Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež sprejel slovensko predsednico [FOTO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 22. 05. 2023 / 11:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.05.2023 / 15:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež sprejel slovensko predsednico [FOTO]
Papež Frančišek je s predsednico Pirc Musarjevo med drugim spregovoril tudi o vojni v Ukrajini. FOTO: Vatican Media

Papež sprejel slovensko predsednico [FOTO]

Papež Frančišek je danes dopoldne v avdienco sprejel predsednico Republike Slovenije Natašo Pirc Musar.

Kot so sporočili iz Vatikana, so na srečanju razpravljali o različnih mednarodnih vprašanjih, med drugim o vojni v Ukrajini in njenih globalnih posledicah, pa tudi o političnih razmerah na Zahodnem Balkanu in prihodnjih možnostih tega območja v procesu evropskega povezovanja. Papežev pogovor s predsednico je trajal približno pol ure.

Predsednica Pirc Musarjeva ob prihodu v Vatikan. FOTO: Vatican Media

Po navedbah spletnega portala Vatican News se je Pirc Musarjeva nato sestala še z vatikanskim državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom in vatikanskim »zunanjim ministrom« nadškofom Paulom Richardom Gallagherjem. Med »prisrčnim pogovorom« na državnem tajništvu so sogovorniki pozitivno ocenili dvostranske odnose med državama in prispevek Katoliške cerkve v družbi.

Predsednica Pirc Musarjeva med pogovorom s kardinalom Parolinom. FOTO: Vatican Media

Slovenska predsednica je papežu podarila nekaj izdelkov iz slovenskega medu in repliko makete čebelnjaka slovenskega čebelarja Antona Janše.

Tradicionalna izmenjava daril

Papež in predsednica Pirc Musarjeva sta si, kot je v navadi, tudi izmenjala darila. Papež je gostji podaril umetnino v bronu z naslovom »Amore Sociale« (»Družbena ljubezen«), upodobitev otroka, ki bližnjemu pomaga vstati, z napisom »Amare Aiutare« (»Ljubiti, pomagati«), letošnjo poslanico ob svetovnem dnevu miru, Dokument o človeškem bratstvu, podpisan februarja 2019 v Abu Dabiju, in knjigo Statio Orbis, papeževo premišljevanje in molitev z dne 27. marca 2020, kmalu po razglasitvi koronaepidemije.

Pogovor med papežem in predsednico je trajal približno pol ure. FOTO: Vatican Media

Slovenska predsednica je papežu podarila leseno skrinjo s kozarci različnih izdelkov iz slovenskega medu in maketo panja slovenskega čebelarja Antona Janše, začetnika sodobnega čebelarstva.

Slovenska predsednica pri papežu Frančišku. FOTO: Vatican Media

Nalaganje
Nazaj na vrh