo na to ekumensko srečanje poslal visokega predstavnika. Ponovno pa sem seveda izrekla vabilo svetemu očetu, da obišče Slovenijo. Nasmejal se je in rekel, da bo resno razmislil in da upa, da bo v prihodnosti lahko prišel.

Papež si želi obiskati Slovenijo.

Še kakšno sporočilo za Slovenijo? Je Slovencem namenil kakšne posebne besede?

Želi si obiskati Slovenijo. Zaveda se, da kot papež v naši domovini še ni bil in iz njegovih besed sem razbrala, da se bo maksimalno potrudil, da bo Slovenijo tudi obiskal. Tega si seveda tudi sama iskreno želim.


Nalaganje
Nazaj na vrh